NB: POVODOM IZMJENA STATUTA NOGOMETNOG SAVEZA BIH
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 10. Dec 2020. 22:12:47


Nedopustivo je da se na mala vrata za monarha ustoličava Elvedin Begić i uvedi princip „trećeg entiteta“, a na velika vrata tjera Ivica Osim

Povodom objave u medijima da se izmjenama i dopunama Statuta Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine na mala vrata ustoličio poput kakvog monarha Elvedin Begić, a da se na velika vrata iz Saveza gura veliki Ivica Osim i instalira princip tronacionalne blokade, mi u Nezavisnom bloku smatramo da ovakav vid političkog upliva u sport i obračun sa istinskim sportskim veličinama nanosi trajnu štetu našem fudbalu i društvu.

Poštujući evropske principe nemiješanja sporta i politike, mi zaista ne želimo uticati na donošenje odluka u sportskim savezima, ali ne možemo ostati nijemi na krojenje Statuta po političkoj mantri vladajuće etnonacionalne bratije. Također, način na koji se aktuelni predsjednik NSBiH instalira na poziciju počasnog predsjednika, uhljebljenje i ostanak u Savezu u narednih minimum osam godina, a možda čak i 12 godina nešto je što ne predstavlja demokratsku niti sportsku vrijednost i protiv se čega mora dići glas. S druge strane, velikog Ivicu Osima tjeraju jer se pozicija počasnog predsjednika i njegova uloga limitira godinama (75 godina). Ivica Osim ima 79. Begić ima 60 godina. Posebno je bolno da se u u članu 38. stav 2, “de facto” uvodi i “treći entitet” u Nogometnom savezu BiH, jer članovi Izvršnog odbora koji dolaze iz četiri „županijska“ nogometna saveza (Posavskog, ZHK, Kantona 10 i HNK) ubuduće mogu blokirati svaku odluku Izvršnog odbora. Pet članova Izvršnog odbora iz RS potpuno može blokirati rad Saveza i spriječiti svaku odluku, kao i šest članova iz “bošnjačkih” kantonalnih saveza.

Nezavisni blok poziva domaće institucije i inspekcije, kao i međunarodne asocijacije, prije svih UEFA-u i FIFA-u, da provjere navode da politika određuje najvažnije akte Nogometnog saveza, te da se nedemokratskim principima i odlukama aktuelni predsjednik postavlja za monarha u krovnom nacionalnom fudbalskom savezu. Pozivamo i sportsku javnost i medije da dignemo glas i ne dopustimo ovakvo sramoćenje Nogometnog saveza BiH.