Međunarodni dan nestalih
MAHMUTOVIĆ: U BIH SE JOŠ TRAGA ZA VIŠE OD 7.605 ŽRTAVA
Autor: Fena
Objavljeno: 30. Aug 2021. 12:08:37


Ujedinjene nacije 30. augusta proglasile su Međunarodni dan nestalih osoba, ovaj dan ima poseban značaj za Bosnu i Hercegovinu.

U proteklom ratu od 1992. do 1995. godine u BiH je nestalo oko 32.000 osoba, a danas, 26 godina od završetka rata u Bosni i Hercegovini, traga se za više od 7.605 žrtava, podsjeća u izjavi za javnost zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Dževad Mahmutović.

-Ovo je prilika da se sjetimo svih nestalih osoba i pružimo podršku porodicama koje još uvijek nisu ostvarile svoje temeljno humanitarno pravo - saznati istinu o sudbini svojih najmilijih, a obaveza je svih nas pružiti im pomoć u tome. Zato, ne smijemo dozvoliti da u svojoj potrazi za odgovorima budu usamljeni i zaboravljeni. Pitanje nestalih osoba nije ograničeno samo na članove porodica koji podnose najveći teret neznanja istine o sudbini njihovih nestalih članova. Naposljetku, ono je pitanje odgovornosti svakog pojedinca, ali i društva u cjelini. Pozivam sve na snažnu regionalnu saradnju u dostizanju istine i pravde, te hrabrost u cilju podizanja svijesti vlasti, medija i šire javnosti u svijetu, na sudbinu nestalih osoba i njihovih porodica, ističe Mahmutović.