Hafiz mr. Muriz-ef. MEŠIĆ, autor mektebskih udžbenika i imam u BICC
UDŽBENIK “MAKTABIYA” I VJEŽBANKA "KALEMIJA 1", ISPUNJAVA MOJU UČITELJSKU MISIJU U ŠIRENJU ZNANJA I VJEŠTINA
Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 12. Aug 2020. 20:08:03
HAFIZ MR. MURIZ MEŠIĆ: Za mene kao muallima (vjeroučitelja) ovakvi događaji na jedan način mene kao vjernika posebno raduju. Prije svega, raduju me jer znam koliko našoj djeci u mektebima znači kada imaju adekvatne udžbenike iz kojih mogu učiti. S druge strane, ispunjava moju učiteljsku misiju, a ona je širenje znanja i vještina.


Godine 2014. izašlo je prvo izdanje, na bosanskom i engleskom jeziku, udžbenik za mektebsku nastavu u svome džematu “Maktabiya”, autora hafiza Murz ef. Mešića, koji je imam u BICC u Chicagu. U međuvremenu autor je u više navrata dopunio sadržaj istih udžbenika. Početkom jula t.g., odštampano je novo dopunjeno izdanje na bosansko-engleskom jeziku “Maktabiya”, i novu vježbanku "Kalemija 1" na bosanskom jeziku.
Po ovim udžbenicima izvodi se mektebska nastava skoro u svim bošnjačkim džematima na području Sjeverne Amerike. Kako saznaju Bošnjaci.Net, udžbenici su od velike koristi imamima i izvođačima nastave, posebno našoj djeci kojima je u mnogome olakšano shvatanje mektebske nastave, s arapskog sa izgovorom, ali i učenje bosanskog jezika.
Povodom izlaska novog izdanja pomenute knjige, kao i novim projektima, preporučujemo vam da pročitate razgovar sa autorom hafzom mr. Murizom Mešićem.


Bošnjaci.Net: Poštovani hafize, prije svega čestitamo Vam na novim udžbenicim. Možete li naše čitatelje malo detaljnije upoznati o projektima na kojima ste radili u proteklom vremenu?
HAFIZ MR. MEŠIĆ:
Prije svega, Vaše čitatelje i sve Bošnjake ma gdje se nalazili iskreno selamim.
Evo nakon nešto više od godine dana čekanja konačno Vas mogu obavijestiti da su novi udžbenici za mektepsku nastavu "Mektebija Bosnian-English" (3. dopunjeno izdanje) i nova vježbanka "Kalemija 1" konačno izašli iz štampe, hvala Allahu. Za mene kao muallima (vjeroučitelja) ovakvi događaji na jedan način mene kao vjernika posebno raduju. Prije svega, raduju me jer znam koliko našoj djeci u mektebima znači kada imaju adekvatne udžbenike iz kojih mogu učiti. S druge strane, ispunjava moju učiteljsku misiju, a ona je širenje znanja i vještina. Kao vjernik, vjerujem da je ovo moj vakuf za koji se nadam da će mi kod Allaha biti priznat, inšaAllah.

Bošnjaci.Net: Možete li nam u nekoliko crta kazati nešto o novim udžbenicima?
HAFIZ MR. MEŠIĆ:
Udžbenik Mektebija prvi puta je iz štampe izašla 2014. godine, bio je to "crno-bijeli" udžbenik na bosanskom jeziku bez nekih dizajnerskih detalja i dosta manjeg sadržaja. Taj prvi udžbenik imao je samo jedan cilj, a to je da djeca u mom mektebu drže udžbenik u svojim rukama. Od tada, Mektebija je dizajnerski mnogo puta dorađivana i sadržajno dopunjavana, tako da sada izgleda mnogo ljepše i kvalitetnije. Nova Mektebija ima 236 strana, a nove lekcije koje su uvrštene prate tematiku već postojećeg gradiva. Podijeljena je u tri nastavne cjeline tako da vjeroučitelji imaju svo neophodno gradivo za tri mektepske grupe kako su inače djeca raspoređena u našim mektebima. Udžbenik prati nastavni plan i program Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Prema izvještaju Ureda za vjerske poslove Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike objavljenom u časopisu Glasnik u jesen 2019.godine, Mektebija je zvanično najzastupljeniji udžbenik u našim džematima na teritoriji Sjeverne Amerike.

