SARAJEVO: PROMOVISANA KNJIGA "ROBIJE ALIJE IZETBEGOVIĆA"
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 25. Nov 2021. 18:11:58
Foto: Samır Jordamovıc - Anadolu Agency


Promocija knjige "Robije Alije Izetbegovića" autora Fikreta Muslimovića i Mustafe Spahića upriličena je danas u sarajevskoj Vijećnici, javlja Anadolu Agency (AA).

"Mislim da će u javnosti sadržaj ove knjige upotpuniti saznanja o činjenicama iz života Alije Izetbegovića. I to upravo onim činjenicama koje su bitne za historiju Bosne i Hercegovine u drugoj polovini 20. stoljeća i naravno historiji Bosne i Hercegovine krajem 20. stoljeća i čitavo vrijeme koje živimo do danas", rekao je Muslimović.

Istakao je da je knjiga nastala u naporima da se izvrši analiza ukupnog djela Alije Izetbegovića i onoga što je on medijima rekao kroz intervjue i na druge načine ostavio, u pisanoj ili video formi.

"Da se to grupiše po određenim cjelinama koje su važne da bi se olakšalo onim istraživačima koji se budu interesovali za oblikovanje historije tog vremena, naravno neovisno. Svi tekstovi i dokumenti, koji su bili osnova za pisanje ove knjige nastali su u vrijeme dok je bio na robiji, u zatvoru, prvo od 1946. do 1949. godine, pa onda od 1983. do 1988.", pojasnio je Muslimović.

O značaju knjige govorio je i autor Mustafa Spahić.

"Knjiga se zove 'Robije Alije Izetbegovića', a ne robija. Zato što Alija Izetbegović nije samo jedanput suđen, nego dva puta. A, ni u jednoj optužnici, ni u jednoj presudi nije pisalo da je išta konkretno uradio. On je ležao kao i ja, kao zatočenik savjesti za takozvani verbalni delikt. Ova knjiga prati Alijine robije i Aliju od 1945, zaključno sa 1990. kada je ušao u Predsjedništvo", naveo je Spahić.

Istakao je da knjiga "rasvjetljava tu dimenziju Alijinog života".

"Čitav svoj život je bio protiv monopola, monologa i monizma, kada je u pitanju javna ljudska riječ, misao i ideja. U tom smislu, on je imao neizbježan susret sa onima koji su smatrali da su oni vlasnici i gospodari i misli i izgovorenih riječi i pisanih tekstova, a to su ustvari te totalno totalitarne ideologije", naglasio je Spahić i dodao da je "tu sukob bio neminovan".

Edhem Bičakčić, nekadašnji predsjednik Vlade Federacije BiH i član Stranke demokratske akcije, napisao je recenziju za knjigu.

"To je dokumentarno štivo koje su autori obradili, sistematski obuhvatili kompletan period političkog djelovanja rahmetli predsjednika. Pošto sam u određenim segmentima bio sudionik tih događaja, napisao sam i recenziju na ovu knjigu, posebno za period robije i za period poslije stvaranja Stranke demokratske akcije", izjavio je Bičakčić.

Kako je kazao, u svim tim periodima nesumnjiva je uloga rahmetli predsjednika Izetbegovića, njegovo liderstvo i vodstvo.

"Dok smo se toga držali stvari su se kretale naprijed", naglasio je Bičakčić.