U susret 13.Festivalu "Sevdalinko u srcu te nosim"
ŽELJO MOJA
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 01. Nov 2021. 20:11:16
Plakat festivala "Sevdalinko u srcu te nosim"


Nedavni susret sarajevskog sevdalije Mesuda Kreštalice i vrsnog umjetnika na harmonici Baneta Vasića iz Beograda, rezulturao je njihovoj saradnji čiji će rezultat publika imati prilike da vidi i čuje na ovogidišnjem 13. Festivalu narodne muzike „Sevdalinko u srcu te nosim“, kojeg, tradicionalno, organizuje Udruženje muzičkih umjetnika iz Tuzle. Naime, na tekst Envera Šadinlije „Željo moja“, Kreštalica je napisa muziku, a vrlo dopadljv aranžman Bane Vasić.

Bane Vasić i Mesud Krestalica


- Sa Banetom Vasićem uvezao me moj sin Adnan, profesor harmonike, a sa kojim on poodavno druguje i sarađuje, kaže Mesud Kreštalica.Poodavno je tinjala želja da se na nekom mom projektu nađe ime vrsnog umjetnika Vasća koji iza sebe ima veliki broj nezaboravnih, hitova koje je pisao za najpopularnije estradne zvijezde i snimao ih u sopstvenom muzičkom studiju, a koje „pale“ i „žare“ estradnom scenom. Velika mi je čast nastupiti na tuzlanskom festivalu. Trudit ću se da opravdam ukazano povjerenje organizatora te da prisutnu publiku i one širom Svijeta koji, putem malih ekrana, budu pratili festival počastim dobom pjesmom i dobrom interpretacijom. Želim da zajedno sa onima koji tek stupaju na estradnu scenu, na najbolji način, promovišem našu tradicionalnu pjesmu sevdalinku i pjesme koje su pisane u njenom duhu. Nisam opterećen nagradama. No, zašto kriti. Imam pjesmu koja, zasigurno, zaslužuj neku od nagrada.

Mesud Kreštalica


Inače, 13. Festival naodne Muzike „Sevdalinko u srcu te nosim“, počinje u utorak, 02. novembra sa Međunarodnim takmičenjem harmonikaša. Dan kasnije slijedi takmičenje pjevača i autora novih pjesama pisanih u duhu naše tradicionalne pjesme sevdalinke. Mesud Kreštalica učestvovat će u takmičarskoj, ali i na revijalnoj noći u okviru koje će se, u četvrtak, predstaviti brojne estradne zvijezde koje na najbolji način baštine sevdah i sevdalinku.