CAR SE SASVIM OGOLIO
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 26. Oct 2021. 21:10:40
Mnogo čega se, naš Bakir odricao u našem unutrašnjem političkom životu u korist svojih koalicionih partnera, prefriganih, lukavih i znanih nacionalističkih poriva i krtica, kako Milorada isto i Čovića, sve na štetu i svoga Naroda i jedine nam domovine.


Dok Vučić predlaže Dodiku pokretanje dijaloga sa Bošnjacima i distanciranje od HDZ-a, dotle se ovaj velikosrpski nacionalista u javnosti i konačno prestavlja kao “ogoljeli car“.
U svome posljednjem intervju za njemački “Der Spiegel“ jasno izjavljuje: “Da ne želi živjeti sa muslimanima“!

Dakle, njihov projekat velike Srbije, u kontinuitetu njihovo velikosrpsko nacionalističko djelovanje, laktaškog đilkoša, guslara, diktatora i despota, Milorada Dodika i slatkorječivog, licemjernog smiješka i lukavoga predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, redovno iznosi na vidjelo njihove zle namjere prema našoj jedinoj domovini Bosni i Hercegovini.

Dok se sa svojim suludim idejama i drakonskim nakanama da uz “harmoniku i gusle “ otsvira i posljednju odu vapaja i propasti same genocidne tvorevine Republike srpske, morao je velikosrpski Doda da otrči u Beograd i kod svoga mentora “velikoga“ Aleksandra potraži rame za plakanje.

Osjetio je Milorad da mu se crno piše, da se pripremaju određene mjere, koje bi ga uspokojile uz svijeće i vječnu pamjat, na njegove švercerske dane po beogradskim ulicama, uz napredak na političkoj sceni na suludoj doktrini njegovog uzora koji je liječio i sve njihove luđake, ali ga nažalost sada nema da pomopgne i njemu.

Vjerovatno će se i guslar iz Lakitaša morati preseliti u znojem, kriminalom i lopovlucima stečenu vilu na Dedinju i neka tamo gudi uz gusle i harmoniku sa svojim mentorom Vučkom, uz borbene velikosrpske pjesme preko Drine i Gazimestana sve do Soluna.

DODIK - VUČIĆ: Združena namjera
(Ilustracija: Šukrija Meholjić)


Svaka šala na stranu, poštovani i dragi moji Bošnjaci i komšije, krajnje je vrijeme da se uozbiljimo, kako bi se sačuvali od ovih ubitačnih nacionalističkih vjetrova, kako smo se čuvali i od granata koje su isto tako dolazile sa istoka.

Nužno je da nas i trajno napuste i vjetrovi i granate, da nas konačno obasja i to sunce sa istočnog izvorišta.

Bakir Izetbegović po običaju se uvijek odriče prava prvoga poteza

Da li da Bakir prihvati poziv i odlazak u Beograd na još jednu šahovsku partiju sa Aleksandrom Vučićem?
Nisam ga pitaj ni za rezultat prethodne partije, jer dovoljno poznavajući i jednog i drugom ishod mi je poznat, u korist Aleksandra.

Posebno znajući, i ako je Bakir, napokon, počeo igrati bijelim figurama, Bakir Izetbegović po običaju se uvijek odriče prava prvoga poteza, što znači da bi zaigrao crnim figurama, kao što Vučić u Beogradu redovno igra bijelim figurama na pobjedu.

Mnogo čega se, naš Bakir odricao u našem unutrašnjem političkom životu u korist svojih koalicionih partnera, prefriganih, lukavih i znanih nacionalističkih poriva i krtica, kako Milorada isto i Čovića, sve na štetu i svoga Naroda i jedine nam domovine.

Dakle, nikada dovoljno pameti i spoznaja, da se mnogi šahovski aksiomi odnose na krajnju vrijednost u ljudskom značenju u poruci GENS UNA SUMUS / JEDAN SMO ROD, što je u susretima sa velikim nacionalistima, teško razumljiva i primjenjljiva.

Dakle, Bakir Izetbegović je, ničim izazvan, izvijestio javnost da planira put u Beograd, na još jednu partiju šaha sa Aleksandrom Vučićem.

