UŽIVO: Rasprava o razrješenju Leposavića
EVO KAKO GOVORE POSLANICI U SKUPŠTINI CG KOJI SU ZA RAZRJEŠENJE MINISTRA LEPOSAVIĆA, NEGATORA GENOCIDA U SREBRENICI
Autor: B.net
Objavljeno: 16. Jun 2021. 16:06:19


KRIVOKAPIĆ: NAPRAVIO SAM GREŠKU, VALJDA IMAM PRAVO DA JE ISPRAVIM
Poslanici u Skupštini Crne Gore počeli su danas raspravu o prijedlogu premijera Zdravka Krivokapića za razrješenje ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića.
Krivokapić je na početku rasprave rekao da je donio odluku “za budućnost svih nas”.
“Da li Crna Gora želi da bude evropska, građanska i demokratska ili da osjeća posljedice famoznih devedestih i u kojima učestvuje jedan dio prethodne ali i sadašnje vlasti. Donio sam odluku za budućnost svih nas. Na projektovano pitanje koje je postavio DPS dobili smo projektovan odgovor ministra Leposavića. To govori o svima nama. Da bi živjeli dostojanstveno ne možemo da ne kažemo zbogom prošlosti i idemo u budućnost”, saopštio je Krivokapić.
On poručuje da ne kalkuliše.
“Nikad nisam mogao da sanjam da će moj izbor biti doveden u ovu situaciju. Da sam to znao birao bih nekoga kao što je Momo Koprivica“, dodao je on.
Prema njegovim riječima vjerovao je u dogovore koje su imali dok nisu postali Vlada.
“Ja sam napravio grešku pa valjda imam pravo da je ispravim. Postoje dva razdoblja saradnje sa Leposavićem. Prvo razdoblje obilježila je korektna saradnja, posebno kada se radi o Zakonu o slobodi vjeroipsovijesti. Drugo razdoblje je kada je on najčešće zanemarivao fundamentalne zadatke, a to su vladavina prava i poglavlje 23. Jedno ministarstvo je moglo da mnogo više uradi. Smatram da on nije iskazao potreban nivo odgovornosti i dao za sebe pravi više nego mu pripada kada je odgovarao na pitanje o Srebrenici”, rekao je Krivokapić danas u Skupštini.
On je podsjetio da se Vlada obavezala da poštuje međunarodne sudove pravde.
“Ako ministar pravde misli drugačije, onda je to opasno po sve nas. Nakon šest mjeseci razaočaran sam što je ministar odbio da prihvati ličnu odgovornost. To nije dobra poruka nikome. Nema sličnog primjera u crnogorskoj praksi. U zaštitu Lepisavica staju oni koji ne znaju ništa o njemu dok ga ja nisam postavio. Pitanje o Srebrenici i odgovor njegov bili su dio neraskidive cjeline. Nabacivanje lopte nakon koga je Vlada primila auto gol”, istakao je premijer.

SUADA ZORONJIĆ ĆE GLASATI – ZA RAZRJEŠENJE LEPOSAVIĆA

Prema riječima poslanice Građanskog pokreta URA Suade Zoronjić Leposavić je vrsni intelektualac.
“Nije smio iznijeti svoje lične impresije na temu Srebrenice. Svojevrsnom igrom riječi i bez trunke kajanja, čini ga visoko odgovornim. Negirao je odluke Međunarodnog suda, neoborive činjenice. Tako je bitno doveo u pitanje međunaordni ugled Crne Gore i Vlade. On se poklonio onoj strani koja prkosi istini i žrtvama što ga čini nedostojnim funkcije. Glasaću da bude razriješen”, jasna je Zoronjić.

BRAJOVIĆ: STAVOVI LEPOSAVIĆA ZASLUŽUJU OSUDU
Predsjednik Socijaldemokrata Ivan Brajović je najavio da će SD glasati za razrješenje jer stavovi Leposavića zaslužuju osudu.
“Čak i pokvareni sat dva puta dnevno pokaže tačno vrijeme. Vi i Vaša Vlada funkcionišete već 200 dana. Mimo ovoga ne znam za Vaš dobar potez”, dodao je Brajović.

IBRAHIMOVIĆ: JEDAN MINISTAR NE MOŽE NEGIRATI PRESUDE MEĐUNARODNIH SUDOVA PRAVDE
Prema riječima poslanika Bošnjačke stranke Ervina Ibrahimovića nije civlizacijski da jedan ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava, iznese ovajstav i negira genocid.
“Takvo negiranje ne čini dobro našoj državi. Moramo jačati dobrosusjedske odnose. Pozivam sve da jasno kažu da su Ratko Mladić i Radovan Karadžić presuđeni ratni zločinci i da jedan ministar ne može negirati presude međunarodnih sudova pravde”, istakao je Ibrahimović.
On je saopštio da će BS podržati prijedlog da Leposavić bude razriješen.

