Sastanak SDP-a u Delegaciji EU: Dijalog s ljudima koji narušavaju ustavni poredak BiH nije moguć
MIJATOVIĆ POZIVAO NOVOG V.D. GLAVNOG TUŽIOCA MILANKA KAJGANIĆA DA NA FORMIRANI PREDMET KRENE RADITI SVOJ POSAO
Autor: NAP
Objavljeno: 22. Oct 2021. 15:10:06
Apelovali smo i zaključili, kao i milion puta ranije u javnosti, da sve razgovore unutar BiH a koji se tiču države BiH vratimo u institucije BiH, a ne po kafanama s nacionalnim liderima i da je jedan od razloga zašto smo danas u ustavnoj krizi je upravo to što su radili u prethodnom periodu (Foto: NAP)


Delegacija SDP-a obavila je shodno zaključcima Predsjedništva SDP-a sastanak kod ambasadora Johanna Sattlera, šefa Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini.

Potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović kazao je nakon sastanaka da su na ovom susretu iznijeli vrlo jasan stav da je narušen ustavni poredak BiH, da odluke NSRS od prije dva dana su apsolutno antidejtonske i antiustavne i da oni kao SDP BIH više neće čekati nego krenuti u akciju.

„To podrazumijeva jednu akciju lobiranja kod članstva Socijalističke internacionale, Partije evropskih socijalista i danas smo tražili da se dijalog o svim ključnim pitanjima, a danas prevashodno o očiglednom narušavanju ustavnog poretka, vrati u institucije BiH. Apelovali smo i zaključili, kao i milion puta ranije u javnosti, da sve razgovore unutar BiH a koji se tiču države BiH vratimo u institucije BiH, a ne po kafanama s nacionalnim liderima i da je jedan od razloga zašto smo danas u ustavnoj krizi je upravo to što su radili u prethodnom periodu“, kazao je Mijatović.

Odgovarajući na pitanje kakav je odgovor uslijedio od Sattlera Mijatović je kazao da je 'svakako nama više stalo do naše države nego njima'.

„Sigurno nisu zabrinuti koliko smo mi. Ono što se nadam je da će prenijeti našu poruku zvaničnicima u Brisel i da iz njihove faze zabrinutosti krenemo na djelovanje unutar BiH, a kolega Bećirović i ja smo ih molili da nema više dijaloga s ljudima koji narušavaju ustavni poredak BiH. To nisu partneri ni njihovi ni BiH“, kazao je Mijatović.

Govoreći o očekivanjima oko eventualnog hapšenja Milorada Dodika kazao je da je to pitanje za institucije BiH i Tužilaštvo BiH.

„Opet shodno zaključcima Predsjedništva BiH pozivamo novog v.d. glavnog tužioca Milanka Kajganića da na formirani predmet krene raditi svoj posao“, kazao je Mijatović.

Ovom sastanku u Delegaciji EU prisustvovali su i Denis Bećirović, Benjamina Karić, Ivan Boban i Nerin Dizdar. Lider SDP-a Nermin Nikšić iz opravdanih razloga bio je spriječen doći na ovaj sastanak.