EDHEM PAŠIĆ, penzionisani diplomat i dugogodišnji ambasador Bosne i Hercegovine govori o samitu u Beogradu
VUČIĆ ZABORAVIO TITA, A DODIK U ANALIMA SVJETSKIH SKANDALA
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 14. Oct 2021. 13:10:25
Edhem Pašić (Foto: Elman Omić - Anadolu Agency)


Penzionisani diplomat i dugogodišnji ambasador Bosne i Hercegovine Edhem Pašić izjavio je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) kako je Srbija zloupotrijebila i postala najveći dobitnik samita Pokreta nesvrstanih u Beogradu, a kako je BiH najveći gubitnik jer je dopustila da je na tako važnom skupu predstavlja Milorad Dodik.

Pašić je u bogatoj diplomatskoj karijeri svojevremeno prisustvovao svim samitima Pokreta nesvrstanih i bio je svjedok i akter djelovanja te multilateralne organizacije koja je u ponedjeljak na samitu u Beogradu obilježila jubilej 60. godišnjice osnivanja.

On je u razgovoru za AA komentirao skup koji je u glavnom gradu Srbije okupio delegacije 120 članica Pokreta nesvrstanih sa posebnim osvrtom na učešća predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i šefa ruske diplomacije Sergeja Lavrova.

Azija i Afrika slavili Tita kao bijelog i poštenog čovjeka iz Evrope

“Pokret nesvrstanih je jedna od najjačih organizacija koja je formirana u svoje vrijeme kada je na sceni bila žestoka blokovska podjela, kada je opasnost nuklearnog rata stalno visila nad zemaljskom kuglom. Dakle, taj Pokret je, kao što je poznat, formiran na Brionima, između tada velikih svjetskih lidera Tita, Naresa i Nehrua. Prvi zadatak je bio da okupi sve miroljubive zemlje u svijetu i da se suprotstave blokovskoj podjeli tadašnjeg svijeta. U razvoju Pokreta kasnije će važnu ulogu igrati jugoslovenska diplomatija. Tvorac te diplomatije, s kojim sam ja imao sreću da krenem u mom poslu, bio je čuveni ministar vanjskih poslova Koča Popović, veliki Jugoslaven, univerzalac i čovjek koji je osudio agresiju na našu zemlju“, kazao je Pašić.

Ističući kako se na plećima takve organizacije jugoslavenski čelnik Josip Broz Tito u svijetu plasirao kao jedan od velikih svjetskih lidera koji je tako okupio svijet iz Azije i Afrike koji je mnogo propatio zbog kolonijalne politike velikih evropskih sila, Pašić je kazao da je lično bio svjedok kako je taj azijski i afrički svijet u Titu vidio bijelog i poštenog čovjeka koji ih smatra sebi ravnim.

“Sa tim zemljama će Tito steći jedan neopisiv prestiž i povjerenje, svoju će zemlju učiniti sretnom i čuvat će svjetski mir“, rekao je Pašić koji je od 1976. godine do agresije na BiH bio u samom vrhu državnog aparata Jugoslavije, a poslije agresije je bio šef kabineta prve bosanskohercegovačke vlade na čelu sa Hasanom Muratovićem, da bi potom bio ambasador u Kuvajtu te šef Ureda za posebne diplomatske aktivnosti (ambassador-at-large).

Sve se mijenja, pa i Pokret nesvrstanih

Pašić se slaže da Pokret nesvrstanih zemalja postoji, ali da je njegov politički utjecaj daleko od onoga iz prvih decenija njegovog postojanja te pojašnjava da se svijet mijenja, uključujući i taj pokret.

“Vodeće svjetske sile SAD i Sovjetski savez su činili sve što su mogli da na najsuptilnije diplomatske načine privuku što je moguće više tih zemalja. To su zemlje u razvoju kojima trebaju projekti i koje imaju ekonomske i druge interese. Međutim, Tito i svi drugi, uključujući Egipat, Alžir, Indiju, uspjeli su uvijek da održe tu ravnotežu između ta dva nastojanja, da pokret ostane svoj i da ne bude ni sovjetski ni američki“, rekao je Pašić.

Podsjetivši kako je Tito i na samitu u Havani 1979. godine u historijskom govoru poslao snažne poruke svijetu, Pašić je kazao da je i lično bio na tom samitu na kojem je kubanski lider Fidel Castro učinio sve da Pokret baci u ruke Sovjetskog saveza.

“Sve se mijenja, pa i Pokret. Nesumnjivo je da je to velika organizacija sa 120 zemalja i da se ta organizacija ponovo okuplja, unatoč tome što je mnogi pokušavaju prigrabiti da služi njihovim interesima. Vidjeli smo taj veliki događaj u Beogradu. To je jedan od najvećih multilateralnih događaja u savremenom svijetu. Pokret će sigurno ponovo naći sebe kako bi na osnovu tog velikog historijskog iskustva i naslijeđa radio da sačuva svjetski mir i bezbjednost i da omogući što pravedniju ekonomsku raspodjelu u svijetu“, poručio je Pašić.

Srbija najveći dobitnik, a BiH gubitnik samita u Beogradu


Pašić je dalje kazao da je njegovu pažnju na samitu u Beogradu posebno privukao govor srbijanskog predsjednika Vučića.

“Ne mogu nikako da sebi objasnim, kako to da je Vučić rekao da je Beograd bio i ostao grad mira i da je pozdravio sve one koji vole mir, a da ni jednom riječju nije spomenu Tita i te slavne ljude koji su napravili Pokret nesvrstanih. Da nije bilo tih slavnih ljudi, ni on ne bi imao tu priliku, ja ću tako reći jer tako vidim, da zloupotrijebi taj Pokret. To je zloupotreba“, smatra Pašić.

On je izrazio žaljenje što BiH na samitu nije predstavljena onako kako je trebala biti jer tvrdi da je to bila kolosalna prilika za našu zemlju, za našu diplomatiju. Dodao je da su Dodik i Vučić tu priliku prihvatili i iskoristili da predstavljaju BiH na svoj način.

“Žao mi je što sada u scenogramima 120 država postoje sadržaji takvi kakve su im o nama izdiktirali Vučić i Dodik. Zna se kakav je njihov odnos prema nama, neiskren i pun zloupotreba. Prema tome, još jednom želim reći da je najveći dobitnik sa tim zloupotrebama Beograd, a da je najveći gubitnik BiH. Mislim da Dodik u svoj njegovoj destrukciji nikad nije dobio od svojih kolega u Predsjedništvu bolji poklon od ovog da on tamo predstavlja Bosnu“, kazao je Pašić.

Dodik u analima svjetskih diplomatskih skandala

Dodikovo učešće na samitu i izjava da predstavlja entitet Republiku Srpsku, a ne BiH, Pašić smatra apsolutnim diplomatskim skandalom koji će uči u anale svjetskih skandala.

“Može se reći da je to i više od diplomatskog skandala. Njegov opus u zadnjih nekoliko godina je opus koji je veliko poniženje, ne samo za nas, nego je najveće poniženje za Srbe, za srpsku kulturu, za srpsku humanu misiju koju ti naši susjedi ovdje nose sa sobom. On je veliko i strašno poniženje i za Pravoslavnu crkvu“, rekao je Pašalić koji je dodao da je dvije decenije živio u Beogradu i upoznao mnogo dobrih prijatelja u tim krugovima.

Podsjetio je Pašić da je groznim skandalom ocijenio i ranije otkazivanje dobrodošlice šef ruske diplomacije Lavrovu u Sarajevu od strane dvojice članova Predsjedništva BiH.

