Zoran Vuletić, predsjednik GDF
GDF: NEMA NAM NAPRETKA DOK NE SHVATIMO ŠTA SE TAMO DESILO 1995.
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 10. Jul 2021. 22:07:54


Građanski demokratski forum (GDF) skreće pažnju javnosti Srbije na godišnjicu genocida koji je vojska bosanskih Srba pod komandom Ratka Mladića izvršila nad bošnjačkim stanovništvom zaštićene zone Srebrenica.

GDF podsjeća na činjenice, utvrđene sudskim presudama i temeljnim istraživanjima. Nakon zauzimanja Srebrenice od strane vojske Ratka Mladića, ubijeno je preko 8.000 bošnjačkih muškaraca, dječaka i staraca, zbog svoje nacionalne pripadnosti. Bio je to vrhunac zavojevačke i šovinističke politike ogrezle u zločin, koja je vođena u ratu protiv suverene države Bosne i Hercegovine. Podsjećamo da su masakr u Srebrenici i Haški tribunal i stalni Međunarodni krivični sud okarakterisali kao genocid izvan svake sumnje.

Republika Srbija, bez čije vojne, logističke, obavještajne, propagandne i materijalne podrške masakr ne bi bio moguć, presudom Međunarodnog krivičnog suda osuđena je kao odgovorna zbog nesprječavanja i nekažnjavanja genocida. Međutim, iako je skupština Srbije 2010. donijela rezoluciju o prihvatanju presude, režim Aleksandra Vučića danas je posvećen negiranju srebreničkog genocida.

GDF čvrsto stoji na stanovištu da nema zločinačkih naroda, ali postoje zločinačke i genocidne ideologije i politike. Zbog toga je potrebno napraviti diskontinuitet sa fašistoidnom politikom zločina koja je primjenjivana u ratovima 1990-ih, a čiji nosioci i danas vladaju Srbijom. Negirajući genocid, oni brane svoju ratnu politiku i svoje sramotno djelo.

Razgraničenje sa zločinom, nacionalizmom i fašizmom i njihova osuda, prvi su uslov ozdravljenja i moralne obnove našeg društva. Očekujemo od kolega iz opozicije, od svih časnih kritičara Vučićevog šovinističkog i korumpiranog režima da se o ovim temeljnim civilizacijskim vrijednostima izjasne što prije i bez dvosmislenosti. Nema pomirenja sa susjedima i evropskog puta Srbije bez jasnog razgraničenja sa zločinom!

Zoran Vuletić, predsjednik GDF