New York
VIJEĆE SIGURNOSTI UN-A ODBACILO REZOLUCIJU RUSIJE I KINE O UKIDANJU OHR-A
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 22. Jul 2021. 21:07:20

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) odbacilo je večeras rezoluciju koju su predložile Rusija i Kina, a koja se odnosi se na ukidanje Ureda visokog predstavnika u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

“Za” su glasale Rusija i Kina, dok je ostalih 13 članica VSUN-a bilo “suzdržano”, čime je odbačena rezolucija kojom se traži ukidanje Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

“Ne želimo podržati tekst koji podriva Daytonski mirovni sporazum i odluke Upravnog odbora PIC-a stoga smo se suzdržali od glasanja”, rekao je zamjenik predstavnice SAD-a u UN-u Richard M. Mills.

Podsjetio je kako su svi članovi Upravnog odbora PIC-a, osim Rusije, podržali odluku o imenovanju Christiana Schmidta. On je podvukao kako još nisu ispunjeni uvjeti za zatvaranje Ureda, koji su jasno definisani 2008. godine.

“Još uvijek postoje podjele koje to sprječavanju”, rekao je Mills.

Predstavnik Rusije u Vijeću sigurnosti Dimitrij Poljanski kazao je kako sa žaljenjem zaključuju da Vijeće sigurnosti nije usvojilo ovu rezoluciju.

"Želimo upozoriti kolege u Vijeću da ne prave dalje destruktivne korake i nastave podržavati nelegitimnog kandidata na mjesto Visokog predstavnika jer će time dodatno komplicirati unutrašnju situaciju u BiH i na taj način ugroziti ono što je međunarodna zajednica postigla u proteklim godinama i ugroziti BiH”, poručio je Poljanski.

Predstavnik Kine također je kazao kako žali da nacrt rezolucije nije usvojen.

“Smatramo da, stoga, visoki predstavnik nije legitiman. Želim naglasiti da je Kina uvijek poštovala suverenitet, nezavisnost, nacionalno jedinstvo i teritorijalni integritet BiH, vjeruje da ljudi u BiH imaju dovoljno mudrosti da riješe svoje probleme”, poručio je on.