DELIĆ: VIJEĆE EVROPE ULIJEVA NADU U DEMOKRATIZACIJU BH. DRUŠTVA U KOJEM JE STRAH PROŠLOST
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 31. Oct 2020. 12:10:42

ADNAN DELIĆ: Politički angažman novih, drukčijih, van okvira ustaljenog sistema, jedini je iskorak u mogućnost promjena i nadam se da su građani svjesni da njihov glas zaista može promijeniti stvari na bolje


Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope, danas je održalo polusatne briefing sastanke sa bh. političarima, prema agendi, aktuelnim gradonačelnicima Banja Luke, Tuzle, Igorom Radojičićem (SNSD), Jasminom Imamovićem (SDP), zatim, Marinkom Čavarom, šefom bh. delegacije za Vijeće Evrope te predsjednikom FBiH te aktulenim kandidatima za načelnike dvije sarajevske općine, Sejfudinom Tokićem, kandidatom za načelnika Općine Centar (Bošnjački pokret), i Adnanom Delićem, kandidatom za načelnika Općine Novi Grad Sarajevo.

Na poziv vlasti BiH, Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope, ove godine nadgleda lokalne izbore u BiH koji su zakazani 15. novembra.

Kampanja Adnana Delića, kandidata za načelnika Općine Novi Grad koji je podržan od strane četiri stranke (SDP, NiP, Naša stranka i NBL) dosad je u medijima i među građanima prepoznata kao afirmativna, što je prema riječima predstavnika Vijeća Evrope u BiH bio jedan od najvažnijih razloga odabira Delića kao sagovornika.

Da li su nova lica ono što građani žele, da li su drukčije kampanje poželjne u vrijeme kada su građani prezasićeni političarima i razočarani lažnim obećanjima, ostaje da se vidi.

Ono što je sigurno, da su kampanje poput Delićeve, usmjerene isključivo na plan i program, a ne na oponente deficit i svojevrsna nepoznanica političkih tokova u BiH.

„Bila mi je čast biti dijelom ovih sastanaka. Drago mi je što sam dobio šansu iz ugla nekoga ko nema politički background i ko kao takav vjeruje da su nove vrijednosti moguće, da su drukčije afirmativne kampanje bolji izbor te da će demokratija i lični stav a ne strah biti vodilja građanima na dan glasanja. Učešće Vijeća Evrope u dijelu monitoringa, zasigurno je nada da će lokalni izbori u BiH konačno krenuti putem demokratije a ne ostati na putu straha koji je najveća kočnica pozitivnih procesa i pozitivnih promjena u lokalnim zajednicama. Politički angažman novih, drukčijih, van okvira ustaljenog sistema, jedini je iskorak u mogućnost promjena i nadam se da su građani svjesni da njihov glas zaista može promijeniti stvari na bolje", – izjavio je Delić.

U četvrtak, na sastanku sa Vijećem Evrope učešće su uzeli i ambasadori u BiH, Velike Britanije, Nj.E. Matthew Field, Slovenije Nj.E. Zorica Bukinac, SAD Nj.E. Eric Nelson i Nizozemske, Nj.E. Reinout Caspar Vos, šefa misije OSCE-a Nj.E. Kathleen Kavalec te Šef delegacije EU u BiH Nj.E. Johann Sattler kao i predstavnici Centralne izborne komisije, bh. NVO te medijskih kuća i asocijacija novinara koje djeluju na području entiteta i cijele države.