Informacija Službe za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Republike Azerbejdžan o smrti civila usljed eksplozije mina u Kelbadžaru
INCIDENT U KELBADŽARU POKAZUJE DA JE MINE NAMJERNO PODMETNULA JERMENIJA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 05. Jun 2021. 13:06:01
Uzrokom podmetnute eksplozije, poginula su dva člana filmske ekipe, operater azerbejdžanske televizije Siraj Abišov i dopisnik azerbejdžanske državne novinske agencije Maharram Ibrahimov, kao i predstavnik oblasne izvršne vlasti Arif Alijev


Prema zajedničkim informacijama Generalnog tužilaštva i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Azerbejdžan, u jutro 4. juna 2021. godine vozilo u kojem su bili članovi filmske ekipe naletjelo je protivtenkovsku minu na putu u Susuzlugu, selu Kelbadžar oblasti. Kao rezultat eksplozije, poginula su dva člana filmske ekipe, operater azerbejdžanske televizije Siraj Abišov i dopisnik azerbejdžanske državne novinske agencije Maharram Ibrahimov, kao i predstavnik oblasne izvršne vlasti Arif Alijev, a četiri osobe su ranjene.

Izražavamo duboko saučešće porodicama i prijateljima žrtava i molimo se za oporavak ranjenih.
Azerbejdžan stalno pokreće, na međunarodnom nivou, pitanje namjernog podmetanja mina u velikom obimu od strane Jermenije na teritorijama Azerbejdžana, grubo kršeći međunarodno humanitarno pravo, uključujući Ženevske konvencije iz 1949.

Ovaj incident u Kelbadžaru još jednom pokazuje da je mine na ovom području namjerno podmetnula Jermenija tokom prinudnog povlačenja oružanih snaga Azerbejdžana nakon kontraofanzivnih operacija. Cilj je nanijeti što veću štetu Azerbejdžanu i stvoriti dodatne prepreke za civilno stanovništvo koje se vraća svojim kućama.

Podsjećamo da je grupa oružanih snaga Jermenije zadržana prilikom ulaska na teritoriju Azerbejdžana u pravcu Kelbadžara i vršenja provokacije usmjerene na postavljanje nagaznih mina na puteve tog područja. Ovo još jednom potvrđuje da Jermenija i dalje predstavlja ozbiljnu prijetnju po život i bezbjednost i vojske i civila i kao takva služi za pogoršanje situacije u regionu. Ovakvo ponašanje Jermenije i dalje predstavlja glavnu prepreku postizanju mira, bezbjednosti i saradnje u regionu.
Jermenija snosi svu odgovornost za civile Azerbejdžance koji mogu postati žrtve nagaznih mina dok obavljaju svoje dužnosti.

Pozivamo međunarodnu zajednicu da ne zatvara oči pred grubim kršenjem međunarodnih obaveza Jermenije, uključujući politiku namjernog postavljanja nagaznih mina, kao i da zahtijeva da Jermenija ispunjava svoje obaveze prema međunarodnom pravu.

Sa svoje strane, Azerbejdžan će preduzeti sve odgovarajuće, uključujući zakonske mjere, kako bi osigurao mir i bezbjednost.