MINISTRICA TURKOVIĆ O SJEDNICI VIJEĆA MINISTARA: OVO NIJE DEBLOKADA, NEGO POKUŠAJ ODBIJANJA ANP-A
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 04. Nov 2021. 14:11:30
MINISTRICA TURKOVIĆ: Ne možemo dozvoliti da se Vijeće ministara BiH pretvori u poligon za političke predstave i obmane građana


Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković danas je prokomentarisala na Facebooku zasjedanje Vijeća ministara koje nije usvojilo nijednu odluku s obzirom da srpski ministri nisu željeli glasati ni za jednu odluku korisnu za državu.

Njenu objavu prenosimo u cjelosti:

Rad Vijeća ministara BiH, još nije deblokiran, iako je sjednica održana, zbog čega smo morali intervenirati u dnevnom redu sjednice i spriječiti da ANP bude odbijen!

Predsjedavajući Tegeltija je povukao sve tačke dnevnog reda koje su predložili ministri iz reda Srba i unaprijed dao do znanja da će glasanjem protiv onemogućiti usvajanje važnih odluka za bh. građane i cijelu državu.

Bojim se da je današnja sjednica bila neuspio pokušaj da se u ovoj atmosferi odbije usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa ANP za NATO, kojeg je ranije usvojila Komisija za saradnju sa NATO, u kojoj su bili članovi iz reda sva tri konstitutivna naroda.

Morali smo to spriječiti i spasiti šansu da se donese ispravna odluka zbog čega smo tražili da se ova tačka skine sa dnevnog reda.

Nema nikakvog opravdanog razloga zbog čega bi ministri iz reda Srba danas bili protiv usvajanja ANP, a najavili su da će glasati protiv.

Puko sastajanje bez ozbiljne intencije i efikasnog djelovanja u interesu građana izigravanje je povjerenja koje smo dobili u Parlamentu BiH.

Ne možemo dozvoliti da se Vijeće ministara BiH pretvori u poligon za političke predstave i obmane građana.

Pred nama je ozbiljan posao i nećemo biti ničiji paravan za secesionističke avanture koje su osuđene na propast.

Očigledno je da nas čeka više od 400 tačaka dnevnog reda kojima moramo pristupiti apsolutno odgovorno i ozbiljno, bez ultimatuma i bilo kakvih političkih ucjena te donositi odluke u interesu građana, a ne po nečijem političkom diktatu.