SUŠICA, KAO I SVI DRUGI LOGORI, TRAJNI SU PODSJETNIK I OPOMENA SVIMA NAMA NA ONO ŠTO SE DEŠAVALO TOKOM AGRESIJE NA BIH
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 26. Sep 2021. 02:09:01


U organizaciji Saveza logoraša Bosne i Hercegovine danas je prigodnim programom obilježena 29. godišnjica zatvaranja zloglasnog logora Sušica kod Vlasenice.

Kroz ovaj logor je, od maja do septembra, prošlo oko 8.000 Bošnjaka iz sjeveroistočne Bosne. Prema podacima udruženja, među ubijenim civilima u logoru je bilo i oko 280 dječaka, a kroz logor je prošlo i 700 žena i djevojaka, od kojih su mnoge silovane i ubijene. S obzirom da su u ovom logoru, pored Vlaseničana, bili zatočeni civili iz cijelog srednjeg Podrinja, nikada nije precizno utvrđen broj žrtava. Prema nezvaničnim podacima u koncentracionom logoru Sušica ubijeno je više od 1.600 osoba.

Za zločine u logoru Sušica, i uopšte na području vlaseničke opštine, pravomoćno su osuđeni Dragan Nikolić u Haškom tribunalu na 20 godina, te u Sudu Bosne i Hercegovine Predrag Bastah na 22 godine i Goran Višković na 18 godina zatvora.

Današnjem obilježavanju prisustvovao je i potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, koji je u svom obraćanju prisutnima rekao da je danas, kada se ponovo budi nacionalizam i separatizam, potrebno ubrzati procesuiranja svih onih koji su počinili zločine u Sušici, Vlasenici i cijeloj Bosni i Hercegovini.-Sušica, Batković, Luka kod Brčkog, Osnovna škola „Vuk Karadžić“ Bratunac, Omarska,Manjača i svi drugi logori trajni su podsjetnik i opomena svima nama na ono što se dešavalo tokom agresije.
Oni koji su organizovali ove logore, u njima mučili i ubijali nevine ljude, danas se smatraju herojima i stvaraocima ovog entiteta od strane srpske vlasti u ovom entitetu.

To je velika prepreka stabilnosti i dugoročnom miru u Bosni i Hercegovini i cijelom regionu.
Oni koji su mučili i ubijali nevine ljude u logoru Sušica uglavnom su danas slobodni ljudi i ponovo u Vlasenici kreiraju ambijent za život Bošnjaka.

To se dešava zbog nepostojanja spremnosti za katarzu unutar onih koji danas vode bosanske Srbe i zbog činjenice da pravosudne institucije u Bosni i Hercegovini nisu uradile svoj posao.
Danas kada se ponovo budi nacionalizam i separatizam potrebno je ubrzati procesuiranja svih onih koji su počinili zločine u Sušici, Vlasenici i cijeloj Bosni i Hercegovini.To je jedan od puteva da se pošalju jasne poruke budućim generacijama šta ih čeka ako se odluče počiniti zločine za interes zločinačkih i separatističkih politika.

Pred Državnim sudom u toku su suđenja za zločine počinjene 1992. godine u Vlasenici i to u predmetu protiv Sime Stupara i Zorana Tešića, u predmetu protiv Radeta Garića, kao i predmetu Maneta Đurića, Radenka Stanića, Miroslava Kraljevića i Gorana Garića koji su optuženi za progon bošnjačkih civila protivpravnim zatvaranjem, ubistvima, seksualnim zlostavljanjima, mučenjima, nestancima i drugim nečovječnim djelima počinjenim tokom 1992. i 1993. godine. Novi postupci za zločine počinjene na području Vlasenice se vode protiv već osuđenih Bastaha i Viškovića.