SIFET PODŽIĆ OSTAJE MINISTAR ODBRANE BIH
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 26. Oct 2021. 18:10:32


Odluka o potvrđivanju Podžićeve smjene dobila je podršku 7 poslanika, 20 je glasalo protiv, dok suzdržanih nije bilo.
Sifet Podžić ostaje ministar odbrane Bosne i Hercegovine.

Odlučio je to Predstavnički dom Parlamenta BiH na današnjoj sjednici, na kojoj nije bilo dovoljno "ruku" za Podžićevu smjenu.

Odluka o potvrđivanju smjene ministra odbrane BiH na današnjoj sjednici dobila je podršku 7 poslanika, dok je 20 bilo protiv. Suzdržanih nije bilo.

Smjenu je, podsjetimo, 6. oktobra inicirao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, zbog Podžićeve odluke da odgodi zajedničku vojnu vježbu OS BiH i Vojske Srbije, koja je na Manjači kod Banjaluke trebala biti održana od 9. do 16. oktobra.

Obrazlažući zašto je pokrenuo smjenu Podžića, Tegeltija je danas rekao da su razlozi za to kršenje Zakona o odbrani, a ne politički i lični.

Tegeltija je naglasio da je Podžić spomenutu vježbu odgodio "jednostranom odlukom koja je donesena izvan ovlaštenja ministra odbrane i predstavlja nedemokratski odnos prema Srbiji".

Inače, današnjoj sjednici Predstavničkog doma, odnosno konkretnije samo trećoj tački dnevnog reda koja se ticala smjene ministra Podžića, nakon nekoliko mjeseci bojkota prisustvovali su poslanici iz SNSD-a. No, na prethodnim i tačkama dnevnog reda koje su uslijedile odlučili su da izađu iz sale.

S druge strane, poslanici opozicije iz RS-a (SDS, PDP, DNS) uopšte ne prisustvuju sjednici Predstavničkog doma, iako se u vrijeme njenog održavanja nalaze u zgradi Parlamenta BiH.

Podžić: Namjere su mi bile iskrene, ljudske i profesionalne i opet bih isto učinio


Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić je, nakon što Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije izglasao odluku o njegov smjeni, rekao da nije prekršio Zakon o odbrani BiH kada je donio odluku kojom je odgođena vojna vježba koju su planirale Oružane snage BiH i Vojska Srbije na Manjači od 9. do 16. oktobra 2021. godine.

Zbog takve odluke predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija zatražio je donošenje odluke o potvrđivanju smjene ministra odbrane BiH.

- Moje namjere kada sam odlagao vježbu između Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije bile su iskrene, ljudske i profesionalne da bih zaštitio živote i zdravlje naših vojnika, a pogotovo u toj sedmici kada sam donio odluku imali smo jednu sahranu u Doboju i jednu dženazu u Bratuncu. Žao mi je što je to otišlo na ovaj politički nivo - rekao je Podžić.

Navedenu vježbu je odložio zbog epidemiološke situacije i malog broja vakcinisanih pripadnika Oružanih snaga BiH.

- Kada sam vidio današnje cifre zaraženih u Srbiji i Bosni i Hercegovini i danas poslije svega ovoga ponovo bi donio istu odluku. Danas me najviše razočaralo spominjanje tolikih krupnih riječi, kršenje Ustava, zakona, međunarodnih konvencija itd. Učestvovao sam u pisanju Zakona o odbrani i veoma dobro ga poznajem i odgovorno kažem da ni jedan stav, član ovog Zakona nije prekršen pri donošenju navedene odluke - naglasio je Podžić.