IZETBEGOVIĆ O DODIKU, HDZ-U, LJEVICI, NEGIRANJU GENOCIDA, TADIĆ ...
Autor: Fena
Objavljeno: 03. Aug 2021. 08:08:27
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović (Foto: Fena)


Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je danas u Sarajevu izjavio novinarima da, kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona, misli da je moguće napraviti rješenje koje će biti prihvatljivo za sve.

- Imamo zahtjeve HDZ-a i imamo naše zahtjeve koje su, ustvari, na liniji zaštite multietničkih stranaka i građanskog principa u BiH. Nosi ih SDA. Očekujem da se i građanske, ljevičarske stranke pridruže, a ne samo da čekaju hoće li SDA i HDZ napraviti neki prijedlog koji onda mogu zajednički da dovedu u pitanje, - kazao je Izetbegović.

Imamo, dodao je on, zahtjeve i frustraciju hrvatske strane kada je u pitanju izbor člana Predsjedništva BiH. Kaže da se kroz implementaciju presude „Sejdić-Finci“ tu daju naći rješenja.

- Na drugoj strani, imamo našu frustraciju, naš zahtjev, s obzirom na ovo što živimo u Federaciji BiH već treću godinu, da nam HDZ odluči da nećemo imati ono što nam Ustav i zaskon garantuju - novu Vladu, popunu Ustavnog suda itd., - kazao je predsjednik SDA.

Nećemo, istaknuo je on, pristati na jednostrani izlazak u susret HDZ-ovim prijedlozima bez da se napravi izvjestan balans u smislu uklanjanja asimetrije u nadležnostima i funkcionisanju Doma naroda Federacije i Vijeća naroda u RS.

Po njegovim riječima, jedini nivo vlasti u BiH gdje se vlada imenuje i kroz Dom naroda jeste Federacija.

- Mi tražimo da se funkcionisanje ovoga doma svede isključivo na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, kako je to situacija sa Vijećem naroda u RS - naveo je Izetbegović.

Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi s porukama novog visokog predstavnika Christiana Schmidta, te Milorada Dodika koji kaže da nema saradnje sa visokim predstavnikom, Izetbegović je kazao da su prije ili kasnije međunarodna zajednica i institucije BiH morale da odmjere snagu sa politikama koje oličava Milorad Dodik.

- Ne mislim da te politike, bez obzira na jedinstvo koje u ovom času imamo u RS-u, mogu nadjačati Dejtonski sporazum, nadjačati BiH, dovesti u pitanje njen teritorijalni integritet, oboriti Dejtonski mirovni sporazum, nadjačati međunarodnu zajednicu i sva ulaganja koja su u ovu zemlju i njenu stabilnost uložile Sjedinjene Američke Države, evropske zemlje, zemlje PIC-a, Kvinte itd.

Na novinarsko pitanje kome smeta zakon o zabrani negiranja genocida, da li srpskom stanovništvu u BiH ili političarima koji predstavljaju srpski narod, odgovorio je da časnim ljudima u srpskom korpusu sasvim sigurno ne smeta.

- Mislim da im je Valentin Inzko olakšao život. Nije bilo snage kod političara u RS da sami 'izvade ovaj trn iz noge', on je to učini i pomogao, prije svega, srpskom narodu u BiH da skinu tu kolektivnu hipoteku sa svojih leđa, – naveo je Izetbegović.

Po njegovim riječima, stvar genocida i ratnih zločina je stvar pojedinaca, bez obzira koliko ih je bilo na toj strani.

- To treba skinuti sa vrata kompletnom srpskom narodu u BiH. Mene čudi da političari u RS-u ne shvataju tu stvar i da to nisu dočekali sa olakšanjem. Mislim da će jedno vrijeme trajati ovo odmjeravanje snaga, ali da će se na kraju završiti stvari na način da se prihvate civilizacijske vrijednosti, da se ne ide u nekom anticivilizacijskom smjeru, da olakšamo i sebi i drugima u ovoj zemlji i da se krene u pravom smjeru, stabilizaciji prilika, - kazao je Izetbegović.

Upitan da prokomentira slučaj glavne tužiteljice Gordane Tadić, koja je razriješena te dužnosti, kazao je da je Tadić radila vrlo opasnu stvar „kroz procesuiranje isključivo generala Armije RBiH“.

- Trebate pogledati zadnjih par godina kakva je bio intenzitet optužnica u odnosu na njih, da je bio cilj izmijeniti karakter rata. Dakle, procesuirati faktički u svakom korpusu nekoga i na taj način izjednačiti strane, a iz toga bi se onda izvlačila politička pozicioniranja, - naveo je Izetbegović.