U Mostaru je izašla deseta knjiga novinara i publiciste Šemsudina Zlatka Serdarevića
„BIBLIOGRAFIJA LISTA MOSTARSKO JUTRO“ KAO SVJEDOČANSTVO VREMENA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 10. May 2021. 19:05:45


U Mostaru je od osmanske uprave do danas izlazilo na desetine listova i grad je u vrijeme austrougarske slovio kao jedan od najjačih izdavačkih centara na Balkanu. Nažalost veoma mali boroj njih je bibliografski obrađen s ciljem da se istraživačima olakša korištenje i traženje određenih tema. Zbog toga najnovija knjiga „Bibliografija lista „Mostarsko jutro“ autora Šemsudina Zlatka Serdarevića predstavlja dragocjenost.

Autor je obradio deset brojeva „Mostarskog jutra“ koliko ih je izašlo u periodu od 11.juna 1992. do februara 1994. godine u izdanju Samostalnog bataljona odbrane Mostar. Informativnu službu izdavača u to vrijeme vodio je Enver Karabeg. Zbog veoma kompleksnih okolnosti , vrlo teška uloga glavnog i odgovornog urednika pripala je novinaru Džemalu Hamziću.

-Ovo je primarna bibliografija s obzirom da sam direktno vadio podatke iz novina koje sam sačuvao i nalaze se u mojoj arhivi, ne koristeći podatke iz drugih izvora. Novine su izlazile u malom tiražu u turbulentnom ratnom vremenu i vrlo malo ih je sačuvano tako da je ovo knjiga sa autentičnnim podacima. Svaki broj je posebno analiziran i bilježio sam sve ličnosti u impresumu, kao i tehničke podatke kao što su priprema i štampa. Za one podatke koje nisu navedeni u impresumu dragocjene pokazatelje pružio mi je Ibro Rahimić, direktor IC štamparije Mostar, jedan od veoma zaslužnih ljudi za izlaženje „Mostarsog jutra“. Njemu dugujem zahvalnost i za dragocjene savjete te podršku koju mi je pružio kako bi se ova knjiga pojavila na tržištu, akcentirao je Serdarević.

Autor tvrdi da je izdanje koje ima stručni karakter i sadržaj obogačeno prilozima novinara i osoblja koje učestvovalo u bilo kojem segmentu kreiranja lista. Ti tekstovi privlače posebnu pažnju jer autori iznose svoje impresije o tom vrmenu, problemima sa kojim su se susretali i načinima kako su ih rješavali.
-Bez sunje prilozi: Envera Karabega, Azera Juge, Ibre Rahmića, Alije Behrama, Džemala Hamzića, Damira Pediše, Ismeta Ite Korjenića i Omera Masihovića predstavljaju po mom mišljenju ne samo osvježenje zbog veoma zanimljivih detalja nego i zbog opisa emotivnih stanja i doživljaja prilikom pojave prvog broja.

Mislim da je ovo upravo način kako se strogo stručna knjiga može novim sadržajima približiti širem krugu potencijalnih čitalaca. Nije zanemarljivo ni interpoliranje u nju nekoliko karikatura Ite Korjenića koji je upravo list obogačivao svojim upečatljivim karikaturalnim izrazima, kazao je Serdarević.

Ovo je prva bibliografija jednog mostarskog lista iz perioda posljednjeg rata. Posebno je zanimljivo da je upravo Mostar tada nastavio njegovati bogatu tradiciju izdavaštva o čemu svjedoči oko dvadesetak listova , biltena i drugih periodičnjaka pokrenutih iz korpusa Bošnjak, Srba i Hrvata.