THE GUARDIAN O IZVJEŠTAJU VIJEćA SIGURNOSTI: SCHMIDT UPOZORAVA DA BIH PRIJETI RASPAD
Autor: Fena
Objavljeno: 02. Nov 2021. 15:11:59

Ovo je jednako odcjepljenju - napisao je Schmidt u izvještaju dostavljenom generalnom tajniku UN-a Antóniju Guterresu u petak. Kazao je da Dodikovi postupci ugrožavaju ne samo mir i stabilnost zemlje i regije, već - ako na njih ne odgovori međunarodna zajednica - mogu dovesti do poništavanja samog Dejtonskog mirovnog sporazuma.
(Foto: Nihad Ibrahimkadić - Anadolu_Agency)


Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt upozorio je da je BiH u neposrednoj opasnosti od raspada i da postoji "vrlo stvarna" mogućnost novih sukoba, piše britanski list The Guardian.

U izvještaju koji bi Schmidt trebao podnijeti Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, prvom takvom od kada je 1. augusta imenovan na tu dužnost, navodi se da ukoliko separatisti iz Republike Srpske izvrše svoju prijetnju ponovnom stvaranjem vlastite vojske, više međunarodnih mirovnih snaga trebalo bi biti poslano u BiH kako bi se spriječili novi sukobi.

Međunarodne mirovne dužnosti u BiH trenutno su zadatak preostalih snaga EUFOR-a od 700 vojnika, a NATO zadržava formalnu vlast sa sjedištem u Sarajevu, navodi ovaj list.

Mandat obje te mirovne misije trebao bi biti obnovljen do kraja ove sedmice u Vijeću sigurnosti UN-a, ali Rusija je zaprijetila da će to blokirati ukoliko se ne uklone sve reference na visokog predstavnika, potencijalno potkopavajući Schmidtov autoritet.

U svom prvom izvještaju otkako je preuzeo dužnost Schmidt, koji je bivši ministar u njemačkoj vladi, upozorio je da se BiH suočava s "najvećom egzistencijalnom prijetnjom u poslijeratnom razdoblju".

Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik prijeti povlačenjem iz državnih institucija, uključujući Oružane snage BiH koje su nastale uz međunarodnu pomoć u posljednjih četvrt stoljeća te formiranjem vlastite vojske.

Dodik: Bonske ovlasti mogu okačiti mačku o rep

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je komentirao izvještaj visokog predstavnika Christiana Schmidta dostavljen Vijeću sigurnosti UN-a.
- On je okupator. Ako smo mi separatisti, on je okupator. To je čovjek koji nema nikakve nadležnosti, sve će se završiti tako što tu njegovu pisaniju neće niko usvojiti. Imate prvi put u Savjetu sigurnosti da se neće usvojiti izvještaj visokog predstavnika, niti će se on obraćati Savjetu sigurnosti, rekao je Dodik i dodao:
- Ovaj put se odlučuje o tome da li ima ili nema visokog predstavnika, ja mislim da ga nema i sve ono što prijeti, da će koristiti bonska ovlaštenje to može okačiti mačku o rep. On je isključivo u funkciji muslimana, on provodi muslimansku politiku u BiH, objavio je portal Vijesti.ba.
Dodik je ranije kazao da će natjerati Oružane snage BiH da se povuku iz Republike Srpske tako što će opkoliti njene kasarne i da ako zapad pokuša vojno intervenirati, on ima "prijatelje" koji su obećali da će ih podržati, pretpostavlja se da tu misli na Srbiju i Rusiju.

- Ovo je jednako odcjepljenju - napisao je Schmidt u izvještaju dostavljenom generalnom tajniku UN-a Antóniju Guterresu u petak. Kazao je da Dodikovi postupci ugrožavaju ne samo mir i stabilnost zemlje i regije, već - ako na njih ne odgovori međunarodna zajednica - mogu dovesti do poništavanja samog Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Visoki predstavnik nije isključio ni sukobe između državnih agencija za provođenje zakona i policije Republike Srpske.

- Ako se Oružane snage BiH rascijepe na dvije ili više vojski, nivo međunarodne vojne prisutnosti zahtijevala bi ponovnu procjenu - upozorava Schmidt.

Nedostatak odgovora na trenutnu situaciju ugrozio bi Dejtonski sporazum, dok bi nestabilnost u BiH imala šire regionalne implikacije, smatra on zbog čega ocjenjuje da su izgledi za daljnje podjele i sukobe vrlo stvarni.

Schmidtova upozorenja izrečena su dok je Vijeće sigurnosti UN-a pripremalo svoju godišnju rezoluciju kojom se obnavlja mandat za EUFOR i NATO, a glasanje o tome, navodi The Guardian, očekuje se u srijedu, 3. novembra.

Međutim, Moskva prijeti blokiranjem rezolucije ako se ne uklone sve reference na visokog predstavnika.

Kremlj se usprotivio Schmidtovom imenovanju koje je izvršilo Vijeća za implementaciju mira, ad hoc multinacionalno tijelo osnovano za provedbu Dejtonskog mirovnog sporazuma, i odbija priznati njegov legitimitet.

Čak i ako se obnovi mandat EUFOR-a, u Evropskoj uniji nema dovoljno saglasnosti da bi se pojačale njihove snage u BiH, a neke države članice, posebno Mađarska, podržavaju Dodika, piše The Guardian.