JE LI ZVANIČNI BEOGRAD OKRENUO LEĐA DODIKU?
Autor: B.net
Objavljeno: 26. Jul 2021. 03:07:59
Foto: Federalna


Ima li Milorad Dodik podršku Srbije u posljednjim aktivnostima koje provodi i kako će se zvanični Beograd odrediti prema najavama o disoluciji Bosne i Hercegovine, koje stižu iz Republike Srpske? Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić za Dodika i njegove istomišljenike ima jasne poruke.

Da se integritet BiH mora poštovati, upozorava i NATO, dva dana nakon što je Milorad Dodik kazao kako je jedini način da se izbjegne daljnje zaoštravanje krize u BiH povlačenje Zakona o zabrani negiranja ratnih zločina.

Dodik je zatražio da međunarodna zajednica poništi odluku visokog predstavnika Valentina Inzka kojom se otvara mogućnost da se zatvorom do pet godina kazni svako ko negira dokazane ratne zločine, uključujući genocid u Srebrenicia, ali i veliča počinioce takvih zlodjela. Građani širom Republike Srpske potpisuju Dodikovu peticiju, a koju prvi potpisao upravo autor.

“Ovo je samo nastavak igara Milorada Dodika koje je započeo još ranije braneći svoju poziciju. On se, zapravo, predstavlja kao zaštitnik srpskog naroda. Ovo je samo još jedna od njegovih akcija koje dalje podriva samu BiH kao jedinstvenu državu, Međutim to će se završiti kao i ranije, tako što će se dići velika buka oko cijele te priče. Naravno da on neće moći nešto veliko da postigne”, kaže Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam.

Podršku, ako je suditi prema posljednjoj izjavi Aleksandra Vučića, neće dobiti ni iz Srbije. Naime, srbijanski predsjednik je izjavio da ne voli nametnute odluke, ali da s Bošnjacima treba graditi bratske odnose.

“Svi smo mi pravili stvari, to jest pojedini pripadnici naroda, kojima ne moramo uvijek da se ponosimo. Neki su više pravili u Drugom svjetskom ratu, a neki u drugim ratovima. Budućnost u odnosima Srba i Bošnjaka su od ključnog značaja i zato ćemo morati da razgovaramo i poštujemo se a ne da gledamo kako jedni drugima zabiti nož u leđa”, kazao je Vučić.

Direktor IFIMES-a Zijad Bećirović kaže kako ove Vučićeve izjave ulivaju nadu da će se situacija u BiH razriješiti i da će svi prihvatiti Inzkov zakon.

Za razliku od Vučića, njegov ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je temperamentniji. Peticiju podržava, a BiH nakon Inzkovog nametanja zakona vidi kao zatvor: “Smatram da je ovaj potez rukovodstva RS-a potpuno ispravan. Hajde da vidimo ko od nas u Srbiji misli da u Srebrenici nije bio genocid pa da potpišemo. Hoće li uhapsiti 500 hiljada srba, milion Srba? U koji zatvor će ih staviti? Hoće li se taj zatvor zvati BiH? Je li to država u kojoj Srbi treba da žive? Zatvor?”.

“Ovdje se igra jedna dvostruka igra kada je riječ o Srbiji. Vulin kaže neke stvari koje bi Dodik volio da čuje i često ode predaleko u svemu tome, a onda daje alibi i daje razloge Vučiću da na neki način to stavlja na svoje mjesto da bude mirotvorac”, dodaje Popov.

Bećirović za Dodika kaže da je već usamljen: "Znamo čija je prva i posljednja u Srbiji".

Upućeni tvrde da Vučić ovako nastupa jer ne smije da ide predaleko i kontra međunarodne zajednice jer na vratu ima problem Kosova te je pod ogromnim pritiskom. Također, poteze koje Dodik pravi mogu dovesti samo do pokušaja disolucije, ali ne i do disulucije. To je crvena linija koju nikada ni Vučić neće prijeći - stoga ovaj put, umjesto da ugosti Dodika, instrukcije mu šalje putem medija: ”Moramo da čuvamo mir i da gledamo u budućnost”, objavila je federalna.ba.