Reakcija Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA) na odluke srpskih stranaka i NSRS-a
DODIK & DRUŽINA NEGIRANJEM GENOCIDA I VELIČANJEM RATNIH ZLOČINACA NAMEĆU SRPSKOM NARODU KOLEKTIVNU OGOVORNOST I PROGLAŠAVAJU GA GENOCIDNIM
Autor: B.net
Objavljeno: 31. Jul 2021. 17:07:56


Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) najoštrije osuđuje postupke srpske pozicije i opozicije u manjem bh. entitetu koji su po već poznatoj mantri o ugroženosti svesrpstva, ali već poznatim antibosanskim, antidržavnim i antiustavnim stavovima i odlukama kroz Narodnu skuštinu usvojili su Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH, tj. otvoreno se protiveći Zakonu protiv negiranja genocida u BiH koji je nametnuo visoki predstavnik Valentin Inzko.
Pored toga što su predstavnici srpskog naroda sa jednim zastupnikom iz HNS-a, glasali i počinili protivustavni čin, ujedno su udarili na temelje Daytonskog mirovnog sporazuma, na koji se tako žučno pozivaju a iz njega samo uzimaju ono što je njima potrebno.
Pozivamo institucije države Bosne i Hercegovine, Ustavni sud BiH, OHR, PIC, kao sve međunarodne institucije, da odbace i proglase neustavnim odluke NS Rs koje su protiv Zakona protiv negiranja genocida u BiH. Također da odbace i ponište set Zakona o dopuni Krivičnog zakonika Rs, sa kojim ciljano nastoje proganjati sve one koji su proživjeli genocid.
Nakon jasnih presuda najvećih internacionalni sudova osnovanih od strane Ujedinjenih nacija, a koji su nedvosmisleno presudili da su Vojska i MUP RS-a direktno odgovorni za zločin genocida (!), što su nakon presuda prihvatili srpski predstavnici u vlasti manjeg bh. entiteta, dok danas iste te odluke pokušavaju poništiti u ekstremističkom zaokretu tzv. srpskog sveta u koji ih i dalje gura službeni Beograd na čelu sa Aleksandrom Vučićem i njegovim megafonima s obje strane Drine. Jasno je da presude internacionanih sudova ne mogu poništiti, isto kao što je jasno da je kompletan ratni paradržavni politički i vojni vrh Rs na čelu sa ratnim zločincima Karadžićem i Mladićem, osuđeni su na doživotne ali i niz zločinaca na višedecenijske zatvorske kazne.
Ono što želimo naglasiti, ključne srpske ratne zločince godinama su skrivali vlasti u Rs-u i Srbiji, iste te vlasti su ih hapsili, izručili Tribunalu u Haagu, brojni svjedoci u procesima protiv njih bili su upravo Srbi, na kraju su kažnjeni kaznama koje je utvrdio sud.
Milorad Dodik koji danas diže halabuku, prvi je od srpskih političara koji je javno potvrdio da zna da je u Srebrenici počinjen genocid i potvrdio presude internacionalnih sudova. Nakon svih presuda on bi sa bratijom da prevrće ćurak kako njemu paše i da kopa po kostima žrtava genocida i dušama njihovih porodica. Doduše, kao nasljednik ratnog zločinca Karadžića mnogo je uspio u nastavku širenja radikalizacije i ekspanziji laži u zavođenju srpske javnosti, prijetnji i progonu povratnika, kao i negiranju genocida nad Bošnjacima u Srebrenici koji je sam jasno i glasno priznao, a danas se sa radikalnim stavovima misli oprati pred velikosrpskim „svetom“.Od prestanka rata krajem 1995, pa sve do sada, da je bilo razuma kod srpskih predstavnika sa obje strane Drine, nakon genocida u Srebrenici i nezapaćenih masovnih zločina širom BiH, te otkrivenih brojnih masovnih grobnica u kojima su srpski ratni zločinci razmještajući ostatke žrtava u više masovnih grobnica, namjeravali prikrivanje i zatiranje tragova.
Srpski predstavnici u BiH ali i Srbiji, radi ozdravljenja svoga naroda i cijelog društva, sami su trebali predložiti usvajanje Zakona protiv negiranja genocida nad Bošnjacima, time da prestanu sva negiranja genocida ali i svih ratnih zločina, kao i sva neprijateljstva prema drugom i drugačijem. To je put ka napretku cijelog regiona.
Zato pozivamo institucije države BiH, ali i međunarodne, da stanu u zaštitu ustavnog poretka BiH, da sve one koji remete mir, slobodu, naravno i koji negiraju genocid, ratne zločine... da budu sankcionirani kako zakon nalaže, time ne dozvole da gebeolsovsko-srpska laž pobjedi istinu.

Jer takvom politikom i praksom Dodik i njegova družina, sve u cilju zaštite svojih pozicija i ličnih interesa, a zaštitom ratnih zločinaca ustvari nameću srpskom narodu kolektivnu ogovornost i proglašavaju svoj srpski narod genocidnim, što niko, osim njih, ne tvrdi niti podržava.
Ne vjerujemo da će tu „medalju“ prihvatiti niti okačiti na svoje grudi cjelokupan srpski srpski narod zbog zločinaca i kriminalaca iz svoga naroda, piše u reakciji Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA).