Senada Beglerović Leković, pjevačica
PONOVNI NASTUP U CRNOJ GORI
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 18. Oct 2021. 16:10:44


Nakon vrlo zapaženog solističkog koncerta od prije dvije godine, bosanskohercegovačka pjevačica Senada Beglerović-Leković, svojim vrlo kvalitetnim i nadahnutim interpretacijama, ponovo će nastupiti u ovoj zemlji te će, pored novIh pjesama koje je snimila na svom albumu „Čuj kako vjetar odnosi“, publiku u CG počastiti izvedbama brojnih tradicionalne pjesme iz bogate riznice bosanskohercegovačkog muzičkog stvaralaštvaoduševila, ali i pjesama iz Crne Gore, Sandžaka...

Naime, ona će u rganizacji Javne ustanove „Muzeji i galerije Budve“, u ponedjeljak, 18.oktobra ove godne, na manifestaciji „Muzčko veče Senade Beglerovć-Lekvić“, nastupiti u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“ u Budvi. Njeni gosti bit će Miloš Boreta, ženska klapa „Harmonija“ iz Budve i Muhamed Zlatan Hrenovica, sarajevski boem, publicista i autor brojnih kompozicija pisane poezije i šansona, autor većine pjesama koje je Senada snimila na svom albumu. Program će moderirati Dušica Vugdelić.

- Radujem se novom susretu sa crnogorskom publikom, kaže Senada Beglerović-Leković. Vjerujem da se i na ovom koncertu, kao onom od prije dvije godne, neće praviti razlika između nas na sceni i publike, te da ćemo i ovaj put svaku od pjesama koju započnemo publika, horski, pjevati sa nama.

Inače, Senada Beglerović-Leković, od 1965. godine, kao članica Kulturno umjetničkog društva „Ivo Lola Ribar“, počela se družiti sa pjesmom. Na brojnim koncertima društva, ljepote naše tradicionalne pjesme sevdalinke pronosila je širom Svijeta i tako na najbolji način bila ambasador naše zemlje. Ova tiha i nenametljiva žena u svojim arhivama ima tri odlikovanja Saveza kulturno umjetnčkih društava BiH, tri internacionalne nagrade, a krajem 1973.godine odlikovana je i sa Titovom medaljom rada za amaterski rad i pjevanje. Iza sebe, također, ima stotinjak pjesama snimljenih za Arhiv Radio Sarajeva, nastupala je i nastupa u brojnim radio i TV emisijama... U vrijeme kada se između porodice i estradne karijere trebalo opredijelit za jedno, ona se opredjelila za porodicu. No, nikada nije bježala od pjesme. Kad god je imala priliku uzimala je mikrofon u ruke i pjesmom liječila one kojima je muzička terapija bila potrebna.