GENERALI ARMIJE RBIH PODRŽALI PRIJEDLOG GRADONAČELNICE O SADRŽAJU SPOMENIKA
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 13. Oct 2021. 21:10:57


Članovi Udruženja generala BiH sastali su se danas sa gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić te joj pružili podršku kada je u pitanju izrada spomen-obilježja na Kazanima.

Saopštenje Udruženja generala BiH prenosimo u cjelosti:

Danas je delegacija Udruženja generala Bosne i Hercegovine imala zadovoljstvo susresti se sa uvaženom Gradonačelnicom Sarajeva Dr. Benjaminom Karić.

U srdačnom i toplom uvodnom razgovoru, razmijenjene su informacije o aktivnostima i historijatu Udruženja generala Bosne i Hercegovine, kao i aktivnostima i projektima gradske administracije i Gradonačelnice lično. Izražena je obostrana podrška i namjera za razvijanje i produbljivanje saradnje. Zahvalili smo se na podršci našem radu, koja je započela sa prethodnim gradonačelnicima prof. Dr. Ivom Komšićem i Abdulahom Skakom, a nastavila se sa aktuelnom gradonačelnicom.

Nakon uvodnog razgovora u kome smo zaključili da dajemo obostranu podršku, razgovarali smo i o trenutnoj situaciji u Sarajevu, te našoj Državi Bosni i Hercegovini. Gradonačelnica Karić je posebno istakla da u svim svojim aktivnostima i susretima težište daje promociji i prezentaciji Sarajeva kao regionalnog centra, multietničkog grada sa bogatom antifašističkom tradicijom, sa posebnim akcentom na to da je Sarajevo glavni grad Bosne i Hercegovine i jedan od domaćina ZOI. Sa posebnim zadovoljstvom podržali smo aktivnosti na promociji našega grada za jednog od domaćina ZOI 2030.godine.

Jako važna tema je bila i trenutna situacija u Bosni i Hercegovini gdje smo se u potpunosti usaglasili da ćemo se i ubuduće, svi u svom djelokrugu aktivnosti, nastaviti boriti za našu Bosnu i Hercegovinu, njen suverenitet, cjelovitost i državnotvornost i da je to prag ispod koga nećemo i nesmijemo ići.

Članovi delegacije Udruženja generala Bosne i Hercegovine su dali punu podršku uvaženoj Gradonačelnici Karić u njenim stavovima i aktivnostima na izradi Spomen obilježja na Kazanima, kojim će se odati dužno sjećanje i pijetet prema našim svirepo ubijenim sugrađanima na tom mjestu. Stava smo da su sve odluke i namjera, koje je Gradonačelnica iznijela po ovom pitanju, apsolutno ispravne i mi ih podržavamo. Takođe, od strane Gradonačelnice, predloženi oblik i sadržaj spomen obilježja je u potpunosti ispravan i sadrži sve potrebne podatke. Istaknuto je, sa naše strane, da su počinioci tog djela u najtežoj ratnoj 1993.godini, po naređenju tadašnjeg državnog i vojnog rukovodstva, odmah suđeni i presuđeni. Armija Republike Bosne i Hercegovina i njeno rukovodstvu su i u godinama kada smo se borili da odbranimo Bosnu i Hercegovinu i njene narode od agresije, sve činila da sačuva svoju čast i dostojanstvo. Izrazili smo svoju rezigniranost stavovima pojedinaca koji su svojim javnim nastupima željeli da utiču na Gradonačelnicu Karić u svojoj nakani da se realizuje izgradnja ovoga i ovakvog spomen obilježja.

Na kraju ovoga sadržajnog razgovora Gradonačelnica Dr. Benjamina Karić je dala punu podršku radu našega udruženja, a članovi delegacije Udruženja generala Bosne i Hercegovine su dali punu podršku radu Gradonačelnice uz dogovor za što bližu saradnju i zajedničke aktivnosti.