U MOSTARU UBIJEN MARKO RADIĆ, OSUĐEN ZA RATNE ZLOČINE U LOGORU “VOJNO”
Autor: BIRN
Objavljeno: 10. Nov 2020. 20:11:58


Marko Radić zvani Maka, bivši oficir Hrvatskog vijeća obrane (HVO) kojeg je Sud Bosne i Hercegovine 2011. osudio na 21 godinu zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog u Mostaru, nakon čega mu je Županijski sud u Zagrebu kaznu smanjio na 12 godina, ubijen je sinoć.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona (MUP HNK) je potvrdilo da je sinoć, 9. novembra, na lokalitetu Gradske tržnice u Mostaru uhapšena osoba koja se sumnjiči da je, pucajući iz vatrenog oružja, počinila ubistvo izvršeno u ulici Brune Bušića.

“U roku od dva i po sata od izvršenja djela, naši službenici su lišili slobode osumnjičenog. Sva kriminalistička istraga je usmjerena ka tome da se što prije zaokruži predmet. Od početka je uključeno Kantonalno tužilaštvo HNK-a, a okončanjem istrage možemo doći do motiva ovog krivičnog djela”, kazao je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a HNK-a i dodao da će osumnjičeni nakon kriminalističke obrade biti predat Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Josip Cvitanović zvani Cviki, koji je uhapšen sinoć, ranije je osuđen na osam godina zatvora jer je u junu 2004. hicima iz pištolja ubio svog punca Davora Knezovića, te pokušao ubiti punicu i njenu sestru, a bivši predsjednik Federacije BiH Živko Budimir ga je 2012. oslobodio izvršenja preostalog dijela kazne od tri mjeseca.

Ana Rajič, glasnogovornica Tužilaštva HNK-a, rekla je da će osumnjičeni, nakon što bude predat u nadležnost Tužilaštva, biti saslušan te će tužilac odlučiti o upućivanju prijedloga za određivanje pritvora.

Ona je potvrdila da će u srijedu biti izvršena obdukcija stradalog kako bi se utvrdio tačan uzrok smrti.

Kako je utvrđeno presudom Suda BiH, Radić je od jula 1993. do marta 1994. godine – u svojstvu zapovjednika Prve bjelopoljske bojne u sklopu Druge brigade HVO-a i kao osoba odgovorna za dio područja Bijelog Polja, uključujući i selo Vojno – učestvovao u formiranju zatvora, naredio nezakonito hapšenje i zatvaranje više desetina bošnjačkih civila, žena, djece i staraca, te je učestvovao u zločinima u logoru.

U kaznu mu je uračunato i vrijeme koje je, od 2. juna 2006., proveo u pritvoru. Osuđen je zbog krivičnog djela “zločin protiv čovječnosti” po Krivičnom zakonu BiH.

Početkom oktobra 2018. godine, ministar pravde BiH Josip Grubeša, odobrio je Radićev zahtjev da kaznu izdržava u Hrvatskoj. Radić je, zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog na području Mostara, u zatvoru trebao biti do 2027. po presudi Suda BiH, ali nije jer mu je Županijski sud smanjio kaznu na 12 godina s obzirom da se udruženi zločinački poduhvat kao institut ne priznaje u Hrvatskoj, o čemu je BIRN BiH ranije pisao.

Na slobodu je izašao krajem 2018. godine.

Advokat Ragib Hadžić, koji je branio Radića u postupku pred Sudom BiH, kazao je da nije bio u kontaktu sa nekadašnjim branjenikom nakon što je izdržao kaznu, osim da mu je poznato da se vratio u Mostar, gdje je živio sa suprugom i djecom.

Grubeša je, nakon odobrenog zahtjeva da Radić izdržava kaznu u Hrvatskoj, izjavio da je BiH potpisnica Evropske konvencije o transferu osuđenih – prema kojoj svaki osuđenik ima pravo da kaznu izdržava u zemlji čije državljanstvo posjeduje – kao i da BiH i Hrvatska imaju bilateralni sporazum kojim je ovo pravo omogućeno.

Uz Radića, pred Sudom BiH osuđeni su bivši pripadnici Prve bjelopoljske bojne Druge brigade HVO-a – Dragan Šunjić na 16 godina, Damir Brekalo na 20 godina i Mirko Vračević na 12 godina zatvora – za djela koja su činili kao učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu u zatvoru “Vojno”, zajedno s drugim vojnicima i stražarima.

Ubijeni i osumnjičeni su, skupa Božom Perićem, Markom Planinićem i Zlatkom Pavlovićem, optuženi za teška krivična djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine, ali je postupak više puta prekidan pred Kantonalnim sudom u Mostaru. Prema optužnici, oni su u februaru 1997., naoružani pištoljima i palicama, zajedno napali grupu od više stotina građana bošnjačke nacionalnosti koji su se kretali ulicom Kneza Mihajla Humskog, u blizini Liska parka, prema zapadnom dijelu Mostara.

Radić je u tom predmetu bio optužen kao bivši zapovjednik Policijske uprave (PU) Mostar, dok su ostali bili pripadnici mostarske policije, odnosno Specijalne policije MUP-a Hrvatske republike Herceg Bosne (HR HB). Tada je ubijen Refik Sulejmanović, a više osoba je teže i lakše povrijeđeno, među kojima je bio i bivši mostarski muftija Seid Smajkić.