Kurban-bajramske poruke i čestitke
REISU-L-ULEMA KAVAZOVIĆ: IZA NAS SU DUGE GODINE BORBE ZA PRAVDU, ZA DOSTOJANSTVO ČOVJEKA, MIR I ZA SIGURNOST, SADA PRELAZIMO U FAZU STABILIZACIJE, RELAKSACIJE I OPĆEG BOLJITKA
Autor: B.net
Objavljeno: 19. Jul 2021. 14:07:49


Reisu-l-ulema Kavazović: Budite pri ruci svom bratu, svom komšiji i svakom svom sugrađaninu koji ne pokazuje neprijateljstvo prema nama

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović danas je povodom Kurban-bajrama uputio bajramsku poruku muslimanima u Bosni i Hercegovini, domovinskim zemljama i dijaspori. Agencija MINA poruku reisu-l-uleme prenosi u cijelosti:

„Draga braćo i sestre, prijatelji, poštovane komšije i sugrađani,
sutra, u utorak 20. jula 2021. godine prvi je dan Kurban-bajrama. To je dan žrtve, vrijeme u kojem pokazujemo svoju spremnost da žrtvujemo nešto drago za drugoga, a u ime i za ljubav našeg Gospodara. Vrijeme kad se sjećamo Ibrahima, a.s., i njegove spremnosti da se odazove pozivu Božijem ali i spremnosti da žrtvuje ono najdraže. Vrijeme je ovo kad obnavljamo sjećanje na Allahovu milost - kad je On na Ibrahimovu spremnost uzvratio svojom milošću i sina mu zamijenio velikim kurbanom.

Eto, to je smisao i naših kurbana: da činom njihovoga žrtvovanja izrazimo poštovanje prema Božijoj riječi, da ispunimo Njegovu zapovijest i da ljudima olakšamo i u njihova srca unesemo radosti. Bajram i nije bajramom ako takva osjećanja ne prožmu naša srca, ako radost ne zahvati i one u našoj blizini.

Braćo i sestre, dragi prijatelji, iza nas su ostale duge godine borbe za pravdu, za dostojanstvo čovjeka, za mir i za sigurnost za sve. Borba je bila teška i mukotrpna, no, hvala Bogu, nikada nismo odustali od nje. Nadam se i vjerujem da ćemo sada preći u jednu drugu fazu - fazu stabilizacije, relaksacije i općeg boljitka. Molim vas da i vi učestvujete u tome, jer je svačiji prilog u tu svrhu dragocjen. Stoga, budite pri ruci svom bratu, svom komšiji i svakom svom sugrađaninu koji ne pokazuje neprijateljstvo prema nama.

Bajramski dani su i dani međusobnog posjećivanja. Posjetite naročito one bolesne, obradujte siromašne i usamljene. To je Allahu drago, duboko ukorijenjeno u našoj tradiciji, ali i nešto što se u ovom vremenu počelo zanemarivati. Pozivam vas da to oživimo, u tome je velik berićet.

U ovim danima prisjetit ćemo se svojih umrlih, naročito onih koje smo nedavno izgubili. Običaj je da u ovim danima posjetimo mezarja i proučimo im Fatihu, Allahu uputimo dovu da ih uvede u Svoju milost i oprosti im grijehe. Tako ćemo i njih, na ovaj način, uključiti u našu bajramsku radost.
Neka nam Bog Dragi primi svaku bajramsku žrtvu. A On prima ono što se uradi u Njegovo Ime.
Svim muslimanima i muslimankama u Bosni i Hercegovini čestitam nastupajuće dane Kurban-bajrama.
Posebno čestitam našoj braći i sestrama u Sandžaku, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, na Kosovu, u Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i u bošnjačkoj dijaspori, te svim muslimanima i muslimankama.
Bajram šerif mubarek olsun!“


Muftija Dudić: Četrnaest godina od kako je narušeno jedinstvo IZ ... I u ovom današnjem danu činim dovu Allahu da pokaže put i podari hrabrosti za povratak Zajednici, a nama snage da ih velikodušno zarad Njegovog zadovoljstva prihvatimo

