Ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija je sinoć iz Moskve stigao u Sarajevu
AMBASADOR STIGAO U BIH A IKONU NIJE PREDAO?
Autor: Oslobođenje
Objavljeno: 25. Dec 2020. 12:12:29


Nova/stara afera: Ikona, koju je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poklonio ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu, trebala je ovih dana biti vraćena u našu zemlju nakon što je predata Ambasadi BiH u Moskvi.

Naime, ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija je sinoć iz Moskve stigao u Sarajevu. Ono što je posebno interesantno jeste da nije uručio pozlaćenu ikonu, staru 300 godina, u prostorije Ministarstva vanjskih poslova BiH niti Predsjedništva BiH kako nalaže diplomatska forma, ni sinoć ni rano jutros.

Kako navodi Klix.ba, još uvijek nije jasno gdje je sada ikona s obzirom da je trebala biti predata institucijama BiH, a naša zemlja bi trebala i zvanično obavijestiti Rusiju, koja je vratila poklon, u čije je tačno ruke ikona vraćena.

Podsjećamo, iz Ministarstva vanjskih poslova BiH su pojasnili šta slijedi nakon što ikona dođe u BiH.

- U skladu sa uobičajenim načinom diplomatske komunikacije, Ambasada BiH u Moskvi, Ministarstvu dostaviti odgovarajuće dokumente o komunikaciji sa Ministarstvom inostranih poslova Ruske Federacije, zajedno sa primljenim predmetima. Ne postoji propisana procedura za vraćanje poklona koji je neki strani dužnosnik primio od funkcionera iz BiH, tako da je ovaj slučaj presedan u našoj diplomatskoj praksi, navode prije nekoliko dana za RSE kao odgovor na pitanje šta kada stigne ikona u BiH.

Između ostalog, naveli su tada da ikona dolazi u BiH 24. decembra te da će tada zatražiti od Predsjedništva šta dalje.

Dakle, po protokolu je jučer i stigao amasdaor Samardžija, međutim kako navode pojedini mediji njegove kofere nisu pregledali carinici niti policijaci iako on nema diplomatski imunitet za bh. organe. Dakle njegov diplomatski pasoš nema izuzeće kada su u pitanju poslovi i radnje Granične policije BiH, objavio je portal Oslobođenje.ba.