Apel Bosanske akademije nauka i umjetnosti „Kulin ban“
BOSNA I HERCEGOVINA JE U DOSAD NAJVEĆOJ OPASNOSTI, KONTINUIRANO URUŠAVANJE SE MORA ZAUSTAVITI
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 10. Oct 2021. 16:10:13


Svim političkim predstavnicima u Bosni i Hercegovini, međunarodnim organizacijama, ambasadama u Bosni i Hercegovini, Visokom predstavniku, nevladinim organizacijama, intelektualcima i svima onima koji Bosnu i Hercegovinu doživljavaju kao svoju jedinu i istinsku domovinu da se probude i da svako u skladu sa svojim kapacitetom digne glas protiv bezobraznog urušavanja Bosne i Hercegovine.

Od Dejtona koji je zaustavio rat ali svojim rješenjima nije donio kvalitetan i održiv mir Bosna i Hercegovina je u najvećoj opasnosti.

Ista ona politika Radovana Karadžića i Ratka Mladića, koja je dovela do rata u Bosni i Hercegovini i zbog koje je ovaj kormilarski dvojac pravosnažno presuđen na doživotnu kaznu zatvora, te gotovo cijeli politički i vojni vrh presuđen na kazne dugogodišnjeg zatvora (a nekolicina i na doživotnu kaznu zatvora) za brojne ratne zločine uključujući i genocid u i oko Srebrenice, danas je na sceni oličena u političkoj aktivnosti Milorada Dodika i njegovih pristalica.

Nakon što je velikosrpska politika u namjeri da razbije Bosnu i Hercegovinu izvršila strašne zločine: masovna ubijanja, silovanja, mučenja i progone nesrpskog a najviše bošnjačkog stanovništva spriječena da ostvari svoj cilj najviše zahvaljujući Armiji Bosne i Hercegovine ali mora se priznati i vazdušnom djelovanju NATO pakta krajem avgusta i početkom septembra 1995. godine, u Dejtonu je 21. novembra Mirovnim sporazumom okončan rat u Bosni i Hercegovini koji je kasnije 14. decembra potpisan u Parizu. Ali taj sporazum sa svojim rješenjima nije omogućio razvoj Bosne i Hercegovine kao normalne i funkcionalne države.

Istim osnim snagama koji ratom nisu uspjeli razbiti Bosnu i Hercegovinu omogućio je da to u miru rade destabilizirajući Bosnu i Hercegovinu na svakom koraku.

Najava Milorada Dodika da će ukinuti suglasnost na formiranje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i na formiranje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća te da će sve ono što su visoki predstavnici dali u nadležnost Bosni i Hercegovini vratiti u nadležnost entitetu Republika srpska je do sada najozbiljniji udar na ustavni poredak Bosne i Hercegovine koji se ne smije dozvoliti.

Potrebno je objasniti da sve nadležnosti koje su visoki predstavnici dali Bosni i Hercegovini pored deset taksativno navedenih državnih nadležnosti su date na osnovu odredbe Ustava Bosne i Hercegovine o dodatnim nadležnostima.

KONTINUITET VELIKODRŽAVNOG PROJEKTA PROTIV DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE


Odredba člana 3. Ustava Bosne i Hercegovine se odnosi na nadležnosti države Bosne i Hercegovine.
Član 1. stav 1. govori o deset takstativno navedenih nadležnosti, ali ista odredba člana 3. u stavu 5. govori o dodatnim nadležnostima koje također pripadaju Bosni i Hercegovini
U odredbi o dodatnim nadležnostima stoji:
5. Dodatne nadležnosti
„a) Bosna i Hercegovina će preuzeti nadležnost u onim stvarima u kojima se o tome postigne saglasnost entiteta; stvarima koje su predviđene u Aneksima 5 - 8 Opšteg okvirnog sporazuma; ili koje su potrebne za očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti i međunarodnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine, u skladu sa podjelom nadležnosti među institucijama Bosne i Hercegovine. Dodatne institucije mogu biti uspostavljene prema potrebi za vršenje ovih nadležnosti.“
Visoki predstavnik je osoba koja može dati tumačenje, šta je to potrebno dati u nadležnost BiH da bi se ispunio sadržaj ove odredbe. Visoki predstavnik je ustanovljen Aneksom 10, a u članu 5. tog aneksa jasno i nedvosmisleno stoji da je on konačni tumač civilnog dijela Daytonskog sporazuma,
dakle svega osim Aneksa 1 koji se odnosi na vojnu implementaciju.

Milorad Dodik hoće da ukine te nadležnosti, na koje je pored ostalog data i saglasnost Republike srpske ponašajući se kao da ova izuzetno važna ustavna odredba o dodatnim nadležnostima koja čini slovo Dejtona ne postoji.

Dodikova najava državnog udara

Izjava Dodika da će u Narodnoj skupštini Republike srpske pokrenuti vraćanje svih nadležnosti koje su visoki predstavnici prenijeli na Bosnu i Hercegovinu ( a oni su to uradili koristeći ustavnu odredbu o dodatnim nadležnostima), te da će se se u slučaju da u tome budu spriječeni aktivirati priča o mirnoj disoluciji što je ustvari naziv za raspad BiH, odnosno za izlazak Rs-a iz Bosne i Hercegovine je najava državnog udara.

Nakon svih Dodikovih izjava da Bosnu i Hercegovinu ne voli i da nije njegova domovina, da mu Sarajevo nije glavni grad Bosne i Hercegovine, da je Bosna i Hercegovina Frankeštajn i nemoguća država te da joj želi što brži nestanak, te izjava da je ex Visoki predstavnik Valentin Inzko politička prostitutka, monstrum i kreten, kletve dabogda zemlja kosti izbacila ex Visokom predstavniku Pedi Ešdaunu, nazivanja aktuelnog Visokog predstavnika Kristijana Šmita turistom i lažnim Visokim pretstavnikom, te silnih rasističkih omalovažavanja bošnjačkog naroda u poslednjim izjavama došli smo do rubikona.

Ne može se više čekati i dozvoliti da jedna politička štetočina i kabadahija kao što je Milorad Dodik Bosnu i Hercegovinu uvede u novi rat. Ne možemo imati i mir u Bosni i Hercegovini i Milorada Dodika. Bosna i Hercegovina ne smije više biti taoc tog čovjeka.

Zato članovi Bosanske akademije nauka i umjetnosti „Kulin ban“ apeluju da:

Visoki predstavnik, predstavnici zemalja članica Kontakt grupe koji su i svjedoci potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, međunarodna zajednica, a prije svih Ujedinjene nacije i Evropska unija moraju zaustaviti Hitlera iz Laktaša tako što će se Milorad Dodik kao predstavnik neonacizma hitno suspendovati iz politike do kraja života a time dati i signal upozorenja njegovim istomišljenicima.

A naši politički predstavnici bez obzira kojoj stranci pripadaju, intelektualci, radnici, seljacim studenti, borci Armije Republike Bosne i Hercegovine, i svi oni kojima je Bosna i Hercegovina u srcu da moraju dići glas do neba da nas cijeli svijet čuje da ne damo našu jedinu domovinu Bosnu i Hercegovinu.