NOVA SRAMOTNA IZJAVA VULINA: ŠEFIK DŽAFEROVIĆ JE DŽELAT BIH I MIRA
Autor: RadioSarajevo.ba
Objavljeno: 31. Aug 2021. 18:08:41
Vulinovi ratni pokliči


Zahtjevom Christianu Schmidtu da smijeni srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović pokazao je lice dželata BiH i mira, jer niko nije uradio više na destabilizaciji zemlje od njega, nova je skandalozna izjava ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina.

Komentarajući Džaferovićev poziv Schmidtu, Vulin je upozorio međunarodnu zajednicu da će biti odgovorna za buduće događaje u BiH ukoliko hitno ne zaustavi napade na srpske predstavnike i ne zaštiti Dayton.

"Pokušaj oduzimanja prava Srbima u Republici srpskoj da odlučuju sami o sebi i da imaju svoje izabrane predstavnike je potez koji dovodi u pitanje samo postojanje BiH i ugrožava mir u cijelom regionu", naveo je Vulin u saopštenju za javnost.

On tvrdi da Srbija neće ostaviti Republiku Srpsku i Srbe u BiH bez zaštite i podrške, kao i da ne snosi nikakvu odgovornost za posljedice Džaferovićeve huškačke i srbomrzačke politike.

"Džaferović priziva nesreću svim narodima u BiH, a nadam se da će biti zaustavljen prije nego bude prekasno, ako već i nije", poručio je Vulin.

Džaferović je rekao danas da očekuje da međunarodna zajednica, odnosno Christian Schmidt, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, pomogne da "profunkcioniše BiH, uključujući i smjenu srpskog člana Predjedništva Milorada Dodika"