“I za taj skandal sam tada kazao da je odgovorna i naša bosanska diplomatija, Poslije takvog skandala je neko trebao da da ostavku, međutim niko to nije učinio. I danas mislim da bi zbog ovog neodlaska u Beograd trebalo biti postavljeno pitanje ostavki. Nismo u takvoj situaciji i poziciji da sebi dozvolimo da jedan tako veliki svjetski događaj prepustimo nekom tko se zove Milorad Dodik“, poručio je Pašić.

On je istakao da mu je žao što se BiH diplomatski neobjašnjivo ponijela po sindromu “uvrijeđene seoske mlade“ i odlučila ne prisustvovati tom skupu.

O ruskom utjecaju na Balkanu, porukama Turske i Dodikovoj destruktivnosti

Na samitu u Beogradu u ulozi posmatrača je učestvovao i ruski ministar vanjskih poslova Lavrov, što Pašić ne smatra dobrim za ideju Pokreta i stavlja to u okvir poremećenosti odnosa na svjetskom planu te naglašava da je dobro da se Rusija javlja kao partner ali da Pokret nesvrstanih nikako ne smije pasti njoj u zagrljaj.

“Jako je važno da partner nesvrstanom pokretu bude i jedna sve veća i sve prestižnija Turska. Govor turskog ministra vanjskih poslova, a ja sam ga pomno propratio, je bio zaista visokodržavnički i poruke koje smo čuli su izuzetno važne za okupljanje pokreta i da se u njemu stvori jedna masa koja neće dozvoliti da Rusija prigrabi taj pokret pod svoje okrilje“, rekao je Pašalić.

Pašić se nada da će prestižne zemlje u nesvrstanom pokretu napraviti jedan program i smjestiti Rusiju gdje joj je mjesto.

“Rusija normalno želi da bude važan igrač na međunarodnom planu, međutim evo podsjetimo samo da poštovani ruski predsjednik Vladimir Putin nikada nije primio Predsjedništvo BiH u Moskvi, niti je došao u Sarajevo, a redovno prima Dodika i sve što ga više prima, Dodik je sve više destruktivan i to nije uredu ni za nas ni za budućnost pokreta nesvrstanih“, kazao je Pašić.

O vidljivim intencijama Rusije da jača utjecaj na Zapadnom Balkanu Pašić je kazao da niko ne bi trebao protiviti ako on bude izbalansiran i vođen preko poštenih ljudi.

“Ukoliko Dodik i dalje bude glavni igrač Rusiji, onda će ruski utjecaj na Balkanu biti vrlo krizni i sigurno će alarmirati i ostatak svijeta da zauzme drugačiji stav prema Rusiji. Ruska kultura je za sve nas veoma važna. Niko od nas u BiH, svih vjera i nacija, ne postoji, a da nije stasao na ruskim klasicima, sa Tolstojem, Dostojevskim i Gorkim. E sad, svu tu veliku humanu ideju velike ideje Rusije staviti u ruke kojekakvih Dodika je zaista poremećeno i to je zaista najgore što se događa u našem savremeno opterećenom svijetu“, rekao je Pašić.

Historijska prilika za Azerbejdžan i Pokreta nesvrstanih

Ulogu predsjedatelja Pokretom nesvrstanih preuzeo je Azerbejdžan za kojeg Pašić kaže da je respektabilna država u međunarodnim odnosima sa dobrim odnosima i na Balkanu.

“Azerbejdžan ima historijsku priliku i volio bih da je iskoristi da spasi Pokret koji je na raskrsnici gdje su Lavrov i Rusija i mnogi ostali. To bi mogao Azerbejdžan bude li vodio mudru državničku politiku obnove odnosa sa glavnim osnivačima pokreta“, kazao je Pašić.

On je dalje kazao da važnu ulogu u Pokretu mogu imati mnoge zemlje, uključujući zaljevske zemlje koje vode politiku mira, te je dodao da tu prvenstveno misli na Saudijsku Arabiju jer ga raduje što ta zemlja sve više uspostavlja iskrenu saradnju sa utjecajnom Turskom.