26 godina od srpskog genocida nad Bošnjacima u Srebrenici
VOSOKO I SARAJEVO: SUZAMA I DOVAMA ISPRAĆENI TABUTI S POSMRTNIM OSTACIMA ŽRTAVA GENOCIDA U SREBRENICI
Autor: B.net
Objavljeno: 09. Jul 2021. 12:07:31Rezolucije skupština Crne Gore i Kosova o genocidu u Srebrenici vrlo su važne, to je put kojim svi treba da idemo

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović poručio je u petak u Sarajevu kako je vrlo važna činjenica da su skupštine Crne Gore i Kosova usvojile rezolucije o genocidu u Srebrenici, te kako je to put kojim treba ići cijeli region, javlja Anadolu Agency (AA).

Džaferović je prisustvovao ispraćaju kolone s tabutima 19 žrtava genocida u Srebrenici, koja je danas prošla ispred zgrade Predsjedništva BiH, a potom nastavila put prema Potočarima, gdje će u nedjelju, 11. jula, biti klanjana dženaza-namaz i obavljen njihov ukop u kompleksu Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

“Dok je svijeta i vijeka, do Sudnjega dana, sjećat ćemo se i odavat ćemo poštovanje žrtvama genocida u Srebrenici. To radi cijeli civilizirani svijet i svaki put ćemo prozivati one koji to još uvijek nisu učinili, da konačno krenu putem kojim ide cijeli civilizirani svijet”, poručio je Džaferović.

Kazao je kako je ovo velika tuga i velika bol, te da se porodicama žrtava genocida mora odati poštovanje.

“Žao mi je što u BiH danas još uvijek nismo na tom nivou. Mislim na političke, vjerske, kulturne i intelektualne elite srpskog naroda iz Republike Srpske, a i na iste te elite srpskoga naroda iz Republike Srbije”, kazao je Džaferović.

Ipak, kako je naglasio, vrlo je važno da je region Zapadnog Balkana krenuo ovim putem. Džaferović je podvukao kako su "vrlo važne rezolucije koje su usvojile skupštine Crne Gore i Kosova".

“Mislim da je to put kojim svi skupa treba da idemo, da se jednostavno svi suočimo sa prošlošću i da onda krenemo naprijed izgrađivati naše odnose. To je put kojim treba da ide i BiH i cijeli region”, rekao je Džaferović.

Dalje podsjećajući da je Haški tribunal okončao svoj posao, Džaferović je pozvao pravosudne institucije BiH da procesuiraju sve one koji su činili zločine, posebno kada je u pitanju genocid u Srebrenici.

“Ne smije ostati niko nekažnjen ko je na bilo koji način učestvovao u izvršenju jedinog genocida u Evropi i najvećeg zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata”, podvukao je Džaferović.

Uputio je poziv i svima koji znaju bilo šta o grobnicama da otkriju njihove lokacije, podsjećajući da se još uvijek traga za više od 1.000 žrtava genocida u Srebrenici.

“Svi koji znaju bilo šta o grobnicama, pozivamo ih da nam pokažu ta mjesta, da te ljude dostojanstveno sahranimo”, zaključio je Džaferović, objavila je AA.
TUŽNA POVORKA U SARAJEVU: ISPRAĆAJ ŽRTAVA GENOCIDA

Tri kombija sa 19 tabuta posmrtnih ostataka Srebreničana ubijenih u genocidu jula 1995. godine danas su se kratko zaustavila u Sarajevu ispred zgrade Predsjedništva BiH.
Tužnu povorku uz veliki broj građana dočekali su i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, reisu-l-ulema IZ BiH Husein ef. Kavazović, predsjedavajući Doma naroda BiH Bakir Izetbegović, potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović i brojni drugi.Kolona vozila sa tabutima je krenula iz Visokog jutros u 10.00 sati, a Visočani su 26. put ispratiti stradale Srebreničane. Kolona je nakom Sarajeva krenula prema Potočarima, preko Sokoca, Vlasenice i Milića.

Najstarija osoba predviđena za ukop ove godine je Husein Kurbašić, koji je imao 63 godine.Azmir Osmanović i Fikret Kiverić su bili maloljetni, imali su 16 i 17 godina. Zilha Delić jedina je žena koja će ove godine biti ukopana, imala je 24 godine, a bit će ukopani otac i sin Hajro i Jusuf Aljić, objavio je portal Vijesti.ba.

SUZAMA I DOVAMA IZ VISOKOG ISPRAĆENI TABUTI S POSMRTNIM OSTACIMA ŽRTAVA GENOCIDA U SREBRENICITužna kolona s tabutima devetnaest srebreničkih žrtava koje će 11. jula ove godine biti ukopane u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari ispraćena je jutros iz prostorija Javnog komunalnog preduzeća Gradska groblja Visoko, javlja Anadolu Agency (AA).

