PROF. ALIBAŠIĆ O DEŠAVANJIMA U AL-QUDSU: TREBAMO SE ZAPITATI KOLIKO SMO ZAISTA LJUDI
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 10. May 2021. 15:05:34
PROF. AHMET ALIBAŠIĆ: Ovaj posljednji napad na džamiju Al-Aksa još jednom nas podsjeća na elementarnu činjenicu međunarodnih odnosa, a to je da svaki prekršaj, svaki incident koji prođe bez odgovornosti samo ohrabruje slične buduće incidente i, nažalost, to vidimo kao obrazac u ponašanju izraelske države


Ahmet Alibašić, profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, komentarišući napade i intervenciju izraelskih snaga protiv Palestinaca u kompleksu Al-Akse u okupiranom Al-Qudsu (Jerusalemu), izjavio je da svaki napad i incident koji prođe bez odgovornosti samo dodatno ohrabruje slične napade Izraela, javlja Anadolu Agency (AA).

"Ovaj posljednji napad na džamiju Al-Aksa još jednom nas podsjeća na elementarnu činjenicu međunarodnih odnosa, a to je da svaki prekršaj, svaki incident koji prođe bez odgovornosti samo ohrabruje slične buduće incidente i, nažalost, to vidimo kao obrazac u ponašanju izraelske države", kazao je Alibašić.

Naglasio je da se već duže vrijeme krše elementarna ljudska prava palestinskog naroda.

"Što se tiče ostatka svijeta, svaki ovakav napad je zapravo prilika da se zapitamo koliko smo mi zaista ljudi, ukoliko dopuštamo da se na ovakav način i ovako dugo krše elementarna ljudska prava čitavog jednog naroda", rekao je Alibašić.

Palestinci u Al-Qudsu već nekoliko dana protestiraju zbog izraelskih racija i sudskih odluka o protjerivanju palestinskih porodica iz kvarta Sheikh Jarraha. Situacija je eskalirala nakon što su izraelske snage u petak intervencijom pokušale rastjerati vjernike iz kompleksa Al-Akse.

I jutros su izraelske snage intervenirale protiv Palestinaca koji su se okupili nakon klanjanja sabah-namaza kako bi spriječili ulazak ekstremnih jevrejskih grupa u kompleks Al-Akse.

Palestinski Crveni polumjesec saopćio je da je broj povrijeđenih u intervenciji izraelskih snaga protiv Palestinaca u kompleksu Al-Akse u okupiranom Al-Qudsu povećan na 305.

Ekstremne jevrejske grupe jučer i danas obilježavaju "Dan Al-Qudsa" u znak sjećanja na dan kada je Izrael na koncu Šestodnevnog rata 1967. godine okupirao Al-Quds. Tim povodom su pozvali radikalne Jevreje da uđu u kompleks Al-Akse.

Direktor Vakufa Mesdžidu-l Akse Omar al-Kiswani pozvao je islamski svijet da pomogne. On je preko razglasa na Harem-i Šerifu istakao kako se Al-Aksa nalazi pod velikim napadom i najavio nastavak palestinskog otpora.