MEHOLJIĆ: ZAKON O ZABRANI NEGIRANJA GENOCIDA U BIH JE NAPOKON REALNOST
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 24. Jul 2021. 15:07:08


Šukrija Meholjić: A sada, ako treba: crveni kartoni, sudnica, kazne, zatvori… uz prihvatanje odgovornosti za zločine i genocid, izvinjenje i promidžba politike pomirenja, tolerancije i suživota na dobrobit svih građana.
Najbolji bosansko-hercegovački ilustrator i karikaturista Šukrija Meholjić, ujedno koji je preživio genocid u Srebrenici, reagirao je svojim radovima i riječju na vijest da je visoki predstavnik Valentin Inzko upotrijebio bonske ovlasti uveo dopunu Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. Donesenim izmjenama sankcionira se veličanje pravosnažno osuđenih ratnih zločinaca, negiranje genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina. Meholjić je rekao:

- Počelo je, počelo… Vrh ledenog brijega se topi… Zakon o zabrani negiranja genocida u BiH je napokon realnost… Hvala g. Inzku za ovaj tako značajan iskorak iz dugogodišnje «dogovorene zabrinutosti»… Sačuvano je koliko-toliko dostojanstvo žrtve i nada u svjetlije horizonte prije svih bosanske, a i evropske i svjetske…
A sada, ako treba: crveni kartoni, sudnica, kazne, zatvori… uz prihvatanje odgovornosti za zločine i genocid, izvinjenje i promidžba politike pomirenja, tolerancije i suživota na dobrobit svih građana.

PRAVNO DOKAZAN I PRESUĐEN ZLOČIN GENOCIDA SE NE MOŽE NEKAZNJENO PORIČATI I POD TEPIH GURAT! PRAVDA JEST SPORA, ALI JE IPAK DOSTIŽNA!, - zaključio je on.