NEPRIJATELJSKE SNAGE
Autor: Dr. Tarik Kurbegović
Objavljeno: 05. Apr 2021. 18:04:08
Ako zakasniš sa terapijom onda se više ne liječiš nego saniraš štetu pa ko u tome uspije, uspije.


DR. TARIK KURBEGOVIĆ: Oni koji su prozivani da stanu iza pisma, orginalnog pisma, su danas izašli u javnost i rekli svoje. Bili su kritikovani i ujedno ohrabrivani da izađu javno sa svojim imenima. Izašli su. No oni koji nisu izašli su oni koji stoje iza lažnog pisma, a poznati su izvori portalima raport i avaz, koji su ulili vjeru lažnim revolucionarima babi i kćerki Latić da ohrabruju linč i poziv na proteste po Sarajevu, da ukažu na autore lažnog pisma kako bi isti odgovarali pred licem pravde inače u suprotnom možemo pomisliti da izvori ne postoje nego da su kreirani od onih koji se na njih pozivaju, sto je već monstruozno.
Ranije sam pisao da je problem pandemije kod nas organizacija zdravstvenog sistema i da najvjerovatnije je ona ta koja odnosi živote. Ova situacija je ukazala da ima puno toga da se uradi na poboljšanju zdravstvenog sistema pogotovo sa aspekta vremena i brzine reakcije u kriznim situacijama.

Prijatelj koji je prebolovao koronu, a čije mišljenje izuzetno cijenim, mi je rekao:

- “Tarik, ova bolest to jeste upala pluća koju prouzrokuje virus, jer ko ne dobije upalu pluća prođe sa neznatnom kliničkom slikom, je bolest u kojoj 24 sata igraju ulogu”.

Drugim riječima ako zakasniš sa terapijom onda se više ne liječiš nego saniraš štetu pa ko u tome uspije, uspije.

Situacija na KCUS-u koja je eskalirala od subote večeri kada je objelodanjeno navodno pismo, zatalasala je javnost i ostavila otvorena pitanja na koja polahko dobijamo odgovore. Situaciju bih podijelio u dva aspekta.

Jedan su pitanja na koja se treba fokusirati sa aspekta pronalaska rijeđenja - respiratori i njihova upotreba, količine kiseonika, izvještavanje porodica o stanju najmilijih tokom liječenja. No s druge strane bih stavio sada već možemo nakon par dana tvrditi evidentno lažno pismo, koje je iscenirano u svrhu zloupotrebe emocije javnosti da u već dovoljno teškoj situaciji se pokrene uzimanje pravde u svoje ruke kako bi se prokrčio put prema vlasti onima koji to nisu u stanju da urade demokratskim putem.

Ovo evidentno lažno pismo ko je sročio, definitivno se može svrstati u NEPRIJATELJSKE SNAGE, kako to reče nedavno predsjedavajući grada Sarajeva. I ovo nije prvi put da se nešto ovako pokušava. Kako li bi se tek ponašali na vlasti i kojim manipulacijama bi se obračunavali sa svojim neistomišljenicima oni koji su spremni na ovakve poteze?

Oni koji su prozivani da stanu iza pisma, orginalnog pisma, su danas izašli u javnost i rekli svoje. Bili su kritikovani i ujedno ohrabrivani da izađu javno sa svojim imenima. Izašli su. No oni koji nisu izašli su oni koji stoje iza lažnog pisma, a poznati su izvori portalima raport i avaz, koji su ulili vjeru lažnim revolucionarima babi i kćerki Latić da ohrabruju linč i poziv na proteste po Sarajevu, da ukažu na autore lažnog pisma kako bi isti odgovarali pred licem pravde inače u suprotnom možemo pomisliti da izvori ne postoje nego da su kreirani od onih koji se na njih pozivaju, sto je već monstruozno.

Na kraju demokratska društva podrzavaju mirne proteste kao vid izražavanja svojih stavova, nijedna država na svijetu ne dozvoljava rušenje i paljenje. Pored nadležnih institucija i snaga čija je obaveza zaštita države i ustavnog poretka treba imati na umu da je ovo narod koji možda se malo pati da prepozna zlu namjeru, ali kad je uoči pa makar i zakašnjelo definitivno joj se suprotstaviti.