ESCOBAR: OTVORENA MOGUĆNOST DA DODIK POVUČE ODLUKE KOJE JE DONIO I NAJAVIO
Autor: Fena
Objavljeno: 08. Nov 2021. 14:11:01
(Foto: FENA)


Svi smo saglasni da rata neće biti i mislim da je to najvažnija poruka koju imamo!

Najvažnija stvar o kojoj smo se dogovorili sa svim sagovornicima s kojima smo razgovarali danas, svi smo saglasni da rata neće biti i mislim da je to najvažnija poruka koju imamo.

To nije poruka koju ćete čuti samo od onih lidera s kojima sam se ja sreo danas, to je poruka koju ćete čuti i od lidera iz regiona, - izjavio je novinarima u Sarajevu zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Gabrijel Eskobar, nakon sastanka s članovima kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamerntarne skupštine BiH.

Po njegovim riječima, druga stvar o kojoj je došao da razgovara ovdje je nevjerovatan ekonomski potencijal koji Balkan posjeduje, istaknuvši da je Balkan najbrže rastući dio Evrope u ovom trenutku.

- Upravo radi ovog nevjerovatnog ekonomskog rasta, doduše dozvolite mi da kažem da BiH ne dijeli sve parametre tog rasta, ali upravo radi tog velikog rasta u regionu je razlog što ćete biti potrebni Evropi, - kazao je Eskobar.

Stoga, dodao je on, "moramo dvije stvari učiniti - jedna je da obezbijedimo da BiH dijeli te parametre rasta sa ostatkom regiona, a druga je da Evropa prepozna ekonomski potencijal koji ovaj region ima“.

- Potpuno sam ubijeđen da će Evropa shvatiti, u jednom razumnom vremenskom periodu, da vi trebate biti dio Evropske unije. Naravno da sam sa svojim sagovornicima govorio o svim ovim temama, ali isto tako je veoma bitno da potcrtam da ono što moramo obezbijediti je da BiH ostane jedinstvena, suverena, sa teritorijalnim integritetom, - istaknuo je Eskobar.

Kaže da mu je drago da je imao produktivan sastanak s Miloradom Dodikom, "gdje je otvorena mogućnost da se povuku sve one odluke koje se odnose na prenos nadležnosti da bi mogli da nastavimo da radimo na ekonomskom razvoju“.

- Otvorena je mogućnost da se povuku odluke koje je Dodik donio, ali i najavio, odnosno odluke koje su usvojene u NSRS-u, ali i one koje je najavio da će uraditi, rekao je Escobar.

- Jer, politička kriza povećava nedostatak povjerenja kod investitora da bi ovdje investirali - zaključio je Eskobar.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Gabrijel Eskobar, koji boravi u službenoj posjeti BiH jutros se, u odvojenim susretima, sastao s članovima Predsjedništva BiH, a planiran je i sastanak sa rukovodstvom oba doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, te sa predsjednicima klubova u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.