Predsjedavajući Predsjedništva BiH Komšić i član Predsjedništva Džaferović u Švedskoj na Međunarodnom forumu posvećenom sjećanju na Holokaust
BOSNA I HERCEGOVINA JE POSVEĆENA OČUVANJU SJEĆANJA I ISTINE O HOLOKAUSTU
Autor: B.net
Objavljeno: 13. Oct 2021. 14:10:51


DŽAFEROVIĆ: BOSNA I HERCEGOVINA JE POSVEĆENA OČUVANJU SJEĆANJA I ISTINE O HOLOKAUSTU: Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović na Međunarodnom forumu o sjećanju na Holokaust i borbi protiv antisemitizma u Malmeu

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je u poruci koju je uputio na Međunarodnom forumu posvećenom sjećanju na Holokaust i borbi protiv antisemitizma da Bosna i Hercegovina ostaje opredijeljena da čuva sjećanja na Holokaust i prenosi ih novim generacijama, kako se zločini ne bi ponovili.

“Želim na ovom mjestu potvrditi posvećenost Bosne i Hercegovine očuvanju sjećanja i istine o Holokaustu”, kazao je član Predsjedništva BiH.

Član Predsjedništva BiH Džaferović je kazao i da će inicirati istraživački projekat Memorijalnog centra u Srebrenici, koji bi bio realizovan u saradnji sa Jevrejskom zajednicom u Bosni i Hercegovini i ustanovama posvećenim izučavanju Holokausta, a s ciljem očuvanja sjećanja na Holokaust.

On je u svom obraćanju istaknuo i pozdravio činjenicu da su vlasti Kantona Sarajevo, u saradnji sa Jevrejskom zajednicom u Bosni i Hercegovini i Vijećem Evrope, organizovali da se u tri posljednja mjeseca ove godine, u tri srednje i tri osnovne škole, održi nastava o Holokaustu.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović učestvuje na Forumu u Malmeu na poziv premijera Švedske Stefana Lofvena, koji ga je i dočekao u svojstvu domaćina na samom početku događaja.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović će na marginama Međunarodnog foruma, u toku dana, imati susrete i sa drugim zvaničnicima koji učestvuju na ovom događaju.

KOMŠIĆ I DŽAFEROVIĆ NA VEČERI U ORGANIZACIJI ŠVEDSKOG PREMIJERA: Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović prisustvovali su večeri koju je organizovao Stefan Lofven, premijer Švedske, za zemlje učesnice Međunarodnog foruma o Holokaustu koji se održava sutra u Malmeu

Tom prilikom predsjedavajući Komšić je izjavio da je Holokaust kao jedinstven i sistemski planiran zločin protiv jednog naroda - Jevreja, ostavio trajne posljedice na društvo u kojem živimo.

Podsjetio je da je genocid počinjen nad Jevrejima, tokom postojanja kvinslinške Nezavisne Države Hrvatske, kao i zločini počinjeni nad Srbima i Romima, ali i brojnim političkim protivnicima tog režima, ostavio nesagledive posljedice i pokazao koliko ljudski um može biti opasan i zao.

Predsjedavajući Komšić istakao je da je to stvorilo obavezu da se borimo protiv svih oblika ideologija koje počinju na mržnji, segregaciji i netoleranciji.

Nažalost, i novija historija pamti stradanja i zločine koji su se desili u Bosni i Hercegovini tokom devedesetih. Genocid počinjen u srcu Evrope, u Srebrenici, koji je odnio veliki broj žrtava, još jednom je pokazao da velike zločinačke ideologije nisu prošlost, već i sadašnjost”, naglasio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

“Međunarodni forum posvećen sjećanju na Holokaust i borbi protiv antisemitizma prilika je da kao lideri zemalja iz kojih dolazimo razmijenimo iskustva i pošaljemo jasne poruke. Nažalost, fašizam i antisemitizam jačaju svugdje u svijetu i potrebno je blagovremeno djelovati kako bismo zajedničkim snagama spriječili njihovo širenje”, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.