IZLOŽBA O ENVERU MARIĆU SPOJILA UGLEDNE LIČNOSTI MOSTARA
Autor: Zlatko Serdarević
Objavljeno: 28. Jun 2021. 17:06:41


Postavka dokumentarne građe o internacionalcu Enveru Mariću autora Zlatka Serdarevića, posvećena skorašnjem jubileju Veleža - stogodišnjici djelovanja, privukla je veliki broj posjetilaca. Okolnosti su uslovile da se u Mostaru zajedno nađu akademik Josip Muselimović, akademik Ivica Ćurković, predsjednik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine Marijan Kvesić i internacionalac Enver Marić .
Njima su se priključili Ramiz Pandur, doajen likovne umjetnosti u Mostaru i Nazif Ćišić, najstariji živući fudbaler Veleža (1934.). Upravo su oni zajednički posjetili izložbu pažljivo razgledajući eksponate o Mariću, koji je pored nastupa u Veležu i reprezentaciji Jugoslavije bio uvršten u tim Evrope i svijeta, čime je verifikovana njegova vrlo uspješna sportska karijera.

Ovo je bila prilika da se evociraju uspomene na minulo vrijeme i događaje koji su ga obilježili.
- Ovom izložbom naš Enver Marić ponovo je na sportskom terenu. Postavka ga vraća u aktuelni trenutak i široj javnosti ukazuje na njegove impresivne reference. Marić je jedan iz niza uspješnih likova koje sam opečatio u svojoj knjizi „Mostarski dragulji“. Bez sumnje on je izuzetna sportska i ljudska ličnost. Zahvala autoru izložbe što je vrlo sistematično predstavio Marićevu sportsku karijeru, kazao je akademik Josip Muselimović.

Marijan Kvesić je pripadao onoj slavnoj generaciji Veleža u kojoj je pored ostalih nastupao čuveni triling - Bajević, Marić, Vladić (BMV).

- Vrlo je jasno predočena sprotska staza Marića, od njegovih početaka do nastupa u timu Evrope i svijeta. Jako mi je drago da se nalazim u ovom društvu i što nas je upravo Mara okupio, kazao je Marijan Kvesić, predsjednik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine.
Ivicu Ćurkovića na golu Veleža zamijenio je Enver Marić i oni su nasljednici veoma uspješnih golmana Žarka Žare Barbarića i Gordana Irovića. Susret ove dvojice sprtista predstavljao je pravu radost za obojicu.

- Imponuje ovako veliki broj eksponata koje je trebalo sakupiti obraditi i prezetirati javnosti. Čestitke autoru novinaru i publicisti Zlatku Serdareviću što mladim generacija pruža podatke o vanserijskim igračima Veleža i time im nudi uzore. Ova postavka djeluje kao most koji spaja ljude, a sport je upravo ta oblast preko koje se komunikacija najbolje i najefikasnije uspostavlja, izjavio je Ćurković.

Umjernik Ramiz Pandur podijelio je radost ovog susreta poželivši još sličnih događaja.
- Autor je najavio da će početi sa serjalom izložbi posvećenih jubileju Veleža, stogodišnjici djelovanja, i evo on to na najbolji način čini. Vidjeti ove ljude zajedno, a to su sve ugledne ličnost grada Mostara, svakako je poseban doživljaj. Jako sam se lijepo osječao i svi smo se vratili u vrijeme velikih uspjeha Veleža i pojedinaca. Veoma impresivna izložba i krasno druženje s dragim ličnostima koje su oblikovale jedno vrijeme sportskog života u Mostaru, akcentirao je poznati i priznati umjetnik Ramiz Pandur.

Autor je najavio narednu izložbu koja će biti posvečena plasmanu Veleža u Konferencijsku ligu.