Bismillahir Rahmanir Rahim
Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su najljepši selavati i selami na Allahovog poslanika i miljenika, Muhammeda s.a.v.s.
„Mi smo ti, uistinu, mnogo dobro dali. Zato se Gospodaru svome moli i kurban kolji. Onaj koji tebe mrzi sigurno će on bez spomena ostati.“ (Kevser, 1-3)
„Hadždž i umru u ime Allaha obavite...“ (El-Bekare, 196)
Draga braćo i sestre, poštovani vjernici.
Danas je 9. zul-hidždže 1442. godine po muslimanskom kalendaru. Danas je dan Arefata. Arefat je mjesto gdje su se poslije dugo vremena, nakon izgnanstva iz Dženneta, ponovo sreli naš praotac i pramajka, hazreti Adem i hazreti Hava. Sutra je prvi dan Bajrama, Velikog bajrama, Kurban bajrama, Hadžijskog bajrama i Bajrama tekbira.
Ovaj bajram je najvredniji dan u godini, kako kaže Allahov poslanik Muhammed a.s.: „Najvredniji dan kod Allaha je dan žrtve, tj. prvi dan Kurban bajrama.“ (Ebu Davud)
Malo je trenutaka kao što je ovaj, kada se najozbiljnije moramo zapitati šta je to što nas zbližava, a šta je to što nas udaljava jedne od drugih, jer kurban znači blizinu, u vjerskom smislu to znači želju vjernika da se u pokornosti približi svome Stvoritelju putem žrtve u korist i na dobro sebi i drugima. Približiti se Stvoritelju i roditeljima, djeci i braći, komšijama i zajednici.
Poštovani vjernici, braćo i sestre.
Ovogodišnje bajramske radosti nisu potpune kao što nisu bile ni prošle godine. Zbog pandemije koja i dalje hara svijetom ove godine hadž će moći obaviti samo 60.000 muslimana, i to jedino iz Saudijske Arabije. Iskušenje u liku sićušnog korona virusa kojeg je Allah dao čovječanstvu uticalo je na naše živote i poremetilo naše mnoge ustaljene običaje. Vjerujemo i Allahu se molimo da nikada više ne bude hadža bez naših vjernika sa ovih prostora, kao i muslimana iz čitavog svijeta.
Draga braćo o sestre.
Ovaj Bajram je uljepšan i našim najmilijima koji su došli iz dijaspore da budu sa svojima. Oni su naš ponos i bogatstvo. Zato u ovom mubarek danu Allaha molim da ih sačuva i pomogne.
Poštovani vjernici.
Neka ovi bajramski dani proteknu u duhu žrtve, razmišljanja o propisima hadža, donošenju tekbira, te da zapamtimo poruku zajedništva i jačanja Islamske zajednice koja je tu za svakog od nas, da mu pomogne kada je potrebno. Ona je naš zajednički emanet koji smo preuzeli od generacija prije nas, koji trebamo čuvati i jačati, kako bi ga predali pokoljenjima koje dolaze.
Četrnaest godina je iza nas od kada je narušeno jedinstvo Islamske zajednice koje je prouzrokovalo podjele i pometnju među braćom i porodicama. Iako pomognuti raznim faktorima, nisu uspjeli i neće nikada, ako Bod da. Put koji su oni izabrali je krivi put, koji ih vodi u propast, kao i one koji ih slijede. Islamska zajednica je sa svojim vjernicima snažna da se nosi sa ovim izazovom. I u ovom današnjem danu činim dovu Allahu da im pokaže put i podari hrabrosti za povratak Zajednici, a nama snage da ih velikodušno zarad Njegovog zadovoljstva prihvatimo.
Gospodaru naš, ujedini naša srca u vjeri i ljubavi, učvrsti korake naše u istini i pravdi, osnaži volju našu u bratstvu i slozi. Daj da dočekamo još mnogo Bajrama u zdravlju, sreći i Tvom raziluku.
U tom smislu, pripadnicima islama u Muftijstvu sandžačkom, preševskom, beogradskom i novosadskom na području Islamske zajednice u Srbiji i dijaspori BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN.

Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji
Muftija dr. Mevlud ef. DudićBajramska poruka Muftije sandžačkog

Naše čaršije su ovih dana ispunjene radošću iz više razloga. Jedan od tih razloga je to što su naši sunarodnici sa različitih meridijana svijeta došli u svoj rodni Sandžak da dožive najljepše trenutke sa svojim najmilijima u najboljim danima u godini a to su dani Zul-hidžeta u kojima je dan Arefata, dan koji se u vjerodostojnim hadisima spominje kao najbolji dan u cijeloj godini. Kruna na danima hadža je dan Kurban-bajrama kada i oni vjernici koji su u časnoj Mekki, kao i oni širom svijeta - a uz njih Bošnjaci Sandžaka i regiona - obilježavaju ovaj dan hvaleći Milostivog Allaha i sjećajući se žrtve na koju je bio spreman otac tevhida (monoteizma), Ibrahim alejhi selam.

