Saopcenje Instituts za istraživanje genocida Kanada
MINISTAR VANJSKIH POSLOVA KANADE: PRIORITET KANADE ZA BIH JE PODSTICANJE NJENOG RAZVOJA U MIRNU, EKONOMSKI ODRŽIVU, MULTIETNIČKU DEMOKRATIJU
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 24. Apr 2021. 15:04:32
(Foto: Marc Garneau, Facebook)


Internacionalni ekspertni tim Instituta za istraživanje genocida Kanada je poslao pismo premijeru Kanade Justin Trudeau. U pismo je zatražena veća uloga Kanade kao članice Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u jačanju državnih institucija Bosne i Hercegovine, euroatlanskim integracijama Bosne i Hercegovine i jačanju institucije Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini. U pismo je zatražen odgovor na poziciju Kanade prema izboru novog Visokog predstavnika. U ime Vlade Kanade odgovor je poslao Marc Garneau, ministar vanjskih poslova.

U pismu se između ostalog navodi:
“U potpunosti se slažem da je izbor novog Visokog Predstavnika važno pitanje koje treba pažljivo razmotriti. Visoki predstavnik Inzko je izvrsno obnašao ovu pozicuju dugi niz godina, ali signalizirao je svoju želju da odstupi od iste. Održano je nekoliko razgovora između članova upravnog odbora kako bi se uvjerili da su svi faktori uzeti u obzir i da se može postići konsenzus. Kanada je posvećena stabilnosti Bosne i Hercegovine i uvjerena je u neophodnost saradnje sa saveznicima i partnerima za dodatni mir i stabilnosti u regionu. Iz tog razloga, drago nam je što možemo da potvrdimo našu podršku kandidatu g. Christianu Schmidtu, kojeg je Njemačka predložila za OHR. Prioritet Kanade za Bosnu i Hercegovinu je podsticanje njenog razvoja u mirnu, ekonomski održivu, multietničku demokratiju. Rad OHR-a je od suštinskog značaja za postizanje ovog cilja”, piše u saopćenju Instituta za istraživanja genocida Kanada.