Palestincu Muhammedu al-Hadidiu u izraelskom napadu ubijeni žena i četvero djece
U IZRAELSKIM NAPADIMA NA GAZU POGINULO 200 PALESTINACA, MEĐU KOJIMA 59-ERO DJECE
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 17. May 2021. 15:05:08


U izraelskim napadima na Pojas Gaze poginulo je 200 osoba, među kojima je 59 djece i 35 žene, javlja Anadolu Agency (AA).

Izrael od 10. maja iz zraka i s kopna vrši napade na Pojas Gaze. Uprkos reakcijama iz svijeta, Izrael je nastavio žestoke napade na Gazu, sa oko dva miliona stanovnika.

Palestinsko Ministarstvo zdravstva u Gazi saopćilo je da je broj Palestinaca koji su izgubili život u izraelskim napadima od 10. maja povećan na 200, među njima 59 djece i 35 ženu, a broj ranjenih porastao je na 1.307.

Među ranjenima nalazi se 46 osoba u kritičnom stanju, a od ukupnog broja ranjenih u napadima je i 398 djece.

S druge strane, palestinske grupe otpora u Gazi nastavljaju ispaljivati ​​rakete kao odgovor na izraelske napade.

Tri osobe lakše su povrijeđene kada je raketa ispaljena iz Gaze u poslijepodnevnim satima pogodila stambenu zgradu u gradu Ashdodu, na jugu Izraela.

U ispaljenim raketama u Izraelu je umrlo 10 osoba.

Palestinac koji je u izraelskom napadu izgubio ženu i četvero djece: Nema opravdanja za ubijanje nevinih


Palestinac Muhammed al-Hadidi, kojem su supruga i četvero djece ubijeni u jučerašnjem izraelskom napadu u Gazi, izjavio je da nema opravdanja za napade na nevinu djecu, javlja Anadolu Agency (AA).

U izraelskom zračnom napadu na kuću u kampu Al-Shati ubijeno je deset osoba, među kojima je bilo osmero djece i dvije žene. Među njima su bili Al-Hadidijeva supruga i četvero djece.

On je nakon dženaze kazao da su djeca bila sretna što su u bajramskim odijelima posjećivala rodbinu, ali da su njegovi Suheyb (14), Abdurrahman (8), Usame (6) i Yahya (11) poginuli u izraelskom napadu zajedno sa majkom.

“Kakav to može biti grijeh djeteta da tako izgubi život. Oni su nevinašca koja nemaju nikakve veze sa ovim sukobima. Kakav to razlog može biti za ubijanje djece koja nisu naoružana i nikome ne nanose štetu“, upitao se Al-Hadidi.

Ožalošćeni Al-Hadidi odbio je tražiti bilo kakvu pomoć međunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava koje i optužuje za neizvršavanje obaveze zaštite palestinske djece.

On je kazao da je jučerašnji izraelski napad preživio samo njegov petomjesečni sin Omer. Dodao je da je zahvalan Bogu što je barem on živ i da se nada da će se brzo oporaviti od ranjavanja.

Al-Hadidijeva porodica je stradala dok je bila u bajramskoj posjeti rodbini, porodici Abu Hatab iz koje su u tom napadu poginuli majka i četvero djece, Meryem (8), Yamen (6), Bilal (9) i Yusuf (11).

Na društvenim mrežama je objavljen i snimak kako Al-Hadidi govori o stradanju porodice u trenutku kada mu javljaju da mu je i četvrto dijete umrlo na odjelu intenzivne njege. Brojne komentare privuklo je njegovo čvrsto držanje i razboritost u toj izuzetno teškoj situaciji.

Izraelske snage od 10. maja izvode napade na Pojas Gaze, a do sada su u tim napadima život izgubile najmanje 192 osobe, a ranjeno je 1.235 ljudi. Među poginulim je 58 djece i 34 žena.