HRVATSKA STRANKA TRAŽI OD SCHMIDTA DA KAZNI ONE KOJI POZIVAJU NA OTCJEPLJENJE KAO I ONE KOJI TRAŽE TREĆI ENTITET
Autor: NAP
Objavljeno: 11. Nov 2021. 14:11:57


Predsjedništvo Hrvatska stranka (HS) BiH na svojoj zadnjoj sjednici održanoj razmatralo je aktualnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini te je usvojilo niz zaključaka.

"Obzirom da se u medijima sve češće čuju riječi otcjepljenje, treći entitet, rat itd., a što značajno nepovoljno i uznemirujuće djeluje na građane tražimo od Visokog predstavnika u BiH gospodina
Christian Schmidt da poduzme, u okviru svojih ovlasti, korake kako bi se zaustavila ovakva zapaljiva retorika. Napominjemo, da bi ovakvom huškačko zapaljivom retorikom a uslijed nedjelovanja i nereagiranja moglo doći do odgovora pojedinaca ili skupina na neprimjeren način gdje se ne isključuje i mogućnost terorističkih djelovanja.

Nekima je ovakva retorika sredstvo da se proizvede nesigurnost i nestabilnost u svrhu zaštite svojih pozicija i homogeniziranje svog korumpiranog biračkog tijela, jer ako padnu oni pada koruptivni sustav koji su gradili, te su zato spremni učiniti sve kako bi opstali", navode iz HS-a.

Pozivaju Schmidta da poduzme korake i zaustavi govor mržnje i pozive na podjele te da na isti način tretira i adekvatno kazni one koji pozivaju na otcjepljenje kao i one koji traže treći entitet ili treću republiku te one koji se prečesto pozivaju na neki novi rat u BiH.

"Svi su oni jednako odgovorni za ovakvo loše i nesigurno stanje u BiH a za to im narod nije dao legitimitet. Od međunarodnih predstavnika i pregovarača u BiH tražimo da se u pregovore, oko izmjena izbornoga zakona, Ustavnih ili drugih promjena, uključe i stranke iz opozicije, kako bi se donekle mogao nadgledati cjelokupan proces. Znamo kako je kod nas u BiH važnije ko broji glasove od onih koji glasuju pa prema tome nitko izabran ne posjeduje istinski legitimitet građana niti imaju pravo kititi se pokradenim glasovima. Narod ima pravo znati o čemu i kako se pregovara", precizirali su iz HS-a.