Obilježen 24. juni - Dan Općine Vogošće
VOGOŠĆA: MJESTO UGODNOG ŽIVLJENJA
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 24. Jun 2021. 18:06:32U znak sjećanja na 24. juni od prije 69 godina kada je Vogošća proglašena teritorijalno–socijalističkoj administrativnom jedinicom u tadašnjoj Socijalističkoj Republici Bosni i Hercegovini, ali i dan kada su 24.juna 1992. sve vogošćanske jedinice stavljene pod zajedničku komandu Armije Republike Bosne i Hercegovine, ova lokalna zajednica 24. juni obilježava kao svoj dan. Tim povom je danas (24.06.2021.) uprilečena Svečana sjednica Općinskog vijeća Vogošća na kojoj su, zaslužnim pojedincima i kolektivima, uručena općinska priznanja.

Tako je "Zlatni grb sa plakatom Općine Vogošća" uručen „Domu Zdravlja Vogošća - uposlenicima Doma zdravlja“ i Ramizu Efendiću, posthumno.
„Plaketa humanista godine Općine Vogšća“ uručena je Općinskoj organizaciji Crvenh krsta/križa Vogošća. Također, uručeno je 14 „Zahvalnica Općine Vgošća“ i to: Amiru Hadžiću, Dženanu Redži, „Lions clubu International“, Prim. dr. Nijazu Štitkovcu, Lejli Tanović, Emisu Zuki, firmama „Bosman" d.o.o. Sarajevo“ i „Mark medicaI“ d.o.o. Sarajevo“, te, potshumno, Džemalu Mujnoviću, Anelu Halaču, Arminu Smajlovću, Semiru Botiću, Suadu Tupkoviću i Sulejmanu Hasaoviću.
O značaju 24.juna - Dana Općine Vogošća i uspjesima koje je ova lokalna zajednica postizala u proteklom, jednogodišnjem, radu govorili su Avdo Gljiva, predsjedavajući Općinskog vijeća i Edin Smajić, Načelnik Općine. Istakli su, kako su, uprkos pandemiji Koronvirusa, svi plnirani projekti vezani za razvoj ove lokalne zajednice uspješn realizovani.

- Čak, možemo reći da je prethdna godina bla mnogo uspješnija od svih dugih ranije, rekao je Edin Smajić.Među brojnim gostima koji su prisustvali ovom svečaom skupu bili su i Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovne i Sifet Podžić, državni ministar dbrane.

- Za rukovodioca jedne lokalne zjednice najvećih prznanje jeste to kada ljudi kažu da je njegovo mjesto, mjesto ugodnog življenja, reka je Šefik Džaferović u svom obraćanju prisutnima. Za Vogošću se to uistinu može reći da je tako. Volio bih da cijela Bosna i Hercegovna bude mjesto ugodnog življenja za sve njene građane.Svečanoj sjednici Općinskog vijeća prethodilo je polaganje cvijeća na Centralnom spomen-obilježju šehidima i poginulm borcma na „Trgu branilaca Vogošće“.


Nakon Svečane sjednice Općinskg vijeća Vogošće Šefik Džaferović i Sifet Podžić održali su radni sastanak sa čelnicima Općine Vogošća.