Nelson s ambasadorima iz Evrope o sankcijama pojedincima u BiH
BRITANCI PODRŽALI AMERIČKE SANKCIJE KORUMPIRANIM OSOBAMA U BIH
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 08. Oct 2021. 16:10:06
Ujedinjeno Kraljevstvo će snažno podržati Ameriku i ostale partnere u sankcijama protiv korumpiranih osoba u BiH

Ambasada SAD u Sarajevu obavezala se da će sa partnerima koji zagovaraju isti cilj povećati obim razmjene informacija.

Ambasador Nelson sastao se 4. oktobra sa ambasadorima i drugim predstavnicima ambasada Austrije, Njemačke, Italije, Nizozemske, Švedske i Ujedinjenog Kraljevstva kako bi diskutovali o sredstvima, metodama i najboljim primjerima iz prakse koji će obezbijediti da korumpirani pojedinci snose odgovornost za svoja djela radi bolje budućnosti za sve građane BiH.

Ambasada SAD u Sarajevu obavezala se da će sa partnerima koji zagovaraju isti cilj povećati obim razmjene informacija u vezi sa aktivnostima korumpiranih pojedinaca i tako otežati korumpiranim pojedincima u BiH da prisvajaju nezakonito stečena sredstva i investiraju ih u inostranstvu, da će podržati sve lidere u borbi protiv korupcije u BiH, uključujući državne službenike, istraživačke novinare i predstavnike civilnog društva, te da će u javnom prostoru nastaviti svoje zalaganje za borbu protiv korupcije i protiv njenog negativnog uticaja u BiH.

Posvećenost Ambasade SAD tome da korumpirani pojedinci snose odgovornost za svoja djela ogleda se i u preduzimanju novih koraka u smislu poništavanja postojećih ili odbijanja izdavanja novih viza, kako poslovnih tako i turističkih, za putovanja u Sjedinjene Države onim pojedincima koji su umiješani u korupciju.

Britanci podržali američke sankcije korumpiranim osobama u BiH

Ujedinjeno Kraljevstvo će snažno podržati Ameriku i ostale partnere u sankcijama protiv korumpiranih osoba u BiH, sapšteno je danas iz Ambasade Velike Britanije.

"Ujedinjeno Kraljevstvo je predano u borbi protiv korupcije u Bosni i Hercegovini, skupa sa onima koji dijele našu predanost, uključujući razmjenu informacija i jačanje i izgradnju kapaciteta. Potpuno se slažemo sa Sjedinjenim Američkim Državama i našim ostalim partnerima na temi da se radi više na promociji transparentnosti i sprečavanju korumpiranih pojedinaca da izvuku korist iz svojih kriminalnih aktivnosti te da se pruži podrška onima koji rade na iskorijenjenju korupcije", stoji u saopštenju iz Ambasade Velike Britanije u BiH.

Naglašeno da će i partneri koristiti sankcije kada i gdje ocijene da će biti najučinkovitije, na osnovu dokaza, a bit će usmjerene prema onima koji su odgovorni za ozbiljnu korupciju.

Britanski ambasador Matthew Field je istakao da Velika Britanija blisko sarađuje sa partnerima istomišljenicima u borbi protiv korupcije i da još mnogo toga treba učiniti u Bosni i Hercegovini.