Prije polaska kolone, porodice žrtava i građani Visokog, molitvama i polaganjem cvijeća na tri kombija su odali počast i ispratili posmrtne ostatke žrtava genocida iz 1995. godine, genocida u kojem su jedinice pod komandom haškog osuđenika Ratka Mladića u masovnim ubistvima na više lokacija na području Srebrenice ubile više od osam hiljada Bošnjaka.

Tužna kolona na putu prema Potočarima, kratko će se zadržati u Ilijašu, a nakon toga i u Vogošći. Ispred zgrade Predsjedništva BiH bi trebala biti oko 12 sati.

Konvoj sa tabutima s posmrtnim ostacima identificiranih žrtava bi u Potočare trebao stići danas u popodnevnim satima, a u nedjelju, 11. jula, će biti klanjana kolektivna dženaza i obavljen ukop.

Među prvima je na ispraćaj srebreničkih žrtava stigla Raifa Musić iz Vlasenice, a trenutno sama živi na području Visokog.

“Danas smo došli ovdje da ispratimo ove naše lijepe šehide, naša košćice. I moj muž je ukopan u Potočarima 2005. godine, Musić Mehidin. Od šestočlane porodice iz naše kuće preživjele smo samo ja i moja kćerka“, kazala je Musić.

Ona je kazala da joj je želja da se Srebrenica više nikada nikom ne ponovi te je dodala da preživjele žrtve nose tugu i teret svakim danom, do kraja njihovih života.

Član Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH​​​​​​​ Amor Mašović istakao je da je pandemija uticala na reduciranje aktivnosti na teretnu, ali da se nastavilo tragati za 7.601 nestalom osobom u BiH.

“Nažalost, ova tradicija ispraćanja posmrtnih ostataka žrtava je posljedica monstruoznosti zločina. Uglavnom su to opet nekompletni ekshumirani ostaci, uglavnom iz sekundarnih grobnica", rekao je Mašović.

Ističući da je ovo 21. ispraćaj žrtava iz Visokog, a da se stvari nisu puno promijenile, Mašović je kazao da porodice žrtava i ovu godišnjicu dočekuju bez usvojenog zakona o zabrani negiranja genocida.

Elvir Špiodić je u ime organizatora ispraćaja žrtava iz Visokog kazao da je o genocidu u Srebrenici teško govoriti, ali da je još teže i opasnije šutjeti o tome.

“Srebrenica je za nekoga samo riječ, ali vjerujte da je to za neke cijeli život. Doživljaj i događaj su različiti pojmovi i ne mogu biti isto. Hvala svima koji to razumiju. Hvala svima koji su danas uz nas i koji su bili podrška ovih godina porodicama i na bilo koji način doprinijeli da se Srebrenica pamti. To je naša moralna obaveza“, kazao je Špiodić.

Gradonačelnik Visokog Mirza Ganić je kazao da Visoko danas ispraća 19 žrtava genocida koje su prije 26 godina brutalno ubijeni.

“Mi smo danas ovdje da dijelimo bol jer je ona još svježa. Ovdje smo da svijetu pošaljemo poruku da genocid i zločinci koji su ga počinili trebaju i moraju biti kažnjeni. Ovdje smo da se zna da je istina naša snaga, a da je pravda naša sudbina“, poručio je Ganić.

Na 26. godišnjicu genocida u Srebrenici u mezarju Memorijalnog centra bit će ukopano 19 žrtava: Vejsil (Abdulah) Hamzabegović rođen 1939. godine, Muhidin (Mujo) Mehmedović rođen 1977, Fikret (Ramiz) Kiverić rođen 1978, Ramiz (Rizvo) Selimović rođen 1951, Esnaf (Zurijet) Halilović rođen 1976, Zilha (Edhem) Delić rođena 1971, Muamer (Osman) Mujić rođen 1976, Mehmed (Mustafa) Beganović rođen 1947, Hajro (Ramo) Aljić rođen 1944, Jusuf (Hajro) Aljić rođen 1967, Zajim (Mujo) Hasanović rođen 1968, Asim (Husejin) Nukić rođen 1971, Azmir (Aziz) Osmanović rođen 1979, Nezir (Rešid) Dautović rođen 1969, Ibrahim (Suljo) Avdagić rođen 1950, Jusuf (Adem) Halilović rođen 1948, Salih (Džanan) Džananović rođen 1955, Meho (Salih) Karahodžić rođen 1939. i Husein (Ibrahim) Kurbašić rođen 1932.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari do sada su ukopane 6.652 žrtve genocida počinjenog u julu 1995. godine, dok je na drugim lokacijama, a prema željama porodica žrtava, ukopano još 237 žrtava genocida. Još uvijek se traga za oko 1.000 žrtava genocida,objavila je Anadolu Agency (AA).