PORUKA IZ SAD-A: POVLAČENJE IZ INSTITUCIJA ĆE OŠTETITI RS
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 08. Nov 2021. 19:11:00
Foto: Twitter


Specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar, danas je održao brojne sastanke sa zvaničnicima u glavnom gradu BiH.

Tim povodom objavljene se i glavne informacije na Twitteru profilu Ambasade SAD u Sarajevu:

- Zamjenik pomoćnika sekretara Escobar podsjetio je članove Predsjedništva BiH i predstavnike parlamenata BiH i FBiH o potrebi uvjeravanja građana u opredijeljenost za mir i napredak BiH kao jedne suverene države. Dijalog i rad kroz institucije na vladavini prava, izbornim i ekonomskim reformama izgradit će funkcionalniju BiH u kojoj oba entiteta i Brčko Distrikt napreduju, a vlast na svim nivoima je sposobna za izvršavanje obaveza i evropsku perspektivu.

Svi u BiH imaju garanciju SAD-a za Dejtonski mirovni sporazum i snažnu podršku za borbu protiv zajedničkog neprijatelja korupcije i izgradnju, korak po korak, međusobnog povjerenja i većeg prosperiteta. Zapadni Balkan ima veliki ekonomski potencijal koji se najbolje otvara kroz regionalnu ekonomsku saradnju i ispunjavanje evropskih standarda.

Razgovor o povlačenju iz institucija na državnom nivou stvara regulatornu i pravnu nesigurnost koja će oštetiti RS i potkopati ekonomske izglede BiH i regiona. Svima je u interesu da se vrate za sto, navedeno je iz Ambasade SAD-a u našoj zemlji.