Kurban-bajram je dan koji simobilizira pobjedu nade nad strahom, iskrenosti nad dvoličnošću i ustrajnosti nad nemarom, te u tom smislu svim vjernicima želim da njihove dove i njihova dobra djela u ovim posebnim danima budu primljena. Uz srdačne selame svim muslimanima Sandžaka, Crne Gore, regiona i ummeta u cjelini Bajram šerif mubarek olsun!

Muftija sandžački
hfz. Abdurrahman ef. Kujević


Ugodne bajramske dane želi vam kolektiv Javne ustanove Muzej "Alija Izetbegović"


Danas se prisjećamo riječi predsjednika Alije Izetbegovića iz Islamske deklaracije: “...onaj ko vjeruje da život treba uređivati ne samo vjerom i molitvom, nego i radom i naukom; čija slika svijeta ne samo dopušta, nego i traži, da jedna pored druge stoje i bogomolja i tvornica; ko smatra da treba ne samo odgajati ljude, nego i olakšavati i unapređivati njihov život na zemlji, i da ne postoje nikakvi razlozi da se ova dva cilja žrtvuju jedan drugome – taj pripada islamu.

Uz vjeru u Boga u ovome je sadržana glavna poruka Kur’ana i u njoj je čitav islam. Sve drugo je samo njena razrada i objašnjenje. Ovaj aspekt islama, osim što sadrži samo princip islamskog poretka, kao jedinstva vjere i politike, vodi i drugim važnim zaključcima, čiji je načelni i praktični.

Bajram Šerif Mubarek Olsun!


Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, uputio bajramsku čestitku muslimanskim vjernicima u Bosni i Hercegovini i inostranstvu:
Potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, koji je hospitaliziran 12. jula na Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, gdje je operisan 14. jula, te se trenutno nalazi na postoperativnom tretmanu na Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli uputio je čestitku Bošnjacima - muslimanskim vjernicima u Bosni i Hercegovini i inostranstvu u povodu predstojećeg Kurban-bajrama.
„Islam nas uči da izvršavajući obaveze muslimani se približavaju Uzvišenom Allahu, u isto vrijeme približavaju se svojoj porodici, komšijama, prijateljima, siromašnim i nemoćnim. Naše porodice, komšije, prijatelji i ljudi kojima smo u prilici pomoći na taj dan ili neki drugi dan sve nas čine posebno sretnim u vremenu Kurban-bajrama.
Zbog pandemije muslimani širom svijeta i Bosne i Hercegovine su spriječeni obaviti petu islamsku dužnost, hadž, što je za sve nas novi izazov i prilika za činjenje dobra u svom okruženju.
Neka nas u ovim blagdanskim danima, ovaj, ali i svi drugi izazovi, podstaknu da izvučemo pouke, te da se svi zajedno okrenemo najvećim vrijednostima u životu, činjenju dobra. Iskoristimo ove dane da se više posvetimo svojim porodicama, rodbini i komšijama.
Iskoristimo bajramsku radost kao priliku da je podjelimo sa našim komšijama pravoslavcima, katolicima i drugima, baš kao što su to činili naši preci stotinama godina unazad.
Kod Bošnjaka muslimana u bh. entitetu RS do kraja života će se bajramska radost miješati sa bajramskom tugom. Gotovo da ne postoji bošnjačka kuća u ovom entitetu u kojoj za bajramskom sofrom neće nedostajati neko od najmilijih. Ta bolna činjenica je posljedica agresije, etničkog čišćenja i genocida. Zbog toga, svi koji mogu, neka budu oslonac i vjetar u leđa Bošnjacima u entitetu RS, posebno u bajramskim danima, kada potvrđuju da su u svojoj vjeri, na svojoj zemlji i u svojoj domovini Bosni i Hercegovini. Ko zaboravi Bošnjake u ovom dijelu naše domovine , odustao je od Bosne i Hercegovine za koju su mnogi dali svoje živote.
Neka i ovaj Kurban-bajram donese blagost u naša srca, radost u naše domove i neka nas učini odlučnim i predanim da čuvamo mir, slobodu i domovinu Bosnu i Hercegovinu. Uz najiskrenije želje da ove blagdanske dane provedete u miru, ljubavi i duhovnom skladu, upravo onako kako to islam kao vjera preporučuje Bajram šerif mubarek olsun!“Akademik Zukorlić čestitao Kurban-bajram

Muslimani su večeras zalaskom sunca ispratili blagoslovljeni Dan Arefeta i zakoračili u radost Kurban-bajrama i svih onih vrijednosti koje ovaj mubarek dan nosi u sebi.

