NEZADOVOLJNI RUKOVOĐENJEM: DIO PRISTALICA BOŠNJAČKE STRANKE OSNIVA NOVU PARTIJU
Autor: Vijesti.me
Objavljeno: 26. Nov 2020. 16:11:05
Pojedini funkcioneri privatizovali stranku i potčinili je interesima uskog kruga ljudi, nemaju razumijevanje za aktuelni politički trenutak, kažu iz Inicijativnog odbora


Iz Bošnjačke stranke nisu htjeli da komentarišu zamjerke i najave: Funkcioneri BS prilikom predaje izborne liste (Foto: Boris Pejović, Vijesti.me)


Nezadovoljni rukovođenjem Bošnjačkom strankom, čiji je dio funkcionera navodno privatizovao za lične interese, dio članova i lokalnih funkcionera te partije planira da osnuje Novu bošnjačku stranku, saznaju „Vijesti“. Oni će, kako tvrde, zastupati prave interese svog naroda.

Sagovornik je rekao da su članovi Inicijativnog odbora revoltirani stranačkim vrhom koji je partiju potčino, kako navode, interesima uskog kruga ljudi koji su maksimalno unovčili bavljenje politikom na štetu interesa svog naroda koga navodno zastupaju. Šta to znači, nijesu htjeli da preciziraju.


Iz Bošnjačke stranke za “Vijesti” nisu željeli da komentarišu te navode, kao ni eventualni rascjep u partiji jer, kako su objasnili „Vijestima“, nisu dobili informacije da dio njihovih pristalica osniva novu stranku.

Izvor blizak BS i jedan od podržavalaca osnivanja Nove bošnjačke partije istakao je da je BS u ime Bošnjaka radio „brojne nečasne radnje manifestovane sumnjivim poslovima, sumnjivim tenderima, dodjeljivanjem novčanih sredstava licima i NVO bliskim pojedinicima iz vrha stranke, kao i kupovinom državnog zemljišta, atraktivnih parcela za bagatelne iznose, a za račun povezanih lica sa nekoliko visokih funkcionera BS, najmanje imaju veze sa nacionalnom politikom“.

Sagovornik tvrdi da za nove planove imaju podršku dijela dijaspore jer su, osim vrlo malog broja pojedinaca koji su usko vezani sa vrhom partije, “bili izigrani takozvanim planovima, projektima i svakakvim obećanjima koje su dobijali kada je od njih tražena podrška, kako materijalna, tako i u vidu dolaska i podrške glasovima, za takozvane svoje predstavnike“.

U inicijativnom odboru imaju i drugačiji stav prema eventulanom učešću Bošnjaka u novoj vlasti. Kažu da razumiju trenutne političke procese u Crnoj Gori i da bi bili spremni da imaju “koalicioni kapacitet” sa onim partijama koje državu vide kao dio NATO i Evropske unije.

“Vijesti” su kontaktirale više visokih funkcionera BS, koji nijesu bili upoznati sa namjerama kolega.

Kongres BS odložen je do daljeg, a u toj partiji već odavno postoji nerazumijevanje i nezadovoljstvo. Nakon što se očekuje povlačenje predsjednika Rafeta Husovića, na njegovo mjesto se najmerilo najmanje dvoje funkcionera.

Posljednje informacije ukazuju da on planira da podrži poslanika Ervina Ibrahimovića da preuzme partiju, dok dio partije na toj poziciji vidi Sulja Mustafića, aktuelnog direktora Zavoda za zapošljavanje.

BS je nedavno kritikovala namjeru dijela nove vlasti da nastavi sa partijskim zapošljavanjem, iako je tokom formiranja sadašnje Vlade Duška Markovića 2016. ta partija tražila visoke rukovodne pozicije u državnoj vlasti, iako je tada imala samo dva poslanika u parlamentu.