Mirsad Jarović Misso, pjevač
VEČERI GOTIVNIH PJESAMA
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 18. Dec 2020. 21:12:17


Nakon uspješno obavljenog operativnog zahvata sarajevski pjevač Mirsad Jarović Misso riješio je svoj zdravstveni problem te se polako vraća svakodnevnim obavezama. Provođenje mjera vezanih za suzbijanje pandemije Koronavirusa na neki način je odložilo poslove vezane za koncertne aktivnosti sa kojima je, ove godine, namjeravo oblježiti 40 godina svog estradnog rada, te se tako pjesmom i drugim poslovima veznim za estradu značajnije nametne javnosti. No, nije odstao od namjere da svojim starim i novim hitovima, počasti sve one željne dobre pjesme.

-Trenutna situacija ne dozvoljava da takvo nešto učinim na živm nastupima, kaže Mirsad Jarović Misso. S toga sam odlučio da afirmišem jedan projekat koji je, svojevremeno, dok sam bio u Americi, imao dobar prijem kod publike. U šali sam ga zvao “Sevdlinka sa parkinga” gdje sam on-line, putem društvenih mreža, ispunjavao želje onih koji su me pratili. Bio sam iznenađen brojem onih koji su se na ovakav način družil sa mnom i konzumirali naše traiconalne pjesme sevdalinke ali i neke nove koje su nastajale u njenom duhu. Četrdeset godina svog estradnog rada imao sam namjeru obilježit sa brojnim koncertnim aktivnostima. No, takvo nešto ostaje za neka druga vremena. Uskoro krećem sa novim projektom “Večeri gotivnih pjesama”, dobrih starih evergrna, stargradskih pjesama, sevdalinki… Radi se o jednom vrlo interesantnom konceptu: druženje uz pravu muziku, od Baha do sevdaha. Pripremio sam repertoar koji će imati više od hiljadu pjesama, na kojem su samo one najbolje, kako moje tako i velikana kao što su Safet Isović, Toma Zdravković, Bora Spuzić Kvaka i drugi. Radi se o on-line druženju sa onima koji vole moju interpretaciju i pjesme koje sam snimao. Ovaj put pjesme ću izvodit iz studija uređeneg specijlno za ovakvu namjenu. U razgovoru sa publikom, pored predloženog repertoara pjesama za jedno veče, oni će moći zaželjeti neku od pjesma te tako kreirati repertoar kojeg ću izvoditi. Publiku ću tako zabavljati i tokom novogodišnje noći. Svaki susret sa publikom za mene je pravi doživljaj. Lijepo je vidjeti kad te ljudi prihvataju kao svog najrođenijeg i srce se tada, prosto, otvori i ne zna stati sa pjesmom. Nadati se da će ova pandemija ubrzo stati te da će se stvoriti uslovi u kojima će publika opet uživati u dobroj pjesmi. Do sada sam u odabiru melodija uvijek znao odabrati one koje imaju umjetničku vrijednost, pjesme koje vrijeme ne može pregaziti. Trudiću se da takvih bude i na mojim novim projektima. Publici treba nametati kvalitet, a ne dodvoravati joj se izvodeći pjesme nadahnute tuđim tradicijama. Dobra pjesma uvijek ostaje dobra. Ono što ne vrijedi, bez obzira na to koliko bilo napadno reklamirano, brzo pada u zaborav. Neću ići na ruku komercijali pa makar pjevao samo u operskim salama.


Svojim raskošnim glasom i kvalitetom interpretacije Jarović je znao i našu tradicionalnu pesmu sevdalinku na najbolji način približiti novoj generaciji slušalaca, te na taj način ne dozvoliti da ona ode u zaborav.

- Nisam od onih koji se kunu u našu tradiciju, a na nastupima i audio projektima se “ubiše” oponašajući ritmove i melodije iz tuđih avlija. Moji uzori su bili i ostali rahmetli Zaim Imamović, Himzo Polovina te Safet Isović, Zehra Deović… Istina, tempo života je takav. Nove generacije traže brže pjesme, ali to ne znači da mi u odabiru melodija trebamo bježati od sevdalinke, od izvora na kojem se treba napajati svaki autor koji želi, iole, da bude uspješan. U vrijeme kada mlada generacija luduje za kompjuterima, automobilima i ima sasvim druge sklonosti, treba stvarati i izvoditi pjesme prilagođene njihovom stilu života, pjesme u kojima se oni mogu prepoznati i sa kojima se mogu identifikovati.

Kažu da novac i gvozdena vrata otvara?
- Da. On može pomoći da brže i lakše upoznaš publiku sa svojim aktivnostima, da kvalitetnije snimiš audio projekat, ali ako je uložen u loš materijal, loše pjesme, u saradnike koji samo sa taktovima melodija broje koliko će zaraditi, to je propala investicija. Znam šta mogu i koliko vrijedim. Znam da publiku neću prevariti i iznevjeriti. Za sada ona to zna da cijeni. Aplauzi publike su najbolji orijentir u poslu. Oni mi ne dozvoljavaju da zbog samozadovoljstva stanem i prestanem ulaziti u nove audio i video projekte.