Lekcija spremnosti na žrtvu kojom su nas podučili Ibrahim i Ismail, a.s., višestruko je nagrađena od Plemenitog Gospodara svjetova i ostala kao putokaz koji trebamo slijediti u odnosu na životne kušnje i izazove.

Božija mudrost je neograničena a milost nedostižna, a Kurban-bajram prilika da osvježimo srca i očistimo ih naslaga zaboravnosti i nemara u nadi da ćemo zaslužiti dio blagoslova kojima su ustrajnošću na Božijem putu zaslužili Ibrahim i ismail, a.s., i njihove porodice.

U tom duhu, uz molbu Stvoritelju da svi naši ibadeti budu primljeni, svim muslimanima Bajram Šerif Mubarek Olsun!

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja
akademik muftija Muamer Zukorlić

Bajramska čestitka Instituta za istraživanje genocida, Kanada

Temeljna etika vjere je daleko od filozofije rata, agresije, genocida. Ona pretpostavlja istinu i pravdu u suočenju sa drugim, drugačijim i razičitim. Bajram je simbol radosti i respekta. To je vrijeme koje u nama uliva nadu i ljudsku dušu čini raspoloženom i sretnijom. Ovaj bajram nas inspiriše za nove pobjede kada treba da se osjeća snaga i sposobnost mijenjanja stanja u svijetu. To su dani u kojima se šalje poruka kako se uspostavlja i širi duh dogovora, tolerancije, priznavanja, poštovanja i prihvatanja drugog i drugačijeg, jer u samom ljudskom biću je kosmopolitizam. To su dani u kojima ljudi, a posebno muslimani trebaju prevazići mnoge nesuglasice, zamjerke i neprijateljstva koja su prepreka na putu ka njihovom istinskom ujedinjenju. Jedinstvena prilika je to da i bošnjački narod pokaže svoje pozitivno naslijeđe, svoju tradiciju, historiju, kulturu, da dokaže da može ukorak sa vremenom i da druge uvjeri da nije slaba zajednica.
Svim muslimanima i muslimankama čestitamo bajram sa željom za boljim međusobnim razumijevanjem, jedinstvom i solidarnosti i molbon Bogu da ga u zdravlju i sreći sa svojim porodicama i prijateljima provedu.
Prijateljima istine i pravde drugih tradicija želimo mir i međusobno razumijevanje kako bi konačno zajednički dokućili istinu o zločinima prema Bosni i Hercegovini i Bošnjacima i pravdu za žrtve tih zločina, kao najbolji put izgradnje bolje bosanskohercegovačke države i društva. Samo na istini, pravdi i dobru možemo graditi jedinstvo zajednice i doprinositi uspostavi mira i stabilnosti.
Bajram šerif mubarek olsun!


Čestitka potpredsjednika FbiH Milana Dunovića

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović upućuje čestitku povodom Kurban bajrama reisu-l-ulemi Islamske zajednice u BiH, mr. Huseinu ef. Kavazoviću i svim građanima BiH koji obilježavaju ovaj praznik:

„Ekselencijo, ovim putem Vama i svim muslimanima upućujem iskrene čestitke povodom Kurban bajrama. Svima želim da u prazničnim danima budete okruženi porodicom i najbližim prijateljima.

Činimo dobro jedni za druge i njegujmo vrijednosti koje nas čine dobrim ljudima, jer samo tako možemo graditi bolji život za sve nas.

Bajram šerif mubarek olsun.“Nezavisni blok: Dostojanstvom i dobrotom sačuvajmo svaki vjerski blagdan

Svim građanima muslimanima u Bosni i Hercegovini i dijaspori, Nezavisni blok upućuje iskrene čestitke povodom nastupajućeg Kurban Bajrama.

Neka su dostojanstvo i dobrota neizostavne karakteristike svima nama u Bosni i Hercegovini a svi vjerski praznici neka su prilike da naše raznolikosti njegujemo kao istinsko bogatstvo sa kojima je moguće izgraditi bolju i pravedniju državu za sve.

Poželimo da nastupajući Kurban Bajram donese spokoj i mir, još više tolerancije i ljubavi prema drugom i drugačijem a onima koji su daleko od domovine i od svojih najmilijih, neka radost Kurban Bajrama bude posebno veča.

Bajram Šerif Mubarek Olsun