„MUSALLA“ JE KAMEN MEĐAŠ NAŠE TRADICIJE I KULTURE
DEFILEOM KROZ GRAD ZAPOČEO CENTRALNI DOGAĐAJ MANIFESTACIJE „MUSALLA 2021“
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 30. Jul 2021. 20:07:21


Okupljanjem ispred Hamzi-begove džamije i defileom kroz centar Sanskog Mosta, započeo je centralni dio ovogodišnje vjersko kulturne manifestacije „Musalla 2021“. Povorku učesnika pozdravio je veliki broj građana, a dešavanja su se iz grada potom preselila na lokalitet Musalle u Donjem Kamengradu, gdje će biti klanjan džuma-namaz, redovna zajednička molitva muslimana petkom.


Učesnici manifestacije posjetiće spomenik koji je podignut u znak sjećanja na osmanlijske vojnike poginule prilikom boja za Kamengradsku tvrđavu. Nakon obilaska spomenika bit će organizovan defile bajraka i konjanika, što je također, dio tradicije. I ove godine najavljen je veliki broj bajraka i bajraktara iz svih sanskih džemata, a tradicionalno, održaće se izbor najljepšeg bajraka i najljepše okićenog bajraktara. Poslije ovog dijela programa, biće upriličeno obraćanje zvanica prisutnim vjernicima, nakon čega će uslijediti klanjanje džuma-namaza na lokalitetu Musalle, mjesta za koje se vjeruje da je najzapadnija tačka do koje je došao sultan Mehmed Fatih prilikom pohoda u Bosni. Musalla u Donjem Kamengradu ima veliki značaj jer je jedan od rijetkih spomenika ove vrste koji je očuvan u svome izvornom obliku.


„MUSALLA“ JE KAMEN MEĐAŠ NAŠE TRADICIJE I KULTURE: Klanjanjem džume namaza na Musalli sultana Mehmeda Fatiha u Donjem Kamengradu danas je okončana ovogodišnja vjersko kulturna manifestacija „Musalla 2021“ koja je trajala u proteklih pet dana. Klanjanje vjerskog obreda predvodio je izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH, Senaid efendija Zaimović, direktor Vakufske direkcije BiH. Centralnom događaju ovogodišnje manifestacije prisustvovao je veliki broj gostiju i vjernika te visoke zvanice Islamske zajednice i društveno političkog života Unsko sanskog kantona i Općine Sanski Most. Već po tradiciji, manifestacija je započela u jutarnjim satima okupljanjem učesnika ispred Hamzibegove džamije, te defileom bajraktara i učesnika manifestacije kroz centar grada. Dešavanja su se potom preselila na lokalitet Musalle u Donjem Kamengradu. Predstavnici uleme, bajraktari te drugi građani, obišli su spomenik osmanskim vojnicima poginulim tokom bitke za kamengradsku tvrđavu koja se odigrala 1463. godine, gdje su održani prigodni programski sadržaji te proučena dova za pale šehide. Nakon obilaska spomenika, organizovan je defile bajraka, što je također, sastavni dio manifestacije. I ove godine prodefilovao je veliki broj bajraka i bajraktara iz svih sanskih džemata, a za najljepši izabran je bajrak džemata Mehmed Alagić iz Fajtovaca, dok je za najbolje obučenog i opremljenog bajraktara proglašen Mersih Bajrić iz džemata Zdena, a koji je bio u pratnji sinova obučenih u tradicionalnu narodnu nošnju. Ove godine ja najljepše ukrašenu i opremljenu kočiju odabrana je ona koja pripada džematu Demiševci. Danas je proglašen i najuspješniji alim i imam Medžlisa islamske zajednica Sanski Most u toku protekle godine, a ovo vrijedno zvanje pripalo je Senadu ef. Omiću, imamu džemata Zdena. Bajrak Sultana Mehmeda Fatiha, ove godine povjeren je na čuvanje posebnom gostu ovogodišnje manifestacije, a to je ambasador Republike Turske u BiH, Sadik Babur Girgin, koji je istakao kako mu je posebna čast što ove godine prvi put prisustvuje ovoj manifestaciji.


"Džuma namaz je kruna ovogodišnje manifestacije koja je obilovala bogatim i kvalitetnim programskim sadržajima. Na ovaj način muslimani naših prostora njeguju sjećanje na dolazak islama i početak jedne nove civilizacijske ere, kao i na velikog vojskovođu Sultana Mehmeda Fatiha", istakao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most, Mirza ef. Žerić.


Prisutne goste je poselamio i načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović, rekavši da je ova manifestacija vremenom postala prepoznatljiv simbol Sanskog Mosta, ali i identiteta Bošnjaka kao naroda, a značaj „Musalle“ , kao najvažnije vjerske manifestacije na prostorima Unsko sanskog kantona, istakao je i kantonalni premijer, Mustafa Ružnić. Muftija bihaćki, Mehmed efendija Kudić, naglasio je značaj Musalle za muslimane Krajine istakavši kako će i u narednim godinama biti nastavljena tradicija njegovanja uspomene na dolazak islama na naše prostore. Nakon obraćanja zvanica uslijedilo je klanjanje džuma namaza na lokalitetu Musalle Sultana Mehmeda Fatiha. Za svakog muslimana ovaj čin predstavlja posebnu čast, te je džumu namaz klanjao veliki broj vjernika sa područja sanske, ali i drugih općina. Musalla u Donjem Kamengradu simbolizira vjeru u Allaha, plemenitost, postojanost i dostojanstvo Bošnjaka, te označava povratak korijenima islamske vjere. Manifestacija “Musalla” njeguje prvi susret Bošnjaka s Islamom, koji je na ove prostore donio Sultan Mehmed Fatih. Prema narodnom predanju, on je na ovom mjestu klanjao džumu namaz neposredno nakon bitke za kamengradsku tvrđavu što je označilo dolazak islamske civilizacije, kulture i načina života na ove prostore. Musalla u Donjem Kamengradu ima veliki značaj jer je jedan od rijetkih spomenika ove vrste koji je očuvan u svome izvornom obliku. Nalazi se pod zaštitom države, a krase je originalni mihrab i minber iz 15. vijeka i jedina je aktivna musalla na prostoru Balkanskog poluostrva.