POPOVIĆ: LP ĆE SA ZADOVOLJSTVOM GLASATI ZA RAZRJEŠENJE
Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović je ocijenio da parlament tone u desničarski ekstremizam.
“Odbijen je prijedlog LP o zakonu o zabrani fašističkih simbola, upitno je usvajanje rezolucije o Srebrenici, upitno je razrješenje Leposavića koji je nanio veliku ljagu međunarodnom ugledu Crne Gore. Bačena je politička atomska bomba negiranjem genocida u Srebrenici. Klerikalna Vlada treba da padne ili raspadne sa činom razrješenja Leposavića. LP će sa zadovoljstvom glasati za razrješenje iako prosto nisam vjerovao da će doći momenat da podržim prijedlog premijera”, istakao je Popović.

VUKSANOVIĆ STANKOVIĆ: VLADA JE IZGUBILA CIVILIZACIJSKI LEGITIMITET I ONA JE FAKTIČKI VEĆ PALA

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković je istakla da je Serž Bramerc rekao da su poricanje i glorifikacija posljednji stepen genocida.
“Šteta po međunaordni ugled Crne Gore je zbog ovoga nemjerljiva. Proces istorijskog revizionizma se preselio i u Crnu Goru. Umjesto da se danas s ponosom sjećamo naših heroja i heroina, mi danas moramo da raspravljamo o nasljeđu fasisticke ideologije. Ova Vlada je izgubila civilizacijski legitimitet i ona je faktički već pala”, ocijenila je Vuksanović Stanković.
Milo Božović iz DF-a smatra da “ovo nije slučaj Leposavić, nego slučaj Krivokapić”.
“Stavite vi na provjeru podršku Vama ovoga parlamenta”, dodao je on.

JELUŠIĆ: SJENKU GENOCIDA U SREBRENICI TREBA UKLONITI IZ CRNE GORE

Poslanica GP URA Božena Jelušić je poručila da sjenku genocida u Srebrenici treba ukloniti iz Crne Gore.
“Nijedan narod nije genocidan. Niko od nas nema pravo da ima hermetički zatvorenu glavu. Ova zemlja obezglavljena jer su oslabljenje institucije. Zapitajmo se ko je to ko prisvaja antifašizam samo za sebe. Ko ima pravo da mladima ove zemlje nudi ratne zločince kao svetitelje. Voljela bih da se građani sjete kontinuima vremena i da ne dozvole da manipulišu njima političke elite. Glasaću za smjenu jer je ovo u interesu Crne Gore”, poručila je ona.

ŠEHOVIĆ: LEPOSAVIĆ MORA BITI SMIJENJEN
Za poslanika SD-a Damira Šehovića nema dileme: Leposavić mora biti smijenjen.
“Nema dileme. Jedini je ministar pravde u demokratskoj i civilizovanoj Evropi koji ne priznaje genocid u Srebrenici”, dodao je on.
Šehović kaže da je sporno što nemali broj članova Vlade misli isto što i Leposavić.
“On je javnost obaviestio da je za svoj stav dobio čestitke od članova Vlade i od predstavnika sve tri vladajuće grupacije. Da li ste vi premijeru čestittali Leposaviću na njegovom stavu? Bez obzira na to cijenim da treba da podnesete ostavku”, naveo je Šehović.

KONJEVIĆ: KRIVOKAPIĆ DA PODNESE OSTAVKU
“Predsjedniče Vlade došli ste u poziciju da vas 90 odsto parlamentarne vecine ne podržava, a da Vam podrška ovih za koje kažete da su ostavili sprženu zemlju odgovara. Vi ćete potvrditi glasanjem da parlamentana većina nije za evropsku crnu Goru. Kada bude razriješen Leposavić, vi treba da podnesete ostavku. Jer ovo ne poznaje nijedna parlamentarna demokratija jer ne možete ostati premijer, a da takom mandata mijenjate većinu. Obrnuli ste igricu da biste ostali premijer. Danas vam godi da dobijete našu podrsku da biste ostali premijer”, primijetio je poslanik Socijaldemokratske partije Raško Konjević, dodao da je u Crnoj Gori sve moguće.
On je kazao da će se sjutra oko temeljne civilizacijske vrijednosti stvoriti nova parlamentarna većina.
“Postavlja se pitanje čiji ste vi premijer? Ove parlamentarne većine očigledno nijeste. Niko vas ne želi za premijera a vi ste premijer. Ako vas neće ni opozicija ni parlamentarna većina nije strašno da podnesete ostavku”, zaključio je Konjević.

POSLANIK DEMOKRATA BOGDANOVIĆ SA OPOZICIJOM NEĆE SMJENIVATI LEPOSAVIĆA
Poslanik Demokrata Boris Bogdanović je kazao da sa opozicijom neće smjenivati Leposavića jer ga sa njom nijesu ni birali.

LEKIĆ ĆE DO SUTRA RAZMISLITI
Predsjednik Demosa Miodrag Lekić je saopštio da će do sutra razmisliti o glasanju.
“Ovo smo mogli sve mnogo bolje. Neko je ozbiljno zalutao ako misli da ne treba da postoji komunikacija izmedju Vlade i parlamenta. Nije mi se dopala izjava premijera: da sam znao da je takav ne bih ga izabrao”, rekao je on.

Bošnjaci.Net objavljuju djelove rasprave, dok u cjelosti možete čitati na portalu CDM.me