Da poigra partiju šaha, njegovo je pravo drage i poštovane moje vrle komšije, naši Bošnjaci, ali pregovarati u vaše ime i sa Vučkom i Dodikom, pitam se da li ste ga ovlastili?

Kao bosanski Srbin i patriote ove nam jedine domovine, kao visoki intelektualac i dobar šahista, poliglota i graditelj velike nam bivše zajedničke domovine, ne bih htio davati savjete i preporuke našem Bakiru Izetbegoviću.

Primiran sam citirati iz reda Bošnjaka, uvaženog i veoma znanog i aktivnog našeg parlementarca, doktora Bećirevića, koji navodi pet razloga za Bakira u vezi posjete Beogradu, a neka naša javnost daje svoj sud o svemu ovome:

“Sa Vučićem trebaju razgovarati Komšić i Džaferović, a ne Vi! Vaš odlazak u Beograd je degradiranje organa BiH”!
Odnose između Srbije i Bosne i Hercegovine treba uređivati na način kako to priliči susjedima i državama članicama Ujedinjenih nacija, a ne na plemensko-etničkim osnovama. Za državu Bosnu i Hercegovinu neprihvatljive su teze o „sređivanju srpsko-bošnjačkih odnosa“ i „srpsko-bošnjačkom dijalogu“. To je opasna podvala državi Bosni i Hercegovini i krajnje je vrijeme da se prestane s takvom licemjernom politikom./završen citat/

Među brojnim argumentima, navest ću Vam, za početak, samo pet (5) osnovnih:
1. Prihvatanjem Vučićeve teze o „srpsko-bošnjačkom sređivanju odnosa“ i „srpsko-bošnjačkom dijalogu“ Vi biste, gospodine Izetbegoviću, promovirali Vučića kao predsjednika svih Srba. Vučić je predsjednik Srbije, a ne predsjednik svih Srba. On može zastupati samo građane Srbije, ali nikako nema pravo pokušavati biti predsjednik dijelu državljana nezavisne i suverene države Bosne i Hercegovine.
2. Nikakve političke podvale iz Srbije ne mogu zamijeniti suštinsku činjenicu da države fukcioniraju u jasno definiranim odnosima internacionalnog ili međudržavnog prava. Ne zaboravimo, to važi i za Bosnu i Hercegovinu i za Srbiju. Sa svojim pravima, obavezama, organima i institucijama ravnopravni subjekti su isključivo naše države – to nije pojedinačno nijedan narod ili stranka. Zato Vučićeva adresa za razgovor nisu pojedinačno bošnjački, srpski ili hrvatski „lideri“ već isključivo legalni organi države Bosne i Hercegovine.
3. Srbijanske vlasti moraju dokazati da prihvataju Bosnu i Hercegovinu kao državu i da se prema njoj odnose kao prema državi. S druge strane, odnosi naroda ili etnija, u ovome slučaju Bošnjaka i Srba, spadaju u jednu drugu sferu odnosa i ne smiju se nikako nadrediti državnim odnosima.
4. Nužno je razlikovati političko-pravnu razinu odnosa između dvije nezavisne i internacionalno priznate, suverene države, od kulturno-historijske i etničko-religijske razine egzistiranja naroda u Bosni i Hercegovini i Srbiji.
5. Krajnje je vrijeme, da zvaničnici Srbije prema državi Bosni i Hercegovini počnu iskazivati iskren i korektan državnički odnos, a ne poticati etničko-religijski nivo komunikacije i na taj način marginalizirati državu i državne organe Bosne i Hercegovine, zakljućio je Bećirević.

Eto, ovoliko za vas, dragi moji sugrađani i moje drage komšije, sa vama sam se rodio i uz vas živio na lijepom lokalitetu sarajevskog Vratnika i na mjestu odakle je njemački oficir u filmu “Valter brani Sarajevo“ upravo pokazivao svojima na panorama Sarajevo uz izjavu “Das ist Sarajevo“.

Dakle cijelo je Sarajevo bilo jedinstveno i borilo se protiv fašizma, a pitamo se da li smo mi danas sposobni isto tako da se odupremo postojećem i nadolazećem nacionalizmu u sopstvenim redovima, koji je ubitačniji od svakoga fašizma.