Mnogi će sada reagovati na Dodikove postupke
DORIS PACK: DODIK NIJE IZNAD ZAKONA, PROBLEM JE ŠTO DO SADA NIJE DOBIJAO SNAŽAN ODGOVOR
Autor: Fena
Objavljeno: 27. Jul 2021. 14:07:30
Stoga je krajnje vrijeme da BiH prebrodi taj problem. Dejtonskim sporazumom je okončan rat, ali je stvorio situaciju u kojoj je teško upravljati državom. Niko nije na odgovarajući način reagovao posljednjih godina na Dodikove prijetnje. Njegove najnovije prijetnje nisu ništa novo u odnosu što je ranije činio. Pretpostavljam da će mnogi sada reagovati na Dodikove postupke. Ne možemo da prihvatimo da neko, kao što je on, dovodi u pitanje šta se desilo u Srebrenici, iako zna činjenice. Dodik je jedan od tri člana Predsjedništva i treba da iskaže poštovanje prema svim ljudima koje su ubili pripadnici srpskog naroda. Dakle, Inzko je povukao ispravan potez, ali, nažalost, drugi su previše opsjednuti procjenjivanjem dometa Dodikovih prijetnji


Milorad Dodik nije iznad zakona, nije niko i nadam se da će sud poštovati taj princip, kazala je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Doris Pack, bivša izvjestiteljka Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu, povodom njegove žestoke reakcije na odluku odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida.

- Srbima nije u interesu da negiraju genocid, mada Dodik vjeruje da je to u njihovom interesu. Takva situacija dugo traje i sada je Inzko uradio ono što je vjerovatno već ranije trebalo, - smatra Pack.

Upitana kako komentariše Inzkovu odluku da koristeći bonska ovlašćenja nametne dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, što je jedno od najspornijih pitanja u zemlji već godinama, Pack kaže da je najveći problem sam genocid u Srebrenici, a ne to što je Inzko, makar na kraju svog mandata, donio odluku na koju su mnogi ljudi dugo čekali.

- Smatram da je povukao ispravan potez, - naglasila je.

Upitana za političke posljedice, jer je Dodik zaprijetio da će to dovesti do raspada BiH, Pack je rekla da Dodik odavno prijeti i problem je što do sada nije dobijao snažan odgovor čelnika Evropske unije i domaćih političkih lidera.

- Stoga je krajnje vrijeme da BiH prebrodi taj problem. Dejtonskim sporazumom je okončan rat, ali je stvorio situaciju u kojoj je teško upravljati državom. Niko nije na odgovarajući način reagovao posljednjih godina na Dodikove prijetnje. Njegove najnovije prijetnje nisu ništa novo u odnosu što je ranije činio. Pretpostavljam da će mnogi sada reagovati na Dodikove postupke. Ne možemo da prihvatimo da neko, kao što je on, dovodi u pitanje šta se desilo u Srebrenici, iako zna činjenice. Dodik je jedan od tri člana Predsjedništva i treba da iskaže poštovanje prema svim ljudima koje su ubili pripadnici srpskog naroda. Dakle, Inzko je povukao ispravan potez, ali, nažalost, drugi su previše opsjednuti procjenjivanjem dometa Dodikovih prijetnji, - rekla je Pack.

Istaknula je da je Inzkova odluka u skladu s Dejtonskim ustavom i Dodik mora to da poštuje, kao i svi ostali.

- Stoga ne mislim da treba posvećivati previše pažnje njegovim prijetnjama. On je jedan od lidera u BiH i treba da poštuje Dejtonski ustav, a Inzko je uradio ono što je morao, - zaključila je Pack.