Osim udžbenika Mektebija, ove godine po prvi puta svjetlo dana ugledala je nova vježbanka pod imenom Kalemija. vježbanka Kalemija 1 koja sadržajem u potpunosti prati udžbenik Mektebiju i uveliko će olakšati rad sa djecom, posebno obom najmlađeg uzrasta (5-9. godina). Riječ je dakle o ''workbook-u'' i zbog toga je nazivamo vježbankom.

Dizajnerski je prilagođena maloj raji i izgleda vrlo zanimljivo. Kalemija posebno može biti korisna u vrijeme Corona virusa kada djeca dosta vremena provode kući i imaju obavezu samostalno raditi i uvježbavati lekcije iz Mektebije. Otuda očekujemo da ona olakša rad i učenje; kako djeci i roditeljima, tako i vjeroučiteljima.Bošnjaci.Net: Imate li podršku nekih institucija u realizaciji ovog značajnog projekta?
HAFIZ MR. MEŠIĆ:
Prije svega, ovom prilikom želio bih se zahvaliti svim onim džematima, kolegama imamima, džematskim Odborima i onim pojedincima iz naših zajednica koji su prepoznali ovo djelo i otkupili određeni broj udžbenika za svoje džemate, familije ili sebe lično. Kada vlastitim sredstvima finansirate štampanje jednog udžbenika, vi se upuštate u projekat za koji se ponekad ni neke institucije ne smiju upustiti, onda Vam je svaka podrška bitna i dragocjena. Ipak, u našem narodu ima čestitih ljudi koji znaju prepoznati nečiji trud i zalaganje, pa se odluče podržati vrijedne aktivnosti. Svakako, najznačajnija je podrška naših džemata, zbog kojih su ovi udžbenici i izrađeni. Imamo primjere gdje nam se javilo nekoliko čestitih Bošnjaka koji su uvakufili udžbenike za svoje džemate. Na taj način oni su uradili nekoliko hajrata; podržali su hairli projekat, ujedno su postali vakifi, zatim obezbijedili su djeci u svom džematu kvalitetne udžbenike i na kraju dali podršku samom autoru projekta te omogućili da nastavi sa razvijanjem ideja i novih udžbenika. Ovom prilikom želim im se iskreno zahvaliti.

Bošnjaci.Net: Radite li na novim udžbenicima?
HAFIZ MR. MEŠIĆ:
Trenutno sam priveo kraju izradu nove vježbanke, Kalemija 2, koja će nadam se biti prepoznata kao i Kalemija 1. S druge strane, već sam počeo sa radom na trećoj vježbanci, Kalemija 3, pa se nadam da bi obje mogle ugledati svjetlo dana već narednog ljeta, ako Bog da. Najveća mi je satisfakcija kada ugledam slike iz naših džemata a djeca u rukama drže Mektebiju, to je poseban osjećaj.Bošnjaci.Net: Možete li upoznati naše čitatelje kako za svoje mališane mogu naručiti nove udžbenike?
HAFIZ MR. MEŠIĆ:
Nove užbenike i vježbanke možete naručiti putem ovog emaila: [email protected]. Obzirom da ovaj tiraž nije velik i da su skoro svi udžbenici rasprodati, predlažem onima koji ih planiraju nabavljati da požure sa narudžbama.

Bošnjaci.Net: Hvala Vam na ovom razgovoru!
HAFIZ MR. MEŠIĆ:
Hvala Vama, i hvala portalu Bošnjaci.net koji vrlo ažurno prati aktivnosti u našoj zajednici. Zbog toga ste i cijenjeni i prepoznati kao prava adresa za prave vijesti.