Bosansko Njet
DRŽAVNIČKI POTEZ KOMŠIĆA I DŽAFEROVIĆA NAKON SKANDALA U REŽIJI LAVROVA, DODIKA I ČOVIĆA
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 15. Dec 2020. 13:12:30


Nakon što je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov jučer napravio diplomatski skandal i izrazio nepoštivanje države BiH danas je dobio odgovor države.

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović reagirali su državnički i odbili sastanak s Lavrovom u Predsjedništvu BiH.

Nedostatak državne zastave na sastanku sa Miloradom Dodikom, podrška pravno ništavnoj rezoluciji NSRS o tzv. vojnoj neutralnosti i nepoštivanje odluka institucija BiH po pitanju NATO-a, podrška odlasku OHR-a koju zagovaraju secesionisti, te prijetnja da bi izmjena Dejtona bila rizik i imala posljedice, samo su neke od neprimjerenih poruka koje je jučer poslao ruski ministar.

Također, svojevrsni diplomatski skandal bio je i susret Lavrova i Čovića, jer su zaobiđena rukovodstva oba doma državnog Parlamenta i izabran sastanak sa predstavnikom samo jednog naroda, tačnije jedne stranke - HDZ-a i podrška željama ove stranke.

ZDRUŽENA NAMJERA
Pravi odgovor ruskom diplomati Sergeju Lavrovu na diplomatski skandal nepostivanja suverene države BiH i podsticaj Dodiku na odcjepljenje RS-a je: MRŠšš. (Ilustracija: Šukrija Meholjić)


Zapravo, suština poajete Lavrova bili su susreti sa Miloradom Dodikom i Draganom Čoviće dok su ostali sastanci bili planirano pro forme. Ono što su Dodik i Čović pristali, biti ruski pijuni u BiH, Komšić i Džaferović nisu. Oni su rekli odlučno NE Rusiji i ruskoj politici prema BiH te uputili poruku cijelom svijetu, prvenstveno SAD i EU, da je BiH odlučna na putu euroatlanskih integracija.

- Uz dužno poštovanje Ruske Federacije, kao velike i moćne države, uz dužno poštovanje ministra Lavrova i svih institucija Ruske Federacije, mi nismo ljudi koji će pristati da budu ruski pijun na Balkanu u njihovim igrama i obračunima bilo sa EU, bilo sa zemljama NATO-a. Očekujemo od prijatelja da to shvate i podrže, - potcrtao je Komšić.

- Ideja je bila da odemo na sastanak i da sve ovo kažemo ili da ne odemo. Procijenili smo na kraju da je ovaj postupak jača poruka i za Rusku Federaciju, i za našu domaću javnost i za cijeli svijet. Ovo je na kraju krajeva poruka i našim prijateljima iz Evrope, našim partnerima za članstvo u EU, partnerima za članstvo u NATO, da smo mi ponosni i odlučni ljudi. Kad jedanput u ovoj zemlji donesemo ovu odluku svi mi, onda je se svi mi moramo i pridržavati, - konstatovao je Džaferović.