Otvoreni poziv Reisu-l-uleme (1993-2012) dr. Mustafe Cerića visokom predstavniku Christianu Schmidtu
POZIVAM VAS U IME MOG NARODA, KOJI JE U STRAHU OD NAJAVA NOVOG SRPSKOG GENOCIDA DA ZAUSTAVITE OPASNO DIVLJANJE MILORADA DODIKA
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 18. Oct 2021. 21:10:42
Pozivam vas, gospodine Šmit, da mom narodu javno i otvorono kažete da li ste sposobni da koristite ovlasti visokog predstavnika, koji ima mandat da zaustavi svaki pokušaj narušavanja mira i stabilnosti u našoj zemlji nakon genocida i Daytonskog mitovnog sporazuma.
Ako jeste, onda djelujte dok nije prekasno!


Poštovani gospodine Šmit,

Pozivam vas u ime mog naroda, koji je u strahu od najava novog srpskog genocida da zaustavite opasno divljanje Milorada Dodika.

Pozivam vas da oduzmete političku moć Miloradu Dodiku prije nego što ostvari svoj suludi lični poduhvat narušavanja mira, sigurnosti i stabilnosti u Bosni i regionu!

Pozivam vas, gospodine Šmit, da mom narodu javno i otvoreno kažete da li ste sposobni da koristite ovlasti visokog predstavnika, koji ima mandat da zaustavi svaki pokušaj narušavanja mira i stabilnosti u našoj zemlji nakon genocida i Daytonskog mitovnog sporazuma.

Ako jeste, onda djelujte dok nije prekasno!

Ako niste sposobni, kažite nam da se sami snalazimo jer moj narod ne može podnijeti još jedan genocid, ne može podnijeti silovanje žena, ne može podnijeti nove koncetracione logore.

Ovo što je Milorad Dodik danas pjevao uz harmoniku u Predsjedištvu bosanske države nije pjesma za veselje već je to treba, kojom se najavljuje progon i pogrom mog naroda zato što je musliman!

Milorad Dodik vrijeđa moj narod na osnovu vjere, pozivajući tako ekstremne četnike u srpskom narodu na nasilje protiv muslimana.

Zbog toga, gospodine Šmit, pozivam vas da smijenite Milorada Dodika ne samo u ime žrtava genocida, već i u ime demokratske Njemačke, u ime europske časti, u ime savjesti čovječanstva.

Milorad Dodik je prešao sve granice normalnog ponašanja!

S uvjerenjem da imate hrabrosti da zaustavite Dodika od daljneg divljanja na štetu i srpskog naroda, primite izraze mojeg osobnog poštovanja!

POST SCRIPTUM
Gospodine Šmit, žao mi je ali vam moramo reći da vašim dolaskom Bosna je u najtežej i najopasnijoj krizi od Daytona zato što niste osigurali podršku Rusije i Kine.

Ne znam da li ste to svjesno ili nesvjesno propustili, ali morate biti svjesni da snosite veliku odgovornost za ono što se sada događa i što će se dalje događati ako ne zaustavite Milorada Dodika u njegovom pohodu na suverenitet i teritorijalni integritet bosanske države.

Gospodine Šmit, moj narod je danas u sličnoj situaciji kao što su bili Srebreničani kad su tražili spas pred zatvorenom kapijom holandskog Unprofora.

Mi smo se naslušali izvinjenja za propuste međunarodne zajednice u Bosni od kojih je najtužnije obrazloženje da je holandski bataljom bio deset posto odgovoran za srebrenički genocid!

Puno pamtimo da bismo danas bili ravnodušni prema zapaljivoj retorici Milorada Dodika!

Mustafa Cerić, Ph.D.
Reisu-l-ulema (1993-2012)