Udruženje "Pokret Majki enklava Srebrenica i Žepa" i Udruženje Žrtva i Svjedoka genocida u povodu izjave predsjednice Jevrejske zajednice Crne Gore Nina Ofner Bokan
PITAMO SE ZAŠTO SE MINISTAR LEPOSAVIĆ NIJE IZVINIO ŽRTVAMA GENOCIDA U SREBRENICI ZBOG SVOG NEZNANJA I NEINFORMISANOSTI
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 12. May 2021. 14:05:15
Da li je veća sramota da jedan ministar pravde nije informisan o pravosnažnim presudama za prvi presuđeni genocid u Evropi nakon II svjetskog rata ili da ne prihvata sudski utvrđene činjenice međunarodnih, regionalnih i domaćih sudova?


Udruženje "Pokret Majki enklava Srebrenica i Žepa" i Udruženje Žrtva i Svjedoka genocida oglasili su se saopćenjem za javnost u povodu izjave predsjednice Jevrejske zajednice Crne Gore Nina Ofner Bokan, koja je stala u zaštitu ministra pravde u Vladi Crne Gore Vladimira Leposavića, koji je negirao presude internacionalnih sudova o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici, i bit će na narednom zasjedanju Skupštine Crne Gore, na dnevnom redu prijedlog za razješenje, objavila je rtcg.me/. Predsjednica Ofner Bokan je između ostaloga neozbiljno izjavila da je "pokušaj političkog ubistva čovjeka koji je po njenom mišljenju sve, samo ne negator zločina". Prenosimo saopećnje u cjelosti:

Uoči sjednice Skupštine Crne Gore, na čijem dnevnom redu je, između ostalog, i predlog za razješenje ministra pravde Vladimira Leposavića, predsjednica Jevrejske zajednice Crne Gore Nina Ofner Bokan je saopštila da su reakcije na spornu izjavu ministra o Srebrenici, kako kaže, pokušaj političkog ubistva čovjeka koji je po njenom mišljenju sve, samo ne negator zločina.

Izjava predsjednice Jevrejske zajednice Crne Gore Nine Ofner-Bokan da su reakcije na spornu izjavu ministra Leposavića o Srebrenici pokušaj političkog ubistva čovjeka koji je, po njenom mišljenju, sve samo ne negator genocida, je neozbiljna i neutemeljena.

Ukoliko je ministar pravde Leposavić zbog neupućenosti i neznanja izjavio da je spreman da prizna genocid u Srebrenici kada se to “nedvosmisleno utvrdi” i ukoliko je “humanista sa iskrenim i stvarnim poštovanjem za stradanje svakog pojedinca, a kamoli za hiljade ljudskih žrtava”, kako gospođa Ofner-Bokan tvrdi, pitamo se zašto se ministar Leposavić nije izvinio žrtvama genocida zbog svog neznanja i neinformisanosti.

Da li je veća sramota da jedan ministar pravde nije informisan o pravosnažnim presudama za prvi presuđeni genocid u Evropi nakon II svjetskog rata ili da ne prihvata sudski utvrđene činjenice međunarodnih, regionalnih i domaćih sudova?

“Negatori su vukovi u jagnjećoj koži. Svi su isti: nacisti, neonacisti - možete da odlučite da li ćete staviti „neo“ ili ne. Ali kada sam ih pogledala, nisam vidjela nikakve uniforme kao iz Šucštafela, simbole na zidu poput svastike, pozdrave „zig hajl“ - ništa od toga. Umjesto toga sam pronašla ljude koji su paradirali kao ugledni akademici,“ - Deborah Lipstadt.