TUŽILAŠTVO BIH PREUZELO ISTRAGU U PREDMETIMA DAVIDA DRAGIčEVIĆA
Autor: BIRN
Objavljeno: 14. Apr 2021. 15:04:04


Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je, nakon razmatranja spisa dostavljenih iz banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva, preuzelo predmet koji se odnosi na istragu krivičnog djela protiv života na štetu oštećenog Davida Dragičevića iz Banje Luke.

Uz to, kako navode u Tužilaštvu BiH, donesena je odluka o preuzimanju i radu na predmetu Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske – Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala.

“Preuzeti predmet Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske odnosi se na više osoba zbog radnji protiv službene dužnosti koje se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem kaznenog djela protiv života na štetu oštećenog Dragičević Davida, kao i neprijavljivanje kaznenog djela i počinitelja, te pomoć počinitelju nakon izvršenog kaznenog djela”, saopćeno je iz Tužilaštva.

Krajem februara 2021., Tužilaštvo BiH je od Okružnog i Republičkog tužilaštva zatražilo na uvid predmet koji se odnosi na stradanje Dragičevića u martu 2018. godine u Banjoj Luci, a tada je rečeno da će, nakon dostavljanja i analize predmeta, Tužilaštvo donijeti odluku o daljnjim koracima i aktivnostima.

“Na temelju podneska predstavnika oštećenih i Udruženja ‘Pravda za Davida’, Tužiteljstvo BiH je odmah uputilo zahtjev za dostavljanje na uvid predmeta koji se odnose na stradanje Davida Dragičevića u martu 2018. godine u Banjoj Luci”, navedeno je u ranijem saopćenju.

Iz Tužilaštva kažu da su opredijeljeni za rješavanje predmeta sistemske korupcije, te jačanje vladavine prava i zaštite prava oštećenih, zagarantiranih Ustavom BiH i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

David Dragičević nestao je 18. marta 2018. godine. Njegovo tijelo pronađeno je 24. marta na ušću rijeke Crkvene u Vrbas u Banjoj Luci. Prvobitna istraga tvrdila je da je smrt nastala utapanjem bez elemenata krivičnog djela. Tri mjeseca kasnije, banjalučko Okružno tužilaštvo je donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv N.N. lica zbog ubistva Davida Dragičevića. Istraga za sada nije otkrila počinioce, detektor.ba.