KURTI U BRISELU VUČIĆU IZNIO ČETIRI PRIJEDLOGA, TRI ODBIJENA
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 15. Jun 2021. 15:06:54
Susret u Briselu premijera Republike Kosova Kurtija i predsjednika Srbije Vučićem uz posredovanje visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i sigurnost Josepha Borella i njegovog izaslanika za dijalog Miroslava Lajčaka (Foto: Facebook Albin Kurti)


Premijer Kosova Albin Kurti saopćio je da se danas u Briselu sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem uz posredovanje visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i sigurnost Josepha Borella i njegovog izaslanika za dijalog Miroslava Lajčaka, javlja Anadolu Agency (AA).

Kurti je na društvenoj mreži Facebook naveo da je sa njim bio njegov zamjenik zadužen za dijalog Besnik Bislimi, dok je u delegaciji iz Srbije bio i ministar inostranih posova Nikola Selaković.

“Pokazali smo svoj kritički odnos prema dosadašnjem procesu i dogovorima. Izražavamo spremnost za konstruktivan dijalog za uzajamno priznavanje. Sljedeći sastanak biće održan prije letnje pauze koja počinje 25. jula”, naveo je Kurti.

Kosovski premijer je kazao da se nije složio sa agendum budućeg dijaloga, te da je iznio četiri nova prijedloga.

“Prvo da šest zemalja Zapadnog Balkana napreduju prema CEFTA-i u SEFTA-i (Sporazum o slobodnoj trgovini jugoistočne Evrope) prema modelu EFTA-EEA, odnosno sporazumu koji Lihtenštajn, Norveška i Island imaju sa EU. Drugo, Kosovo i Srbija odmah potpisuju zajednički mirovni sporazum obećavajući da neće napadati jedni druge. Ovo je važno sada kao nikada ranije, dan nakon samita NATO-a u Briselu i tamošnjih jednoglasnih poruka”, kazao je Kurti.

Kao treći prijedlog, Kurti je iznio sljedeće:

“Nakon uzajamnog priznavanja između Republike Kosovo i Republike Srbije, u obje naše zemlje imaćemo bilateralni reciprocitet, uključujući i pitanje manjina ovdje. Dakle, Srbi na Kosovu mogu da imaju svoje Nacionalno vijeće kao što to imaju Albanci i Bošnjaci u Srbiji”.

Četvrti prijedlog se odnosi na pitanje nestalih osoba, nestalih nasiljem.

“Šefa srpske delegacije treba ukloniti sa položaja i saslušati, Veljka Odalovića, koji je 1997-1999, bio 'načelnik štaba Kosovskog regiona', i vodio okupirano Kosovo zajedno sa Zoranom Anđelkovićem. Na moj prvi prijedlog nije odgovoreno, dok su ostala tri prijedloga odbijena. Nadam se da će se po povratku u Beograd Vučić i Selaković da više razmisle i ozbiljno razmotre prihvatanje ovih predloga”, naveo je Kurti.

Dodao je na kraju da se danas popodne Borrell sastaje sa predsjednikom SAD-a Joe Bidenom.